Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleeghuis aan huis genomineerd voor prijs

Mensen die een verpleeghuisindicatie hebben, kunnen met Verpleeg Thuis van zorgorganisatie Vierstroom alsnog thuis blijven wonen. Verpleeg Thuis is een van de genomineerden van de Zinnige Zorg Award 2018.
Verpleegkundige Jennifer Knappers helpt een cliënt met Parkinson. Beeld: YouTube

Dit zijn alle genomineerden van de Zinnige Zorg Award 2018:

  • Verpleeg Thuis: Cliënten die intensieve zorg nodig hebben moeten vaak verhuizen naar een verpleeghuis omdat zij de juiste zorg niet langer thuis kunnen krijgen. Bij Verpleeg Thuis van Vierstroom hoeft dat niet: zij bieden intensieve zorg in de thuissituatie. Er komt meerdere keren per dag iemand aan huis die de intensieve zorg kan bieden, maaltijden verzorgt én ook nog tijd heeft voor een praatje en een kopje koffie. Deze zorg is prettiger voor de cliënt en kost uiteindelijk minder dan een verblijf in een verpleeghuis. ‘Als mensen behoefte hebben aan een praatje of een kop koffie, dan wordt dat ingezet na de zorg. Als je ziet hoe ze daarvan opknappen, dat is fantastisch,’ vertelt verpleegkundige Jennifer Knappen.
  • Ouderen minder lang op de spoedeisende hulp: de vervolgzorg van kwetsbare ouderen na een bezoek aan de spoedeisende hulp is complex. De oudere wordt vaak in het ziekenhuis opgenomen omdat niet meteen duidelijk is wat de vervolgzorg moet zijn of omdat deze niet op het juiste moment beschikbaar is. Rivas  voorkomt dit door intensieve samenwerking van een team van zorgverleners. Oudere, kwetsbare patiënten zonder medische indicatie worden op deze manier direct begeleid naar de juiste, passende vervolgzorg. Dit wordt overdag, ’s avonds en zelfs in het weekend goed geregeld.
  • Spelenderwijs van sondevoeding af: meer dan 25% van de kinderen met het Downsyndroom krijgt dagelijks hun voeding via een sonde. Voor de zelfstandigheid van deze kinderen is dit niet bevorderlijk. Vaak leidt sondevoeding ook onbedoeld tot overvoeding en dus ook overgewicht. Het afbouwen van sondevoeding bij deze kinderen is een moeilijk proces. Het Downcentrum Nederland van het Alrijne Ziekenhuis begeleidt het programma NoTube, waarbij ouders zélf de sondevoeding bij hun kind afbouwen. Dit gebeurt in de eigen thuissituatie zonder dat daar een ziekenhuisopname voor nodig is. Gemiddeld duurt het afbouwen van sondevoeding 3 weken, terwijl NoTube dat in 8 dagen kan.
  • Geen onnodige antibiotica voor baby’s: pasgeboren baby’s kunnen overlijden aan een bloedvergiftiging. Bij een vermoeden krijgen zij daarom per direct via een infuus antibiotica toegediend. Ongeveer 6 tot 8% van de pasgeboren baby’s in Nederland krijgt om deze reden direct na de geboorte antibiotica. Dit betekent niet alleen een ziekenhuisopname en veelvuldig prikken, maar kan op latere leeftijd ook negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling van eczeem, overgewicht, allergieën en darmaandoeningen. Door de PCT-test die gebruikt wordt in het Erasmus Medisch Centrum is het veel sneller duidelijk of een baby een bloedvergiftiging heeft of niet. Daardoor kunnen veel baby’s al na 24 uur stoppen met antibiotica in plaats van pas na 3 tot 7 dagen. De baby’s mogen sneller mee naar huis en krijgen niet langer dan nodig antibiotica.
  • Nieuwe behandeling effectiever bij eetstoornis: de CBT-E behandeling van Novarum is een nieuwe wetenschappelijke aanpak bij eetstoornissen. De cliënt krijgt in deze aanpak zelf de regie en verantwoordelijkheid terug waardoor bijvoorbeeld het veelvoorkomende probleem van vroegtijdig stoppen wordt voorkomen. De behandeling heeft een vaste duur en richt zich op het gedrag dat de eetstoornis in stand houdt. Door dát aan te pakken kan in kortere tijd een effectieve behandeling plaats vinden.
  • Ervaren artsen op de spoedeisende hulp: in Nederland zijn we gewend dat jonge artsen op de spoedeisende hulp staan. Zij stellen de eerste diagnose en roepen de ervaren specialist als ze twijfelen. Ziekenhuis Bernhoven draait het om en zet juist ervaren dokters op de SEH, waardoor sneller de juiste zorg geleverd wordt. Door 24/7 aanwezigheid van spoedeisende hulp-artsen én het plaatsen van een aantal specialisten op de SEH kan er beter als team samengewerkt worden. Symptomen die directe actie vereisen worden sneller herkend. Uiteindelijk worden er minder mensen opgenomen én patiënten hoeven minder vaak later terug naar de poli voor nacontrole. Deze werkwijze lijkt duurder, maar doordat vele ziekenhuisopnames worden voorkomen, wordt de zorg uiteindelijk juist goedkoper.
  • Hartbewaking op afstand: de ICD is een pacemaker met een shockfunctie die direct ingrijpt bij levensbedreigende hartritmestoornissen. Patiënten met een ICD moeten vaak voor controle naar het ziekenhuis waarbij de ICD ‘wordt uitgelezen’. Het Catharina Ziekenhuis heeft een Remote Care afdeling opgezet om de ICD op afstand te kunnen monitoren. Elke nacht wordt geautomatiseerd contact gemaakt met de ICD en vindt er een controle plaats op belangrijke gebeurtenissen, zonder dat de patiënt dit merkt. Op deze manier worden belangrijke zaken eerder ontdekt en kan er beter naar gehandeld worden. Ook kan de patiënt op elk moment, op eigen initiatief een controle doen bij een ‘niet pluis’ gevoel. Ook deze gegevens worden automatisch naar het ziekenhuis verzonden. Voor de patiënt een geruststellende gedachte dat hij in de gaten wordt gehouden. En daardoor hoeven de 1500 hartpatiënten een stuk minder vaak naar het ziekenhuis voor controle.
  • Chronische darmpatiënten minder naar het ziekenhuis: artsen van het Maastricht Universitair Medisch Centrum ontwikkelden samen met de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland, het Leids Universitair Medisch Centrum, St. Antonius ziekenhuis en het Zuyderland Medisch Centrum een persoonlijke digitale omgeving en bijbehorende app voor patiënten met chronische darmziekten. Om complicaties van deze ziekte te voorkomen is voortdurende monitoring vereist. Door gebruik van de MijnIBDcoach wordt communicatie met het ziekenhuis eenvoudiger en hoeven patiënten minder vaak op controlebezoek.
  • Beter omgaan met dementie en onbegrepen gedrag: Het Integraal Expertisecentrum Psychogeriatrie (IEP) helpt ouderen met dementie en gedragsproblemen. IEP is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen Proteion en Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg. Het kleinschalig centrum in Venray heeft twee klinische afdelingen, opname en transfer, waar kennis en ervaring uit de geestelijke gezondheidszorg en de belevingsgerichte (verpleeghuis)zorg samen komen. Het IEP biedt intensieve behandeling, zorg en ondersteuning afgestemd op de behoefte van de patiënt en zijn of haar familie, zowel op het gebied van dementie als de gedragsproblematiek.
  • Minder prikken na beenbreuk: bij een breuk in het onderbeen, enkel of voet krijgt de patiënt gips. Ook krijgt men antistollingsmedicijnen voorgeschreven om trombose te voorkomen. Deze medicijnen worden dagelijks toegediend door het spuiten van vervelende injecties. Uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum blijkt dat dit niet altijd nodig is. In het LUMC krijgen alleen nog risicogroepen de antistollingsmedicijnen voorgeschreven. Prettiger voor de patiënt, en het bespaart medicijnkosten.

Klik hier om te stemmen op een van de genomineerden >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.