Eind 2019 is een arbo-verpleegkundige betrokken bij de verzuimbegeleiding van een uitgevallen werknemer. Op verzoek van de bedrijfsarts neemt ze contact op met de werkgever van haar cliënte. Als die de telefoon niet opneemt stuurt ze een Whatsapp-bericht met onder meer de tekst ‘we denken beiden dat dit weer zo’n (…)beeld is, gaat lang duuuuuuuren.’
Telefoon niet beveiligd
De cliënte komt vervolgens op gesprek bij de verpleegkundige. Terwijl die even weg is om thee te halen, leest de cliënte het Whatsapp-bericht op de telefoon van de verpleegkundige. De verpleegkundige heeft haar telefoon niet beveiligd met een code.
‘Alles wat fout kon gaan, ging fout’
Wanneer de verpleegkundige terugkomt, confronteert de cliënte haar met het appje. De verpleegkundige geeft aan dat dit niet de bedoeling was. Het gesprek dat volgt, verloopt matig. De cliënte geeft aan dat ze zich aangevallen voelt en het idee heeft zich te moeten verdedigen. De verpleegkundige noteert in het dossier ‘alles wat maar fout kon gaan, ging fout met dit gesprek’.
Excuusgesprek
De verpleegkundige belt en mailt de cliënte diezelfde dag om haar excuses aan te bieden. Ook komt de cliënte nog met haar vader terug voor een tweede gesprek. De verpleegkundige meldt het voorval bij de werkgever van de cliënte en bij de bedrijfsarts. Ze wordt direct van het dossier gehaald.
De klacht
De cliënte klaagt de verpleegkundige aan voor het onprofessionele appje en het gesprek dat daarop volgde, maar ook omdat ze haar naar huis liet gaan in een te emotionele toestand.
Computervredebreuk?
De verpleegkundige zegt in haar verdediging dat ze was overvallen doordat de cliënte haar telefoon had bekeken. Ze stelt ook dat de cliënte computervredebreuk heeft gepleegd door haar Whatsapp-berichten te lezen. Verder heeft ze naar eigen zeggen geprobeerd het gesprek een goede draai te geven, maar ze ziet in dat dit is mislukt. Ze vindt verder dat de cliënte niet dusdanig overstuur was dat zij niet naar huis kon gaan.
Oordeel van de tuchtrechter
Het Tuchtcollege oordeelt dat de verpleegkundige zich inderdaad onprofessioneel heeft uitgelaten in het Whatsapp-bericht en dat zij het gesprek daarna niet in goede banen heeft geleid. Dat de cliënte onrechtmatig op de telefoon van de verpleegkundige heeft gekeken, is volgens het college niet relevant. Of de cliënte in een onverantwoorde toestand naar huis is gegaan, is niet aan te tonen. Het Tuchtcollege geeft de verpleegkundige een waarschuwing.
Alweer een bizar oordeel van een tuchtcollege…. in welk soort Kafkaesk gebeuren zijn we als zorgverleners beland??!
Iemand gaat ongevraagd in je telefoon zitten kijken en dan ga je je als verpleegkundige nog verontschuldigen ook over wat deze persoon aantreft. Ik had die cliënt meteen buiten de deur gezet. En hoezo doet het in de tuchtzaak niet ter sprake, weleens gehoord over onrechtmatig verkregen bewijs? Ongelooflijk dat iedereen hierin maar mee gaat.
Dit soort ‘cliënten’ kan je als zorgverlener missenals kiespijn, vertrouwensband is weg, gaat de client maar fijn een andere zorgverlener zoeken om bij uit te huilen.
Inderdaad onprofessioneel oordeel van tuchtcollege waaraan we allemaal als zorgverleners zijn overgeleverd. Ieder tuchtcollege bestaat uit een meerderheid van juristen, echt onbestaanbaar dit soort oordelen en uitspraken van tuchtcolleges.