Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige meest gewild in de zorg

De meeste baankansen in de zorg zijn er voor verpleegkundigen, gevolgd door verzorgenden ig.
verpleegkundigen wet BIG
foto: Arno Massee

Dit blijkt uit de hotlist kansrijke beroepen in 2018 die uitzendbureau Randstad heeft gepubliceerd. Vorig jaar was er meer vraag naar tandartsen, waardoor ze op nummer 1 stonden. Die zijn nu gezakt naar de derde plaats. De eerste en tweede plaats worden ingenomen door verpleegkundigen en verzorgenden ig.

Laagste werkeloosheid

Om werkzoekenden en starters op weg te helpen op de arbeidsmarkt presenteert Randstad jaarlijks een lijst van de top 3 meest gevraagde functies van tien beroepsgroepen. Vooral in de bouw, techniek en zorg is er veel vraag naar personeel. ‘De verwachting is dat de arbeidsmarkt in 2018 een topjaar gaat beleven, waarin het aantal banen verder groeit en de werkloosheid daalt naar het laagste aantal in jaren. Tegelijkertijd zullen werkgevers alles uit de kast moeten trekken om talent aan te trekken en te behouden’, aldus Randstad. De lijst met meest gevraagde functies komt tot stand door het analyseren en combineren van verschillende bronnen met betrekking tot arbeidsvraag en -aanbod, onder andere het CBS, Jobdigger (vacatures), UWV, ROA en eigen onderzoeksdata van Randstad Nederland.

‘Zorg in gevaar’

Het personeelstekort is de grootste uitdaging op verpleegkundig vlak het komende jaar, zegt V&VN-directeur Sonja Kersten in een interview met Nursing, vakblad voor verpleegkundigen: ‘Als daar niks aan gedaan wordt, kunnen we het simpelweg niet over de inhoud gaan hebben.’ De beroepsvereniging overhandigde eind november het onderzoeksrapport ‘Aan het werk voor een betere arbeidsmarkt in de zorg’ aan de Tweede Kamer. Daarin wordt onder meer gesteld dat de beloning van verpleegkundigen en verzorgenden omhoog moet, dat er veel meer stageplaatsen nodig zijn, dat er moet worden geïnvesteerd in scholingsbeleid en strategisch personeelsbeleid. Allemaal om nieuwe collega’s te vinden en huidige collega’s te behouden. ‘De zorg in Nederland komt in gevaar als we nu niet intensief gaan samenwerken om de knelpunten aan te pakken’, stelt Kersten.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.