Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen umc’s meest tevreden over werk

Dat blijkt uit de Werknemersenquête 2017 van CAOP. Hoe tevreden zijn verpleegkundigen in de thuiszorg, algemene ziekenhuizen en v&v?
Verpleegkundigen zijn overwegend blij met hun werk.
Verpleegkundigen zijn vooral blij met de inhoud van hun werk (foto: Arno Massee).

De periodieke enquête laat zien dat de algehele werktevredenheid in de zorg al een aantal jaren daalt. De uitslagen van dit jaar geven een gemiddelde, algemene werktevredenheid aan van: 59 procent  in de thuiszorg, 66 procent in de verpleeg- en verzorgingshuizen, 69 procent in de algemene ziekenhuizen en 75 procent in de universitaire ziekenhuizen (umc’s).

Inhoud van het werk

De tevredenheid zit vooral in de inhoud van het werk: meer dan 80 procent van de onderzoeksdeelnemers vindt haar werk inhoudelijk leuk. De ondervraagde zorgverleners voelen zich over het algemeen betrokken bij de organisatie en zijn loyaal. Het merendeel is bereid om extra inspanningen te leveren als dit het werk en de organisatie ten goede komt; 78 procent van de umc-verpleegkundigen (hoogste score) en  69 procent van de thuiszorgmedewerkers (laagste score). Werknemers uit de umc’s zijn met 64 procent het meest trots op hun werk; werknemers uit de v&v met 49 procent het minst. Redenen om bij de huidige werkgever te gaan werken zijn vooral: inhoudelijk interessanter werk, een hogere functie, meer toekomst bij deze werkgever, beter passende functie bij opleiding en dichterbij huis.

Werkdruk

Ondanks hun werktevredenheid ervaren verpleegkundigen en verzorgenden een toegenomen hoge werkdruk. Van de medewerkers uit verpleeg- en verzorgingshuizen vindt 47 procent de werkdruk te hoog, in de thuiszorg ervaart 35 procent structureel een te hoge werkdruk. In de algemene ziekenhuizen vindt 44 procent de werkdruk te hoog, in de UMC’s 37 procent. Ter vergelijking: van de jeugdzorgwerkers vindt 50 procent de werkdruk te hoog. Het grootste deel van de ondervraagden uit alle zorginstellingen vindt dat de organisatie te weinig doet om dit probleem op te lossen.

Agressie

Ook agressie blijft een probleem in de zorg. In het afgelopen jaar heeft 26 procent van de zorgverleners in de verpleeg- en verzorgingshuizen te maken gehad met verbale agressie door cliënten en/of familie, 16 procent kreeg te maken met fysieke agressie. Een derde van de ondervraagden uit deze sectoren ziet een toename van de agressie ten opzichte van voorgaande jaren. In de GGZ zijn de cijfers vergelijkbaar. Van de medewerkers in alle sectoren die te maken hebben met agressie, vindt het overgrote deel het team veilig genoeg om hierover te praten.

Arbeidsmarkt

De Werknemersenquête van kennis- en dienstencentrum COAP is onderdeel van het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW), dat wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS en sociale partners in zorg en welzijn. In totaal deden dit jaar 7637 zorg- en welzijnswerkers mee, waarvan er 2627 afkomstig zijn uit ziekenhuizen (1576) en VVT (1051). Het onderzoek vindt periodiek plaats; in 2015 was de vorige. Toen was de algehele tevredenheid enkele percentages hoger, maar wel al lager dan in 2013. Check de cijfers hier.

Lees ook: ‘Zet je cliënt centraal, niet de werkdruk’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.