Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen umc’s staken volgende week opnieuw

Medewerkers van alle 8 universitaire ziekenhuizen in Nederland leggen volgende week dinsdag weer 24 uur het werk neer voor een betere cao.
Lawaaiprotest in het Amsterdam UMC op 28 september. Foto: ANP
Lawaaiprotest in het Amsterdam UMC op 28 september. Foto: ANP, Joris van Gennip

De medewerkers van de umc’s draaien die dag een zondagsdienst op een doordeweekse dag, wat betekent dat alle planbare zorg die dag vervalt en alleen spoedzorg doorgaat. Er doen 3 keer zoveel afdelingen mee aan de zondagsdienst als op 28 september. Daarmee wordt het de grootste actie ooit in de academische ziekenhuizen.

Volgens FNV zijn de acties nodig omdat er sinds de actiedag vorige maand niets is veranderd aan de voorstellen die zijn gedaan voor een nieuwe cao umc’s.

Meer medewerkers doen mee

Naast de vakbonden FNV en CNV die vorige maand de zondagsdienst organiseerden, sluiten op 26 oktober ook de Landelijke vereniging van artsen in dienstverband (LAD) en zorgvakbond FBZ aan. Ook medewerkers van het Radboud UMC sluiten deze zondagsdienst aan, de vorige keer deden zij niet mee.

Daarmee is het aantal afdelingen dat op 26 oktober gaat staken verdrievoudigd van 89 in september naar 279 in oktober. Ook het effect op andere afdelingen zal die dag heel erg groot zijn, verwacht FNV.

NU’91 doet niet mee

NU’91 doet wederom niet mee met de staking. De enige categorale vakbond voor verpleegkundigen ging akkoord met het eindbod van NFU.

Daarin is opgenomen dat de beroepsgroep verpleegkundigen, verzorgenden en aanverwante beroepen een structurele loonsverhoging krijgen van 3,5% vanaf 1 augustus 2022, een eenmalige uitkering van 3,5% over 2021 en een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag door berekening over het feitelijke salaris.

Verpleegkundige Janneke Vos van het UMC Utrecht staakte mee op 28 september en schreef er een blog over voor Nursing: ‘Ja, op de korte termijn lijkt 3,5% leuk, maar voor de langere termijn lost het niets op. Ook de 675 miljoen die nu vanuit Den Haag voor de zorgsalarissen is vrijgemaakt, gaat dat niet veranderen. Het is een goede eerste stap, maar echter verbetering krijgen we alleen als we duurzame afspraken maken in de cao.’ Lees de volledige blog van Janneke.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.