Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen CCU: ‘We houden dit niet vol tot 67’

CCU-afdelingen en HCK/IK-afdelingen in Nederland hebben te maken met een chronisch tekort aan goed opgeleide verpleegkundigen.
cardiologie.jpg

Dat blijkt uit een rapport van de NVHVV. Het onderzoek wijst uit dat tekorten aan cardiologie-verpleegkundigen in de hartcentra de spoedzorg nu nog niet gevaarlijk in de weg staan, maar dat de tekorten wel degelijk consequenties hebben voor het verlenen van de geplande cardiologische behandelingen, interventies en de hartoperaties. ‘In deze zorg is inzet van verpleegkundigen essentieel voor een spoedig en veilig herstel van deze kwetsbare groep patiënten. Snel handelen door politiek en stakeholders is noodzakelijk om goede cardiologische zorg te kunnen blijven garanderen,’ aldus de NVHVV.  

Het tekort aan verpleegkundigen is er niet alleen in hartcentra, maar is zorgbreed, aldus Francis Bolle van V&VN. Lees meer>>>

Werken tot 67

Bijna de helft van de respondenten in het onderzoek is 40 jaar of ouder en werkt al vanaf 18 á 20-jarige leeftijd als verpleegkundige. Deze groep verpleegkundigen voorziet en ervaart problemen in het behalen van de 67 jaar in een fulltime dienstverband. Respondenten geven aan dat zij alle regelingen voor ouder wordende verpleegkundigen hebben zien verdwijnen gedurende de economische crisis. Ook zien verpleegkundigen van 55+ zich genoodzaakt om minder uren te gaan werken, om zo wél de pensioengerechtigde leeftijd te behalen.

In het onderzoeksrapport valt verder op dat de helft van de medewerkers overweegt het komende jaar van baan te gaan veranderen. Ook het salaris en de ORT wordt aangegeven als belemmerende factor om te werken op een CCU- of een HCK/IK-afdeling. Verder is met name op de HCK/IK-afdeling de stralingsbelasting en dragen van loodhoudende schorten als een belastende arbeidsomstandigheidgenoemd. 

Verbetering van salaris

Volgens de NVHVV zouden het terugbrengen van de pensioengerechtigde leeftijd naar 65 jaar, het invoeren van de voorheengehanteerde leeftijdsgebonden compensatieregelingen voor oudere medewerkers en verbetering van het salaris het beroep van cardiologie verpleegkundige aantrekkelijker maken. Verder moet volgens respondenten de verhoogde werkdruk aangepast worden door een normering die werkbaar is. De NVHVV onderschrijft deze snelle verbeteringen en ziet ‘boven formatief’ opleiden als een eenvoudige en toekomstbestendige oplossing. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.