Verpleegkundigen discussiëren over niveau inservice opleiding

Verpleegkundige Rini Kleijn vindt dat inservice-opgeleiden standaard moeten worden ingedeeld op hbo-niveau en startte daarom een petitie. Op Facebook ontspon zich een discussie tussen voor- en tegenstanders.
collega'ssmartphonearnomassee.jpg
Foto: Arno Massee

‘De inservice-opleiding is niet te vergelijken met de hbo-v van nu, maar dat geldt ook voor de hbo-v van 25 jaar geleden,’ zegt Ariena op de Facebookpagina van Nursing. ‘Ik heb de inservice-A gedaan (1983) en daarna nog een specialisatie. Ik heb mij ook gedegradeerd gevoeld door deze discussie. Maar toen mijn werkgever mij de gelegenheid bood om verkort de hbo-v te doen heb ik die kans met beide handen aangegrepen. Ik leer enorm veel, niet te vergelijken met de A-opleiding. Het gaat er om dat je je blijft ontwikkelen in je vak. Dat geldt niet alleen voor inservice-opgeleiden maar voor iedereen.’

Werkervaring telt niet mee

Ariena krijgt nogal wat bijval. Maar Donald nuanceert het. ‘Je niveau hangt erg af van je werkervaring. Ik vind dat een een bbl’er uit een ziekenhuis veel meer klinisch inzicht heeft dan een hbo’er die alleen maar verpleeghuisstages heeft gedaan. Helaas kan je werkervaring niet laten meetellen in het etiket dat je tegenwoordig meekrijgt.’ 
Dat laatste betreurt Angela. ‘Ik ben in de 43 jaar die ik in de zorg heb gewerkt nooit een hbo-v’-er tegengekomen die beter was dan de inservice-verpleegkundige A of B of Z. Ze focussen zich op één onderdeel en theoretiseren er maar op los, terwijl de inservice-verpleegkundige veel breder opgeleid is en een veel praktischer inzicht heeft.’

A-verpleegkundige start petitie voor erkenning hbo-niveau
Tot 15 april kan de petitie van Rini Kleijn ondertekend worden. Lees hier haar interview >>>

Mbo of hbo?

Volgens V&VN-directeur Sonja Kersten is het een voorbarige conclusie dat alle inservice-opgeleiden automatisch worden ingedeeld op mbo-niveau. Op venvn.nl zegt ze: ‘In het adviesrapport ‘Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging’, waar ook V&VN bij betrokken is, is geadviseerd om de deskundigheid van verpleegkundigen individueel te toetsen, en niet als groep, zoals bijvoorbeeld de inservice-opgeleiden. Op die manier tellen kennis, ervaring en competenties echt mee.’
Ze waardeert de oproep van Rini Kleijn, ‘omdat die de discussie verder kan helpen. Het is belangrijk dat verpleegkundigen zich laten horen. Wij pleiten al lang bij de minister voor een goede, duidelijke overgangsregeling en adviseren haar daarbij. Maar het duurt te lang. Wij vragen het ministerie met klem om knopen door te hakken. De zorg verandert snel en wordt steeds complexer, maar ook persoonsgerichter en met meer nadruk op positieve gezondheid. Voor een toekomstbestendige zorg zijn veel verpleegkundigen nodig. Op verschillende functieniveaus die elkaar kunnen versterken in de zorg rondom de patiënt. Die niveaus kunnen niet alleen op basis van diploma’s worden bepaald, daar tellen ook werkervaring, competenties en ambities.’ 

Beroepsprofielen

De beroepsprofielen voor mbo- en hbo-verpleegkundigen zijn onderdeel van het rapport ‘Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging’ uit januari 2016. In dit rapport staan verschillende scenario’s voor herregistratie van inservice-verpleegkundigen beschreven. Het rapport benadrukt dat een overgangsregeling recht moet doen aan de opleiding, werkervaring en kennis van de inservice-verpleegkundigen, maar laat open of zij als hbo-verpleegkundige geregistreerd kunnen worden. 

Vanaf het voorjaar kun je je mening aan het ministerie van VWS geven over het wetsvoorstel over de nieuwe beroepsprofielen.

5 REACTIES

  1. De nieuwe HBO Verpleegkunde die vorig jaar sept gestart is niveau 6 ( de regie verplk) dus daar wordt niet over getwist. En is geen vergelijk met de inservice opgeleide. Ik vind zeker dat de inservice opgeleide en dat is vlgs mij ook de vraag naar niveau 5 ( HBO niveau) opgetrokken kunnen worden.
    Ik zelf ben ook een A Inservice opgeleide met de nodige werkervaring, bijscholingen en een post bachelor opleiding tav de geriatrie.

  2. Lees alle reacties
  3. Zoals er inservice opgeleiden zijn die zich niet verder ontwikkelen, zijn er ook hbov-ers die zich niet verder ontwikkelen.
    Zorg dat er een assesment komt die kan beoordelen na zoveel jaren ervaring, of je niveau opgehoogd kan worden.
    Algemeen, iedereen maar optrekken vind ik niet oke. Een goed aanbod na een flink aantal ervaringsjaren, om aan te tonen dat je niveau 5 waardig bent, zou wel eerlijk zijn. Want in beide opleidings varianten heb je toppers en stoppers (niet door groeien)

  4. Ik ben zelf B-verpleegkundige en daarna op HBO- en Post-HBO-niveau opgeleid tot docent verpleegkunde. Heb bijna 20 jaar les gegeven aan leerling- en gediplomeerd verpleegkundigen in de initiële opleiding en in bij- en nascholingen, tot aan post-HBO-niveau toe en wordt zelf nog steeds als MBO-verpleegkundige beschouwd, heel frustrerend. Wel jammer dat de petitie dan weer zo expliciet op A-verpleegkundigen is gericht. Ook B-verpleegkundigen (en naar ik aanneem Z-verpleegkundigen) zijn opgeleid door artsen/specialisten. Er wordt wel in het stuk hierboven vermeld dat wij ook mogen tekenen, maar in de petitie gaat het alleen expliciet over A-verpleegkundigen. Maar oke, wel heel goed dat deze petitie er is en als dit dan niet automatisch ook voor de B- en Z-verpleegkundigen zou gelden, dan moeten we zelf ook maar een petitie beginnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.