Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen en artsen kunnen na contact met corona blijven werken

Het RIVM en de NVZ adviseren zorgverleners te blijven doorwerken na contact met een patiënt die (later) besmet blijkt met het coronavirus. Dat meldt het RIVM op haar site.
coronavirus covid-19
Illustratie: Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

Toevoeging 9 maart 2020 van het RIVM: ‘Dit advies geldt ook voor medewerkers in de extra- en intramurale zorg in Noord-Brabant. Misschien komt er een ander advies uit de besluitvorming van het BAO (Bestuurlijk Afstemmings Overleg, georganiseerd door VWS) op 9 maart 2020. Het kan ook veranderen op basis van inzichten uit het lopende onderzoek in Noord-Brabant.’ Houdt daarom de pagina voor professionals van het RIVM in de gaten.

Verschillende ziekenhuizen vragen zich af hoe ze moeten omgaan met de inzet van zorgmedewerkers die recent in één van de risicogebieden (bijvoorbeeld delen van Noord-Italië) zijn geweest, of die in het ziekenhuis mogelijk in onbeschermd contact zijn geweest met een patiënt die achteraf besmet bleek met het coronavirus. De zorg voor patiënten moet immers zo veel mogelijk doorgaan. Het RIVM adviseert dat deze ziekenhuismedewerkers blijven werken in de patiëntenzorg.

Twee weken alert blijven

Zonder verkoudheidsklachten of klachten van een luchtweginfectie kunnen bovenstaande medewerkers dus gewoon aan het werk. Zij moeten wel twee weken lang alert zijn op koorts en klachten. Maar zodra zij maar de geringste verkoudheidsklachten of (luchtweginfectie)klachten krijgen, moeten zij thuisblijven en direct contact opnemen met de bedrijfsarts. Hij bepaalt of een test op het coronavirus geïndiceerd is. Vanuit oogpunt van schaarste van reagentia is ongericht testen van personeel ongewenst. Het heeft geen zin om zorgprofessionals die geen klachten hebben, te testen op het coronavirus omdat het dan niet aantoonbaar is.

Niet inzetten bij transplantatiepatiënten

Het risico op besmetting kent grenzen. RIVM en NVZ willen daarom bovenstaande medewerkers niet inzetten op afdelingen met extra kwetsbare patiënten zoals transplantatie-afdelingen of afdelingen met veel afweergestoorde patiënten. Dan moet bekeken worden of ze twee weken elders in het ziekenhuis kunnen werken, bijvoorbeeld op reguliere verpleegafdelingen, of traumatologie.

Collega’s op ic, seh en hartbewaking

Voor artsen en verpleegkundigen die op de ic, seh en hartbewaking werken, geldt een ander beleid. Vervanging op deze gespecialiseerde afdelingen is moeizaam te regelen. Daarom zouden zij zo snel mogelijk aan het werk moeten blijven/kunnen. Na tenminste twee dagen met klachten doet de bedrijfsarts een coronavirus-test. Als deze negatief is dan kan de medewerker aan het werk.

Afhankelijk van de situatie kunnen ziekenhuizen van dit beleid afwijken, bijvoorbeeld als er te weinig personeel is doordat personen met milde klachten direct naar huis worden gestuurd. Stel dat een zorgmedewerker luchtwegklachten krijgt zonder koorts, benauwdheid of algemeen ziek zijn, dan kan de bedrijfsarts ervoor kiezen deze collega toch te laten werken en te testen op het coronavirus.

Collega’s op ‘gewone’ afdelingen

Medewerkers die niet werkzaam zijn op de ic, seh of hartbewaking blijven thuis tot één dag nadat de klachten voorbij zijn. De bedrijfsarts volgt de collega op en besluit zo nodig over de werkinzet.

 Nursing volgt de ontwikkelingen rondom het nieuwe coronavirus op de voet. In dit artikel vind je alle Nursing-artikelen over het coronavirus. 

Lees ook de uitleg over dit advies van mede-bedenker en voorzitter van de Raad van bestuur van het Elisabeth Tweesteden ziekenhuis (ETZ) in de Volkskrant, een aanrader >>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.