Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen gehandicaptenzorg mogen baas in vrije tijd negeren

Werknemers in de gehandicaptenzorg hoeven buiten werktijd niet meer te reageren op appjes en telefoontjes van het werk. Dat staat in de nieuwe cao Gehandicaptenzorg, waarin voor het eerst in Nederland het recht op onbereikbaarheid is vastgelegd.
Foto: Arno Massee

Vakbond FNV wil het recht op onbereikbaarheid ook opnemen in andere cao’s als de leden aangeven dat ze dat belangrijk vinden. Dat meldt de NOS.

‘Ik ben echt heel blij dat het recht op onbereikbaarheid is vastgelegd,’ vertelt een medewerker uit de Gehandicaptenzorg op de website van FNV. ‘Niet meer steeds je telefoon in de gaten houden of er een appje binnenkomt. Niet meer steeds je mail checken en moeten reageren. Het is belangrijk dat ik vanaf nu gewoon met mijn kinderen bezig kan zijn, zonder dat mijn werk continu aandacht vraagt.’

Mailtjes automatisch verwijderen

In bedrijven in andere Europese landen staat het thema al langer op de kaart. Zo biedt autofabrikant Daimler werknemers de mogelijkheid om als ze op vakantie zijn binnenkomende mailtjes automatisch te laten verwijderen. Bij Volkswagen worden mailtjes die na kantoortijd zijn binnengekomen pas de volgende ochtend bezorgd.

Stress

In Frankrijk is het zelfs sinds 2017 in de wet opgenomen dat werknemers het recht hebben om buiten werktijd onbereikbaar te zijn. Vorig jaar kwam de PvdA ook met een dergelijk voorstel. Volgens Kamerlid Gijs van Dijk is werkstress ‘een van de grootste ziekmakers’ van deze tijd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.