Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen in de wijk blij met hun werk, ondanks corona

Ondanks een heftig coronajaar, waren verpleegkundigen in de wijk in 2020 overwegend positief over hun werk. Dat blijkt uit het branchebeeld 2020 van branchevereniging Actiz.
Verpleegkundige op de fiets in de wijk.
Foto: Arno Massee

Verpleegkundigen in de wijk waren in 2020 erg bevlogen: ze scoorden gemiddeld een 8,5 op de bevlogenheidsvragen uit het jaarlijkse medewerkerstevredenheidsonderzoek van Actiz. Hun werkbeleving gaven de verpleegkundigen gemiddeld een 7,4. Daarbij gaat het om zaken zoals trots op de organisatie, goede sfeer en professionele autonomie.

Zelfstandig beslissen

Zorgmedewerkers in de intramurale zorg scoorden ongeveer even hoog op bevlogenheid en werkbeleving. Wel bleek dat er in de wijk iets meer wordt afgestemd met de cliënt en dat medewerkers zelfstandiger beslissingen kunnen nemen.

Stabiele cijfers

De werkbeleving is vrij stabiel over de afgelopen 5 jaar, blijkt uit het onderzoek. Vanaf 2016 schommelt het gemiddelde rond de 7,3. Opvallend is dat juist jongere medewerkers (tot 25 jaar) een iets hogere gemiddelde score laten zien van een 7,5.

Verbeterpunten

Toch is er ook ruimte voor verbetering in de VVT-sector. ‘De uitdagingen voor zorgorganisaties liggen voornamelijk in het verbeteren van communicatie en veranderingen, die vaak met elkaar samenhangen,’ stelt Actiz op haar website. ‘Medewerkers geven aan dat veranderingen elkaar vaak snel opvolgen, waardoor er te weinig tijd is om de veranderingen goed door te voeren.’ Verder wordt de oude bekende administratielast als verbeterpunt genoemd.

Het onderzoek

In totaal deden 18.642 respondenten van 53 zorgorganisaties mee aan het onderzoek van Actiz. Bijna 15.000 respondenten werken direct in de zorg met cliënten. De grootste groep is verzorgende van beroep, maar ook verpleegkundigen en helpende kwamen vaak voor. Bij navraag bleek dat de er weinig verschillen waren tussen de beroepsgroepen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.