Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelfmanagement: dit vinden verpleegkundigen ervan

Wat verpleegkundigen denken over zelfmanagementondersteuning bij patiënten, komt niet altijd overeen met wat ze doen. Dat blijkt uit het onderzoek waarop verpleegkundige en docent-onderzoeker Susanne van Hooft vandaag promoveert.
Verpleegkundige spreekt met patiënt.
Leefstijladviezen worden steeds belangrijker. Verpleegkundigen mogen zich volgens Hugo actiever druk maken om verbetering van de aanpak. (Foto: Arno Massee)

Van Hooft onderzocht hoe verpleegkundigen aankijken tegen zelfmanagement door patiënten, en wat voor dingen zij doen om de patiënten daarbij te ondersteunen. Een aantal interessante bevindingen uit het onderzoek op een rijtje:

-Verpleegkundigen zijn positief over het belang van zelfmanagementondersteuning. Ze geven dit onderwerp een rapportcijfer 8.

-Ook denken de meesten dat ze de vaardigheden in huis hebben om de patiënt goed te kunnen ondersteunen bij zelfmanagement. Hoe hoger verpleegkundigen hun eigen vaardigheden inschatten, hoe meer ze patiënten actief ondersteunen.

-De meeste verpleegkundigen vinden hun kennis toereikend. Desondanks is er een kloof tussen hoe goed verpleegkundigen vinden dat zij zijn in het ondersteunen van de patiënt, en wat zij daadwerkelijk zeiden te doen op dit gebied.

-Volgens de gevraagde verpleegkundigen is de belangrijkste reden om zelfmanagement niet actief te ondersteunen, gebrek aan tijd. Toch blijken verpleegkundigen die minder tijd zeiden te hebben, patiënten niet minder te ondersteunen. Dus tijdsgebrek beïnvloedt niet per se het gedrag.

Wat kun je doen om zelfmanagement bij jouw patiënten te ondersteunen? Lees deze tips.

-Verpleegkundigen ondersteunen patiënten naar eigen zeggen minder bij zelfmanagement als ze denken dat hij daar geen behoefte aan heeft, te weinig kennis heeft of niet gemotiveerd genoeg is. Volgens Van Hooft een opvallende uitkomst, want door patiënten te ondersteunen bij zelfmanagement, kunnen verpleegkundigen juist kennis en motivatie vergroten.

-Ongeveer twee derde van de verpleegkundigen zou extra geschoold willen worden, en dan met name op het gebied van gedeelde besluitvorming en het regelen van verdere zorg voor de patiënt.

Deze bevindingen komen uit een deelonderzoek van het promotieonderzoek van Van Hooft, waarin bijna 350 verpleegkundigen een vragenlijst invulden over zelfmanagementondersteuning (de SEPPS-36). Het promotieonderzoek van Van Hooft valt onder het onderzoeksprogramma NURSE-CC (Nursing Research into Self-management and Empowerment in Chronic Care).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.