Om de gevolgen van het verstoorde bioritme door nachtdiensten te beperken, heeft het Radboudumc als proef vier powernapkamers ingericht voor ic-verpleegkundigen. In deze ruimte staat een speciale ontspanningsstoel met massagefunctie, waar verpleegkundigen tijdens hun nachtdienst 20 minuten een powernap kunnen doen. De Gezondheidsraad adviseert nachtwerkers een dutje van 10 tot maximaal 40 minuten.
Voeding
Ook biedt het Radboudumc de ic-verpleegkundigen in de nacht speciale voeding aan, die ongemak en schade van de nachtdienst helpt beperken. Zo krijgen de verpleegkundigen rond 02.00 uur een eiwitrijke en koolhydraatarme maaltijd aangeboden. Om 4.30 uur krijgen zij twee stuks fruit en een portie noten, en vervolgens om 7.00 uur een broodje.
Fitheid
Vooralsnog vindt de proef alleen plaats op de ic. Uit de nulmeting is naar voren gekomen dat artsen en verpleegkundigen hun fitheid tijdens nachtdiensten een 5,2 geven. Ze hebben fysieke klachten als hoofdpijn en buikproblemen, en slapen matig tot slecht overdag. Het Radboud heeft, als onderdeel van de proef, oranje brillen ter beschikking gesteld. Door deze te dragen bij het naar huis gaan, daalt het melatonine-gehalte minder snel en is thuis in slaap vallen makkelijker.
Energypods
Het Nijmeegse ziekenhuis is niet de eerste met aanpassingen in de nacht. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis experimenteerde vorig jaar met powernaps in een ‘energypod’, speciale brillen en aangepaste voeding voor nachtdienstmedewerkers. Researchverpleegkundigen zijn bijna klaar met hun onderzoek naar de effecten van deze proef. Veel ziekenhuizen bieden workshops of cursussen aan om verpleegkundigen meer kennis te geven over gezond werken in de nacht. Uit een recent afstudeeronderzoek van een studente verpleegkunde bleek dat veel verpleegkundigen hier niet actief mee bezig zijn.
Mondzorg
Doorligplekken