
De beroepsvereniging zegt in een bericht op Skipr.nl erg teleurgesteld te zijn. ‘Zo blijven mensen uit de zorg vertrekken, terwijl er juist extra krachten nodig zijn. Ze missen waardering, zeggenschap en loopbaanperspectief. Zelfs de beloofde bonus is er nog niet (…) We dachten even dat corona alles veranderd had. Dat iedereen doorhad welk belangrijk werk verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten doen. Maar we zijn helaas alweer terug in het oude normaal.’
Ook verpleegkundigen Nienke en Mar zijn verontwaardigd over wat er is gebeurd. Op Twitter uiten zij hun frustratie.
Het is een keuze. Een keuze om niet de zorgmedewerkers te beschermen waar nodig, een keuze om niet voor ze te zorgen en een keuze om ze niet te waarderen. Wat gaat het kabinet de zorgmedewerkers wel bieden? https://t.co/gnXZJAyqJm
— Nienke (@Ipie33) August 12, 2020
Misschien moet ik ook eens tijdens mijn werk weglopen wanneer iets ingewikkeld wordt. Maar nee, dat kan niet….ik werk namelijk in de #zorg. Dit brengt een verantwoordelijkheid met zich mee. Ik had toch het gevoel dat dat ook voor de #coalitie geldt, maar blijkbaar vergis ik mij
— Mar (@Delftsblondt) August 12, 2020
Wat is er precies gebeurd?
Gisteravond zorgde een stemming over een motie voor meer salaris voor zorgpersoneel voor veel onrust in de Tweede Kamer en op social media. Het zogenaamde ‘quorum’ voor een hoofdelijke stemming, geïnitieerd door Geert Wilders van de PVV, werd niet gehaald. Er bleken aan het einde van het debat nog maar 62 Kamerleden aanwezig te zijn. Om een hoofdelijke stemming te laten doorgaan, moeten er 76 aanwezig zijn.
De oppositiepartijen beschuldigden de Kamerleden van de coalitie ervan expres te zijn weggelopen:
Terwijl zorgmedewerkers dag en nacht werken om ons door deze crisis heen te slepen, ontvluchten Kamerleden van de coalitie hun werk om niet te hoeven stemmen over een motie voor meer salaris.
Ongekend, ondemocratisch, ongehoord.
— Lodewijk Asscher (@LodewijkA) August 12, 2020
Wat zeggen de regeringspartijen?
Leden van de coalitiepartijen, degenen die wegliepen dus, wezen er later op dat de Kamer tijdens de coronacrisis heeft afgesproken dat een hoofdelijke stemming van tevoren moet worden aangekondigd, en dat voor die stemming dan ‘een ander moment’ wordt gezocht. Vanwege corona gebeuren hoofdelijke stemmingen nu in groepen van vijftig Kamerleden. Als vijftig mensen hebben gestemd, wordt de vergadering steeds geschorst om iedereen in de gelegenheid te stellen de zaal te verlaten.
Onzin! Dit is de regel die de Kamer zelf heeft vastgesteld over hoofdelijke stemmingen 👇 https://t.co/XHcnC1IRxl pic.twitter.com/Z78G642pjK
— Paul van Meenen (@Paul_van_Meenen) August 12, 2020
Maar toen…
Tweede Kamervoorzitter Arib wijst er in een bericht van de NOS op dat de Kamer zelf bepaalt wanneer er over iets gestemd wordt en dat zijzelf niet de bevoegdheid heeft dat te beslissen. En als Kamerleden vinden dat er vanwege de coronaregels niet hoofdelijk kan worden gestemd, kunnen ze dat in de Kamer motiveren, voegt ze eraan toe. Lees meer op de website van de NOS. De VVD heeft inmiddels een statement gemaakt op haar website en ook de ChristenUnie heeft gereageerd.
‘De motie komt terug’
— Lilian Marijnissen (@MarijnissenL) August 12, 2020
Twitter reacties
Ook de (social) media worden al sinds gisteravond overspoeld met reacties over de situatie rond het coronadebat gisteren, van zowel verpleegkundigen als van gebruikers en accounts die hen een hart onder de riem willen steken. Een samenvatting:
De coalitie stemde niet over een motie over salarisverhoging voor zorgpersoneel. Diederik Gommers wordt er emotioneel van: “Ze verwachten dat we leveren, maar iedere keer gebeurt dit. Verwacht geen geweldige dingen en heldendaden als we hier niet over kunnen praten.” #Op1 pic.twitter.com/cc9bGvnJUa
— Op1 (@op1npo) August 12, 2020
spreek m'n moeder net, ze is ook vandaag niet weggerend uit het ziekenhuis. gaat wel dit jaar klappen voor de belastingdienst.
— Tim Hofman (@debroervanroos) August 13, 2020
Coalitie haalt 16 euro op met sponsorloop voor de zorg https://t.co/15wFPc8yUr
— De Speld (@DeSpeld) August 13, 2020
Ernst Kuipers wil de politiek in maar het zijn andere tijden en hij gaat dat niet redden als hij net zo gaat doen als al die gore criminelen in de politiek en de msm media die net doen alsof het heel normaal is om de mensen en de democratie te minachten!
Wat mij betreft mag de journalisiek namen door geven van degene die weigeren enig begrip te tonen, door niet te willen stemmen, weg te lopen van een doelgroep van hard werkende mensen, die meer dan applaus verdienen. Hoe zou het andersom zijn; 20 % van je salaris inleveren als je de politiek mag dienen, maar niet doet. Dan krijg je van iedereen applaus. Deze doelgroep, mag en kan niet thuiswerken; we horen, zien en weten soms teveel om dingen naar buiten te brengen. Waar ik werk, ook een afdeling dicht door te weinig personeel. Dank jullie wel. Hou rekening met wanneer de volgende stemming er is; dan is er misschien ook applaus.
Respectloos, jammer, gemiste kans. Wat men niet realiseert is dat er steeds meer mensen de zorg verlaten, ik zie het om me heen, trouwe, goede, flexibele, loyale verpleegkundigen…ze gaan. En dan heb ik het niet over één ziekenhuis, het speelt overal. Het gemak waarmee men voorbij gaat aan de integriteit van verpleegkundigen maakt dat zij zich keer op keer in de steek gelaten voelen. IC’s, CCU’s, afdelingen, overal zijn bedden gesloten, puur door personeelsgebrek. Chapeau kabinet! Ga zo door, misschien dat jullie zelf nog eens aan bed kunnen staan, in ieder geval kun je daar niet weglopen!
Ernst Kiuipers wilde gisteren in een interview op NPO 1 er niets over kwijt, dat is mij erg tegengevallen.Bang de politiek tegen het zere been te trappen.
Wat dat betreft heb ik Dhr Gommers hoog zitten.
Dhr Ernst Kuipers is een van de meest verdienenden zorgmedewerkers ruim 3 ton per jaar en dan nog bijklussen op allerlei symposia,s .Nee ook hij laat ons in de steek