Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundigen sporen slechtziendheid op in de wijk

Een op de vijf ouderen in de wijk heeft onontdekte oogklachten. Dat blijkt uit een onderzoek van Buurtzorg, waarin wijkverpleegkundigen ouderen screenden met een korte oogtest.
Oudere vrouw met bril
Ouderen weten zelf niet altijd dat ze slechtziend zijn (foto: Stock.adobe.com).

Wijkverpleegkundigen kunnen ouderen succesvol screenen op oogklachten. Dat is de conclusie nadat wijkverpleegkundigen van Buurtzorg bij zo’n honderdvijftig ouderen een oogtest afnamen. Ongeveer zestig procent bleek oogklachten te hebben, en bij twintig procent waren die oogklachten nog niet bekend. In het merendeel van de gevallen ging het om klachten die met een bril of een staaroperatie te verhelpen zouden zijn. Volgens de onderzoekers kan het verhelpen van slechtziendheid de kans op vallen en depressie verkleinen.

Oogkwalen kunnen jeuk veroorzaken, de ogen irriteren of het zicht belemmeren. Een stoomcursus over oogproblemen bij ouderen, zodat je weet wanneer je aan de bel moet trekken.

Doorverwijzingen

De verpleegkundigen verwezen ongeveer dertig cliënten door naar de huisarts of naar een opticien. Slechts de helft van de cliënten volgde het advies van de verpleegkundigen op. Dat zou ermee te maken kunnen hebben dat deze oudere en vaak kwetsbare patiënten andere, urgentere gezondheidsproblemen hebben. Ook zijn de cliënten zich niet altijd bewust van hun oogproblemen. Van de doorverwezen cliënten gaf veertig procent aan dat zij goed of zelfs uitstekend zagen, terwijl de testresultaten een ander beeld gaven. De onderzoekers raden verpleegkundigen in de wijk aan om niet alleen door te verwijzen als ze vermoeden dat een cliënt slechtziend is, maar om later ook te informeren of de cliënt het advies heeft opgevolgd.

De oogtests

De verpleegkundigen die aan het onderzoek meededen, vonden het vrijwel allemaal haalbaar om dit soort oogscreening te doen in de praktijk. Ze voerden vier oogtests uit, die afgedrukt waren op twee dubbelzijdig geprinte kaarten. De cliënten gebruikten hun gebruikelijke hulpmiddelen zoals lenzen of bril tijdens de screening. Afhankelijk van de cliënt duurde de screening een paar minuten tot een half uur. Het merendeel van de verpleegkundigen vond de test niet belastend voor de cliënt.

Het onderzoek

In totaal deden zeventien teams van Buurtzorg mee aan het onderzoek. Hoeveel verpleegkundigen per team meededen, verschilde. De verpleegkundigen waren getraind om de oogmetingen volgens een protocol uit te voeren. De cliënten waren gemiddeld tachtig jaar oud. Twee derde was vrouw. Naast de oogtest vulden de cliënten een vragenlijst in over hun zicht en over andere gezondheidsklachten. Het onderzoek was een samenwerking van onder andere het Amsterdam UMC en Stichting Buurtzorg. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Acta Ophthalmologica.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.