Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verpleegkundigen verdeeld over vertrek Sonja Kersten (V&VN)

Veel verpleegkundigen reageren online op het vertrek van V&VN-directeur Sonja Kersten. De ene wat vriendelijker dan de andere. En ook dat maakt onder verpleegkundigen de tongen los.
online reacties aftreden Sonja Kersten
Foto: AdobeStock

Op de site van V&VN, Facebook en Twitter kwamen veel reacties binnen nadat Kersten vorige week aankondigde dat zij opstapt, in navolging van het bestuur. Haar besluit komt voort uit de kwestie Wet BIG II. Veel verpleegkundigen vinden haar vertrek terecht en onvermijdelijk. ‘Het vertrek van Sonja is een heel wijs besluit. De grote onrust die zij gecreëerd heeft onder verpleegkundigen is ongekend in de geschiedenis’, schrijft Jenny op de site van V&VN. ‘Bestuurlijk gezien geen andere keuze, andere argumenten zijn ondergeschikt, direct vertrekken’, twittert Peter.

Passie

Kersten kan online ook rekenen op veel bedankjes en complimenten voor haar werk bij V&VN de afgelopen jaren. Zo laat Margot weten: ‘Sonja, dank voor de inzet en alle passie die jij op vele dossiers hebt laten zien, jouw deskundigheid en inzichten waren heel waardevol voor de groei en ontwikkeling van de verpleegkundige beroepsgroep.’ Ook Angela is lovend over Kersten en betreurt haar vertrek: ‘Bedankt voor je inzet voor ons als verpleegkundigen. Voor de kennis, de bevlogenheid en je manier om dit te kunnen verwoorden naar de niet-verpleegkundige wereld. Ik hoop dat er na jou nog zo’n kundig persoon de profilering van de professionaliteit van verpleegkundigen kan voortzetten.’

Schaamte

Tussen alle reacties zitten veel felle en hatelijke, waar collega’s elkaar op aanspreken. ‘Ik schaam mij voor mijn beroepsgroep’, zegt Ariane op Twitter.  ‘Het doet mij verdriet om een deel van mijn-collega verpleegkundigen sommige uitspraken te zien doen. Hoe kunnen we vanuit ons hart zorg verlenen en toch zo keihard oordelen? Laten we ons realiseren dat we er niets mee winnen om iemand persoonlijk zo af te vallen, de grond in te trappen. Houd respect voor elkaar’, zegt verpleegkundige Winanda op Facebook. Corien schrijft op Twitter: ‘Het is echt diep beschamend en bedroevend. Kersten heeft heel, heel veel gedaan voor de beroepsgroep en de vereniging. Zij heeft ervoor gezorgd dat we overal aan tafel zitten.’

Vertegenwoordiging

Uit de online reacties blijkt dat veel verpleegkundigen hopen op een ‘betere vertegenwoordiging van praktiserende verpleegkundigen’ in het nieuwe bestuur. ‘Het belang van praktiserende verpleegkundigen moet het hoofddoel zijn’, schrijft Pauline op Facebook. Kersten stelt haar functie per 1 oktober ter beschikking. De Ledenraad van V&VN heeft twee bestuursleden bereid gevonden tijdelijk demissionair aan te blijven als interim bestuur, om de continuïteit van de vereniging te waarborgen.

Benieuwd hoe je collega’s reageerden op het aftreden van het bestuur van V&VN na alle ophef over de Wet BIG II? Je leest het hier. 

2 REACTIES

  1. Ik schaam mij diep dat er nog zoveel collega’s zijn die elkaar de les willen lezen ..
    Buiten dat je dat nooit openbaar doet, als je collega zich beledigt voelt spring je in de bres en ga je die helpen, vragen stel je achteraf in achterafkamertjes, daar zijn die voor ….
    De venvn ligt al enkele jaren onder vuur, veelvuldig wordt er gesproken over een clubje zonder enige affectie met de praktijk. Dit zoveelste gedrocht was de druppel, de bestuurlijke consequenties zijn niets bijzonders en geheel in de lijn van bestuurlijk falen. De optater die dit oplevert is ook niet meer dan normaal. Al ben je 40 jaar een perfect verpleegkundige, die ene keer dat je met een ernstige fout voor de tuchtrechter staat komt alleen de fout ter sprake, de rest is niet ter zake doende ..

  2. Lees alle reacties
  3. Mw. Kersten is afgestudeerd als medisch biologe, heeft nog nooit een patiënt van dichtbij gezien,laat zich directeur noemen en dit soort mensen gaan verpleegkundigen vertegenwoordigen en dat wordt nog gepikt ook. Zegt meer over de beroepsgroep dan over mw. Kersten. Natuurlijk heeft zijn geen flauw benul van wat er speelt, want ze weet niet hoe de hazen lopen. Heeft alles van horen zeggen. En dan haar medebestuursleden, idem dito, hoe gek kan je zijn als beroepsgroep.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.