Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Verpleegkundigen verenigen zich in Witte Woede

Verpleegkundigen hebben naar aanleiding van de moeizame UMC-cao-onderhandelingen de actiegroep Witte Woede opgericht. Ze vragen meer loonsverhoging dan de vakbonden.
verpleegkundigen
Het logo van de nieuwe actiegroep

In de acht UMC’s zijn de afgelopen weken cao-bijeenkomsten gehouden. ‘Die waren telkens afgeladen vol en de gemoederen liepen hoog op’, vertelt FNV-bestuurster Elise Merlijn. Tijdens de bijeenkomst in het LUMC toonden de verpleegkundigen zich gelijk bereid tot actie. Van daaruit is de actiegroep Witte Woede opgericht, die vanaf vandaag ook een eigen Facebook-pagina heeft. In een oproep vragen ze  collega’s uit de andere UMC’s zich bij hen aan te sluiten.

Loonsverhoging 5%

De actiegroep vraagt om een loonsverhoging van 5%, dat is meer dan de 3,5% die vakbonden vragen. Hoewel de vakbondsinzet niet zal veranderen heeft Elise Merlijn wel alle begrip voor de eis van de medewerkers. ‘Ik heb me gelijk aangemeld als vriend.’ Ook vanuit artsen klonk op de bijeenkomsten de roep om hogere verpleegkundigensalarissen, vertelt ze. ‘Ze zijn bang dat verpleegkundigen anders vertrekken.’ Merlijn hoopt dat hiermee de druk op de werkgevers (NFU) wordt verhoogd om nu eindelijk met een goed voorstel op tafel te komen. Tijdens het laatste overleg boden de werkgevers een loonsverhoging van 1,5% en een eenmalige uitkering van 1%.

De cao-onderhandelingen in de UMC’s verlopen uiterst moeizaam. Ook het werkgeversvoorstel om de leeftijdsgrens van de nachtdienst op te rekken wekte veel woede op bij verpleegkundigen. Woensdag 25 april gaan de vakbonden en de werkgevers weer om de tafel. Als de onderhandelingen vastlopen, beraden de vakbonden zich met de medewerkers in de UMC’s op acties.

Vakbond NU’91 heeft de belangrijkste verschillen tussen werkgevers en vakbonden op een rijtje gezet

Zorg in Actie

Ook buiten de UMC’s hebben zorgmedewerkers uit verschillende sectoren elkaar gevonden in de strijd om betere werkomstandigheden. Onder de noemer ‘Zorg in Actie’ presenteerden zorgmedewerkers uit de hele zorgsector vandaag in EenVandaag een manifest en een website. Inzet: naleving van bestaande cao’s die regelmatig met voeten zouden worden getreden, verlaging van de werkdruk en hogere salarissen. Ruim 23 duizend mensen hebben het manifest ondertekend. Minister De Jonge van VWS nodigde in EenVandaag de actievoerders uit om te komen praten.

Witte Woede
Onder de noemer Witte Woede voerden verpleegkundigen eind jaren 80 actie voor professionalisering van het beroep. Nannie Wiegman schreef een blog over deze historische acties.

8 REACTIES

 1. Waar is de dankbare werkgever? We hebben ons door de crisis heengeworsteld en door bezuiniging op bezuiniging ons salaris jarenlang bevroren gehad.We hebben logistieke problemen opgelost met minder personeel.Vervolgens hebben ze zich niet gehouden aan de laatste CAO afspraken. In het begin van deze eeuw deed het Europese hof een uitspraak dat bereikbare diensten ook werk is en vergoed moet worden met minimaal €100,- per dienst. Iets dat brandweer en politie al veel langer krijgen.En wij nog steeds niet. Dit CAO voorstel van de nfu beschouw ik als niet serieus. Willen ze ons de straat opjagen om de politiek onder druk te zetten? Willen ze dat we onduurzamer doorwerken ondanks onderzoeken die juist het tegendeel beweren en waarom sturen ze ons een kruimeltje van hun dik belegde brood het riet in? Moeten/Kunnen we hen nog vertrouwen?
  Motivatie is voor mij: Goede secundaire arbeidsvoorwaarden, meer collega’s, professionele opleidingen, bijscholingen naast een rechtvaardig salaris conform de particuliere sector.
  nfu, zorg voor je personeel, zodat zij kunnen zorgen voor je patient

 2. Lees alle reacties
 3. Neem nu het huidige voorstel van de NFU met betrekking tot de leeftijdsgrens van de nachtdiensten ( 60 jaar ) ; dit is een uiterst onwenselijke ontwikkeling.
  Afgezien van het feit dat het ongezond is om met name op hogere leeftijd nachtdiensten te blijven draaien gaat dit ook ten koste van de kwaliteit van zorg.
  Je merkt dat je als je 55+ bent , en vaak al eerder , je concentratie vermogen s’nachts stukken achteruit gaat en je handelings snelheid minder wordt.
  Dit gaat ten koste van de kwaliteit van zorg die juist de NFU zo hoog in hun vaandel hebben..
  Een betere financiele vergoeding maakt dit echt niet beter omdat dit een feit is , ondanks dat we qua financien hierin ook al behoorlijk achterlopen.
  Denk eens aan afdelingen zoals Cardio Care Units , Intensive Care Units , Medium Care Units , PACU afdelingen waar er ook s’nachts een behoorlijke allertheid van je wordt verwacht ( hiermee wil ik de verpleegafdelingen overigens niet tekort doen ) : dit moet je als ziekenhuis niet willen.
  Het staat haaks op het credo dat de kwaliteit van zorg centraal staat en omhoog moet.
  En het is een belediging naar de oudere collega’s , het ouderen beleid en het is afbraak van kwaliteit van zorg.
  De ware rede : het oplossen van personele problematiek waar de NFU zelf verantwoordelijk is geweest afgelopen jaren.
  Hoezo ‘ aantrekkelijke werkgever ‘ ??
  Schandalig !!!

 4. Staken gaat ‘m niet worden. We denken daarvoor te veel aan de patiënt (en terecht) want die is en blijft het leidend voorwerp. We blijven in die zin toch een beetje de softe sector. Het is ook een utopie te denken dat bonden en werkgevers binnen de huidige situatie tot elkaar gaan komen met een resultaat waar alle vakbondsleden zich in kunnen vinden. Misschien moeten we zover gaan dat we (ALLE VPK’s in de UMC’s) collectief ontslag nemen en daarbij aan de werkgever laten weten dat ze als ZZP’er weer ingehuurd kunnen worden. Maar dat er iets heftigs moet gebeuren om de werkgevers wakker te schudden en duidelijk te maken dat het ons menens is, staat als een paal boven water.

 5. 5%, ja hoor dát gaat het em doen, we lopen lichtjaren achter, worden op allerlei manieren misbruikt omdat we geen nee durven zeggen. Ken je die van: ” De schoonmaakdienst heeft een vergadering, jullie moeten zelf even poetsen?” Of: ” ecg’s maken is voortaan een verpleegkundige taak”, “vraag jij even dat lab aan?, laborantes hebben het druk, neem even bloed af aub, beter voor de patient om niet te lang te wachten. ” Etc etc etc.
  De vakbonden hebben weer gefaald, betaal al 25 jaar een flinke contributie en ze beginnen met onderhandelen met een paar procent. Massaal de vakbonden aanschrijven of opzeggen! Je kunt nu al weer voorspellen dat het een procent of drie wordt..uit eigen zak. Laten we de ort maar opgeven…

 6. 5%?? van mij mag het meer, wij zijn al jaren het ondergeschoven kind in de gezondheidszorg.
  Lopen al jaren achter op de andere beroepen wat betreft salaris. Met hetzelfde niveau.
  Ik was in shock toen ik hoorde wat anderen verdiende, politie en leerkrachten.
  Wij lopen jaren achter terwijl wij zo’n grote verantwoordelijk hebben.
  En dan moeten we maar tevreden zijn met de kruimeltjes die ons steeds worden toegeschoven.
  Ik vind het schandalig!

  • Verpleegkundige zijn is allang geen roeping meer, maar een vak met zware werkzaamheden en dito verantwoordelijkheden; zeker in een UMC.Daar hoort een behoorlijk salaris tegenover te staan. Echter de laatste jaren zijn we -mede door de vakbonden- behoorlijk kort gehouden en ook de Fuwavaz heeft niet gezorgd voor een betere beloning of werkdrukvermindering.
   Het is, nu het beter gaat in NL, tijd voor een inhaalslag. We moeten als verpleegkundigen niet alleen dienstbaar zijn, maar ook mondig en solidair genoeg om een front te trekken. Zo langzamerhand worden wij en de patiënten meer de dupe van dit beleid dan van een paar dagen eens goed actie voeren. Dus niet: we kunnen niet vanwege de patiënten, maar: we kunnen wel juist vanwege de patiënten!
   Het gaat niet alleen om meer salaris, maar ook om een goede ORT en ouderenregeling (afbouw naar pensioen) alsook geen verhoging van de leeftijd voor het doen van nachtdiensten en afschaffing van het persoonlijk budget in plaats van beperking daarvan (natuurlijk wel tegen vergoeding).

 7. Goede actie!!!
  Dit maakt ook duidelijk dat de beroepsgroep zich niet (goed) vertegenwoordigd voelt door de bonden.
  Als vakbondslid vind ik dat, dat zeker ook blijkt uit de opstelling van de bonden bij het tot stand komen van het advies ten aanzien van de nieuwe functieprofielen voor verpleegkundigen in de Wet BIG 2, De VenVn heeft daarbij de grootste vinger in de pap gehad met als gevolg een (voorgestelde) overgangsregeling die totaal geen recht doet aan de praktijk en waarbij met name de belangen (en kennis en kunde) van de Inservice verpleegkundigen totaal niet zijn behartigd!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.