Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen willen zelf bepalen of ze screenen of niet

Verpleegkundigen zijn eerder geneigd om een screeningsinstrument in te zetten, als ze hier zelf zeggenschap over hebben.
afvinklijstje
Als verpleegkundigen het nut van afvinklijstjes inzien, zijn de sneller geneigd om ze te gebruiken.

Dit blijkt uit onderzoek door Bart Cusveller en Marlies van Hell, docenten aan onder andere Christelijke Hogeschool Ede, waarover zij een artikel hebben geschreven in de nieuwste TvZ, vakblad voor verpleegkundigen. Verpleegkundigen worden verplicht om patiënten te screenen op complicatierisico’s zoals decubitus, pijn en ondervoeding. Zowel Nederland als internationaal onderzoek laat zien dat verpleegkundigen het verzamelen van kwaliteitsgegevens als een administratieve last ervaren. Cusveller en Van Hell ontwikkelden een vragenlijst over bevorderende en belemmerende factoren die verpleegkundigen ervaren in het werken met scorelijsten. Hiermee wilden de twee onderzoekers in kaart brengen wat verpleegkundigen in ziekenhuizen als bevorderende en belemmerende factoren ervaren bij het registreren van complicatierisico’s.

Verpleegkundigen willen minder registreren

Uit dit onderzoek blijkt dat de belangrijkste bevorderende factoren die verpleegkundigen ervaren bij het registreren van complicatierisico’s zijn: voordeel voor het dagelijks werk, de mogelijkheid een keuze te maken in het wel of niet werken met een screeningsinstrument, en de gebruiksvriendelijkheid van een screeningsinstrument. Belemmerende factoren zijn onvoldoende tijd om met het screeningsinstrument te werken, de verplichting om ermee te werken, en wanneer het moeilijk in gebruik is. De onderzoekers concluderen dat voor optimaal en doelgericht gebruik van meetinstrumenten nog steeds minder meetlast gewenst is, meer verpleegkundig eigenaarschap en vooral meer meten op maat. In totaal vulden 767 verpleegkundigen de enquête in. IC-verpleegkundige Dewi Stalpers die dit jaar promoveerde op haar onderzoek naar afvinklijstjes, gaf al eerder aan dat het van belang is dat verpleegkundigen het nut inzien van afvinklijstjes: ‘Een manier om verpleegkundigen inzicht te geven in de meerwaarde van de afvinklijstjes is door te laten zien op welke manier deze effect hebben op de patiëntenuitkomsten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het meten van het risico op ondervoeding, vervolgens de inzet van extra voeding bij hoog-risico patiënten en als uitkomst de eiwitinname op dag vier van de ziekenhuisopname. De hoogte van die inname zegt iets over de conditie van patiënten, en dus iets over de kwaliteit van de zorg.’

Welke afvinklijstjes zie jij het liefst per direct verdwijnen? Reageer hieronder!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.