Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundigen zien voordelen in transparante mondneusmaskers

Verpleegkundigen in het Erasmus MC en het Amphia Ziekenhuis die meewerkten aan een verkennende studie naar transparante mondneusmaskers, zijn enthousiast over het concept en willen dat er veilige exemplaren op de markt komen.
Verpleegkundigen: 'Maak transparante mondneusmaskers veilig beschikbaar'
Hoewel het proefontwerp niet voldoet aan de veiligheidseisen, is het concept volgens verpleegkundigen wel een waardevolle aanvullende zorginnovatie. Foto: Amphia Ziekenhuis, willekeurige verpleegkundige

De verpleegkundigen vinden dat zo’n transparant mondneusmasker een waardevolle bijdrage levert aan de communicatie met patiënten, bijvoorbeeld met patiënten op de intensive care en met patiënten die in de war zijn.

Meerwaarde transparante mondneusmaskers

Bij de huidige mondneusmaskers is de gezichtsexpressie niet af te lezen en zijn zorgmedewerkers minder goed herkenbaar voor collega’s en patiënten. Dit is een ongewenste situatie, vonden verpleegkundig onderzoekers Annemarie de Vos van het Amphia ziekenhuis en Onno Helder van het Erasmus MC-Create4Care. Goede communicatie – ondersteund met non-verbale communicatie – is juist zeer gewenst, zeker bij ernstig zieke patiënten.

Daarom startten de onderzoekers in juli een pilotstudie onder verpleegkundigen om te onderzoeken of het gebruik van transparante mondneusmaskers een meerwaarde heeft voor de herkenbaarheid.

Pilot

Tijdens 3 experimentele sessies is een proefontwerp mondneusmasker voorgelegd aan 24 verpleegkundigen in Amphia en Erasmus MC. Aangezien medische transparante mondneusmaskers in Nederland niet beschikbaar zijn, zijn tijdens de pilotstudie niet-medische transparante mondneusmaskers gebruikt.

Tijdens de sessies is aan de hand van een vragenlijst het draagcomfort van het proefontwerp onderzocht. Daarnaast is kwalitatieve feedback verzameld over de verwachte meerwaarde van het masker voor verschillende patiëntencategorieën (o.a. patiënten met dementie, delier of verstandelijke beperking).

Voordelen van de transparante mondneusmaskers volgens verpleegkundigen:
-De gezichtsexpressie is zichtbaar en de verpleegkundige wordt herkend. Dit kan voor mensen met een verstandelijke beperking of dementie extra belangrijk zijn;
-Mensen die doof of slechthorend kunnen dankzij dit masker liplezen;
-Voor mensen met gebrekkige kennis van de Nederlandse taal kan de gezichtsexpressie extra informatie geven;

Verbeterpunten waren er ook: het masker beslaat snel en geeft een benauwd gevoel.

Masker voldoet niet aan de veiligheidseisen

Hoewel het huidige proefontwerp dus niet voldoet aan de veiligheidseisen, vinden verpleegkundigen het concept wel een waardevolle zorginnovatie. Volgens de onderzoekers toont deze pilotstudie aan dat verdere productontwikkeling noodzakelijk is. ‘Hiervoor zijn wij in gesprek met de industrie,’  aldus de onderzoekers. ‘We weten niet hoelang covid-19 nog bij ons blijft. Maar persoonlijke beschermingsmiddelen blijven ook in de toekomst van essentieel belang voor veilige patiëntenzorg.’

Deze studie werd mogelijk gemaakt door een subsidie van ZonMw binnen het programma ‘Creatieve oplossingen aanpak coronavirus (COVID-19)’.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.