Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleging: patiëntveiligheid niet te garanderen

Verpleegkundigen kunnen de veiligheid van patiënten nauwelijks garanderen
Verpleging: patiëntveiligheid niet te garanderen

Dat blijkt uit de Monitorpeiling van instituut NIVEL in opdracht van de Vereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). De resultaten zijn gisteravond in het tv-programma NOVA gepresenteerd.

Verpleeghuizen
Eén op de vier verpleegkundigen durft de veiligheid van de patiënten niet te garanderen. Van de verpleegkundigen in verpleeghuizen durft zelfs de helft dat niet aan.

Verkeerde medicatie
Zevenhonderd verpleegkundigen werkten mee aan de Monitorpeiling. Er gebeuren ongelukken door verkeerde medicaties, het onjuist opvolgen van diëten en het niet of onjuist oppakken van opdrachten van artsen, aldus betrokkenen in de Nova-uitzending van gisteravond.

Sterftekans stijgt
Een kleine 30 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden denkt dat er te weinig personeel is, 23 procent klaagt over onvoldoende gekwalificeerd personeel. Volgens Bas Vogel van de V&VN neemt de sterftekans van patiënten al toe als er één patiënt teveel aan een verpleegkundige wordt toevertrouwd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.