Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vervroegde palliatieve zorg verbetert kwaliteit van leven

Al vanaf het moment dat patiënten gediagnosticeerd worden met ongeneeslijke kanker, kan palliatieve zorg zinvol zijn. Dat blijkt uit Belgisch onderzoek dat begin februari werd gepubliceerd in The Lancet.
Vroegtijdige palliatieve zorg kan levensverlengende zorg versterken

Palliatieve zorg wordt vooralsnog meestal pas tegen het levenseinde aangeboden, maar kan al in een veel eerder stadium nuttig zijn. Dat concluderen Vlaamse onderzoekers in een artikel in The Lancet Oncology dat begin februari verscheen. Zij onderzochten de kwaliteit van leven van bijna tweehonderd oncologische patiënten met een levensverwachting van een jaar. Patiënten die na diagnose gelijk palliatieve zorg kregen van een verpleegkundige, gaven na drie maanden aan een betere kwaliteit van leven te hebben.

Maandelijks gesprek

De ene helft van de deelnemers aan het onderzoek kreeg de standaard oncologische zorg, waarbij palliatieve zorg enkel op verzoek wordt toegepast. De andere helft kreeg al vanaf het moment van diagnose elke maand een gesprek met een palliatief verpleegkundige. De verpleegkundige besprak onderwerpen zoals pijn, vermoeidheid, belangrijke beslissingen en levensvragen met de patiënt. De deelnemers beoordeelden na drie maanden hoe het met hen ging op fysiek, sociaal, psychologisch en spiritueel gebied.

Wat is geslaagde palliatieve zorg? Verpleegkundige en filosoof Bart Cusveller onderzocht dit aan de hand van casussen: de ene keer positief, de andere keer juist met een groot katergevoel. Toch is er een grote gemene deler in bijna alle casussen. Wat dat is, vertelt Cusveller in een interview.

Ook in Europa meerwaarde

Soortgelijk onderzoek werd al eerder gedaan in de Verenigde Staten. Ook daarin bleek vroegtijdige palliatieve zorg van meerwaarde te zijn. Gaëlle Vanbutsele van de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde (VUB-UGent) licht toe op de website van het Universitair Ziekenhuis Gent: ‘Omdat de oncologische zorg in België zeer goed is en – in tegenstelling tot de VS – ook aandacht heeft voor bijkomende ondersteuning van kankerpatiënten, vroegen we ons af of vroege palliatieve zorg hier nog een meerwaarde zou hebben. Dat bleek toch het geval te zijn.’

Volgens de onderzoekers zijn hun resultaten een argument om al in een veel eerder stadium palliatieve zorg in te zetten. ‘Levensverlengende zorg en palliatieve zorg kunnen elkaar versterken’, aldus Gaëlle Vanbutsele in De Standaard.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.