Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Voorschrijven verpleegkundig specialisten succesvol

Een pilot in het VUmc waarbij verpleegkundig specialisten binnen hun eigen competentiegebied zelf medicijnen voorschrijven is als succesvol ervaren.
Voorschrijven verpleegkundig specialisten succesvol

Dat staat deze week in Tracer, het personeelsblad van het VUmc.

Sinds dit jaar mogen verpleegkundig specialisten zelfstandig medicatie voorschrijven. Het VUmc introduceerde van januari tot en met half april een pilot met de nieuwe voorschrijfregels op de afdelingen hematologie en gynaecologie. Op deze manier onderzochten de betrokkenen of de randvoorwaarden zodanig zijn dat verpleegkundig specialisten en physician assistents de nieuwe taak op een goede manier kunnen uitvoeren. ‘We wilden weten of de procedure voor wat mensen wel en niet mogen voorschrijven in de praktijk goed werkte. Alle recepten werden digitaal uitgeschreven zodat wij goede controle konden houden op het naleven van de afspraken. Bij gynaecologie hadden ze helaas geen printer op de spreekkamer in de polikliniek zodat ze daar geen recepten konden uitprinten, maar verder is de pilot goed bevallen’, zegt Noortje Swart, hoofd van de afdeling klinische farmacologie en apotheek, in Tracer.

Verrijkking
Verpleegkundig specialist Marieke Schoordijk werkt bij hematologie en deed mee aan de pilot. Ze is positief, het voorschrijven is haar goed bevallen. Zij maakt zelf behandelvoorstellen en schrijft dagelijks medicijnen voor. In Tracer vertelt zij: ‘Voor mij is het een verrijking van mijn werkzaamheden en voor de artsen een vermindering van de belasting. Mede gezien mijn opleiding ben ik me terdege bewust van mijn verantwoordelijkheid en ik ben de laatste die wil dat er fouten worden gemaakt. Uiteindelijk gebeurt alles in samenspraak met de hoofbehandelaar.’  

Het voorschrijven van medicatie door oncologie- long- en diabetesverpleegkundigen is om wetstechnische redenen uitgesteld. Deze regeling zou halverwege 2012 ingaan.

Tracer
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

3 REACTIES

  1. Beste,in aansluiting op het berichtje van Martinus; ik ben zo benieuwd tot in hoeverre de verpleegkundigen geschoold worden in het voorschrijven van medicatie? verloopt dit via protocollen? Om welke medicatie(groepen) gaat het precies? Want inderdaad, we zijn geen medici, dus ben benieuwd naar de grenzen in verantwoordelijkheid in deze. Zijn die al vastgelegd of is het idee dat gaandeweg te doen.

  2. Lees alle reacties
  3. Je hebt geneeskunde en verpleegkunde. Dat zijn echt heel verschillende studies en dat is niet voor niks. Het voorschrijven van medicatie door verpleegkundigen is een stap te ver en het begin van een glijbaan om wat voor reden dan ook. Zoiets als ‘een verrijking van mijn werkzaamheden’ is geen echte reden en zelfs een negatieve, alsof verpleegkundig werk zo beperkt is. Zonde hoor. Maar niet op de stoel van de medicus gaan zitten, maar meer verpleegkundige uitdaging in je werk zoeken!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.