Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

V&VN: ‘Laat je horen over nieuwe beroepsprofielen’

De internetconsultatie over de nieuwe verpleegkundige beroepsprofielen is door het ministerie van VWS opnieuw uitgesteld. Reden voor beroepsvereniging V&VN om zelf alvast de achterban te bevragen.

VWS wil een aantal zaken nog preciezer uitzoeken, voordat zij verpleegkundigen gaat vragen naar hun visie op de nieuwe beroepsprofielen. Dat betekent dat de internetconsultatie na de zomer pas plaats zal vinden. ‘Het duurt allemaal lang, de onrust neemt toe’, zegt Francis Bolle van V&VN. ‘Dat vinden we kwalijk. Daarom gaan we de komende weken ons ledenpanel vragen voorleggen. We willen weten waar volgens verpleegkundigen de knelpunten zitten met betrekking tot de nieuwe beroepsprofielen.’

petitieEen bevlogen inservice-verpleegkundige startte onlangs een petitie voor registratie op hbo-niveau.

Inservice en mbo-verpleegkundigen

Vooral de overgangsregeling voor de inservice-opgeleiden en mbo-verpleegkundigen die door bijscholing al jaren op hbo-niveau werken, is voor V&VN een speerpunt. ‘Voor die groepen willen we echt een goede regeling treffen’, zegt Bolle. De vereniging gaat hen online vragen stellen als: hoe toon je aan dat je als hbo-verpleegkundige werkt en welke vaardigheden zijn daarbij nodig? Bolle: ‘We hopen dat we uit de praktijk ideeën en bottle necks horen die we na de zomer mee kunnen nemen naar VWS.’ Deelnemen aan het ledenpanel kan op de site van V&VN.

Onrust

In de nieuwe profielen wordt onderscheid gemaakt tussen mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundigen, ook in de Wet BIG en het BIG-register. De Wet BIG wordt daarvoor aangepast. Er is onder zittende verpleegkundigen al maanden onrust over de plannen.

beroepsprofielenLees hier meer over de inhoud van de nieuwe beroepsprofielen.

4 REACTIES

 1. Het lijkt mij goed als er onderscheid komt tussen huidige MBO en HBO, want nu ben je na beide opleidingen Verpleegkundige, verdien je hetzelfde en doe je ook vaak hetzelfde. Het nieuwe voorstel m.b.t. de nieuwe beroepsprofielen is vaag en doet geen recht aan de verschillende titels. Bovendien is dit dus nog allemaal niet zeker! Nog steeds zijn er meer dan 20.000 inservice-verpleegkundigen het niet eens met het feit dat zij niet genoemd worden, het gaat om MBO en HBO, maar onduidelijk is dat invervice-verpleegkundigen toch echt bij de HBO-groep horen en niet bij de huidige BBL/ROC opleiding. Op 7 december zal het overleg m.b.t. dit onderwerp plaatsvinden in de Tweede Kamer. Ook zijn er nog gesprekken met onder andere de verschillende kamerleden/ V&VN etc. Voorstel titels: MBO: assistent-verpleegkundige niveau 4(zoals de titel onderwijsassistent), HBO/Inservice-verpleegkundige: (Basis) verpleegkundige niveau 5 (zoals de artsen), gespecialiseerd verpleegkundige/ regieverpleegkundige: niveau 6 en dan de verpleegkundig specialist/ verplegingswetenschapper niveau 7! Dat is duidelijk en dan weet iedereen, werknemer, werkgever en zorgverzekeraars waar ze aan toe zijn.
  Men kan nog steeds de petitie tekenen! https://petities.nl/petitions/erken-inservice-opleiding-verpleegkunde-a-op-hbo-niveau?locale=nl

 2. Lees alle reacties
 3. In de praktijk wordt een inservice opgeleide verpleegkundige met specialistische post HBO-opleidingen genegeerd door het management en personeelszaken als het gaat om erkenning/ betere waardering.
  Bij het toenemen van de werkdruk o.a. in de ouderenzorg en het grote verloop/ leegloop/ het slechter wordende imago van het verpleegkundig beroep zal deze doelgroep uiteindelijk ook het loodje leggen……en zo is de cirkel rond.

 4. We zullen het zien of de functiedifferentiatie niet een grote demotivatie wordt voor de de MBO opgeleide vpk. Daar dreigt het wel naar. Ondertussen staan er 3000 minder vpk geregistreerd in het BIG register in plaats van vele duizenden extra.
  De vereniging VenVN helpt ook absoluut niet met haar beleid om dit onderbuik gevoel te verminderen.
  De vpk anno 2017 staat als professional steeds verder achterin het groepje wat visite loopt smorgens gepasseerd door onderzoeksvpk, fysio, verpleegkundige aandachtsvelders en weet ik wat al niet meer. Management negeert de vpk als serieuze gesprekspartner en trekt hun eigen plan.
  Al jaren betalen de vpk de bezuinigingen door verslechteringen van secundaire arbeidsvoorwaarden en blijvende toename van werkdruk, minder scholing en steeds meer in eigen tijd. Dan ook nog eens vele uren rovede elo's van verplichte modules die de regering of wie dan ook eist en die je als professional niets verder brengen.

 5. Die hele beroepsprofilering is toch een dingetje van de HBOV's. Sinds de 70 er jaren vorige eeuw aan de weg timmeren om de HBOV' er neer te zetten in de gezondheidszorg.
  De vraag die ze eigenlijk hadden moeten stellen: waaraan hebben UMC's/ top-klinische ziekenhuizen behoefte wat betreft niveau verpleegkundigen.
  Als je ziet hoe kunstmatig die profilering in de praktijk ingepast gaat worden is het niet meer dan 'oude wijn in nieuwe zakken'. Ergo; de frustratie onder de regieverpleegkundigen (de titel waarmee je je afstudeert) zal alleen maar groter worden. Immers; doorgroei naar functies waarbij een regieverpleegkundige zal worden gevraagd is per definitie niet groter dan nu.
  Daar sta je dan als nieuw opgeleide; feitelijk te hoog geschoold voor het 'veldwerk'. Bovendien: salariëring vindt niet plaats op basis van genoten opleiding maar op basis van de functie die je uitoefent. En zou dat wel zo zijn: werkgevers kijken naar loonkosten. In geval van inschaling op titel, maar met het zelfde werk als een MBO verpleegkundige, zou het mij verbazen als de werkgever meer geld gaat uitgeven voor hetzelfde werk.
  Het gros aan regieverpleegkundigen zal dus op dezelfde manier gaan werken zoals dat nu ook het geval is, met hetzelfde salaris als de MBO geschoolde of komen niet aan de bak omdat ze dan 'overgekwalificeerd' zijn.
  Dus uiteindelijk hoger opgeleid, evenveel kans op doorgroei, geen salaris op basis van je opleiding; precies als in de huidige situatie.
  Voordeel is dat je je als opleidingsinstituut internationaal manifesteert op niveau Master. Mooi ook voor de toekomstige regieverpleegkundige die in het buitenland wil gaan werken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.