Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

V&VN: ‘Veel verpleegkundigen door coronacrisis zwaarder psychisch belast’

7 op de 10 verpleegkundigen en verzorgenden hebben vanwege de coronacrisis vaker last van klachten als vermoeidheid, stress en onzekerheid.
Foto Fotolia

Dat blijkt uit een peiling van V&VN over de impact van covid-19 onder ruim 10.000 verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden.

Klachten in het ziekenhuis

Verpleegkundigen werkzaam in het ziekenhuis hebben vooral last van vermoeidheid (6 op de 10). Ook onzekerheid, stress en machteloosheid worden door meer dan een derde van deze groep genoemd.

Klachten in de wijk

In de wijk is onzekerheid de meest genoemde klacht (61%) en ook ruim de helft van deze verpleegkundigen en verzorgenden zegt vanwege de coronacrisis vermoeider te zijn dan anders. Ruim 4 op de 10 ervaart meer stress, ongeveer datzelfde aantal voelt zich vaker machteloos.

Nog steeds tekort beschermende middelen

Ook ervaart de helft van alle verpleegkundigen en verzorgenden nog steeds een tekort aan beschermende middelen, vooral aan mondneusmaskers. ‘Het voelt alsof ik onder druk sta om zonder adequate bescherming zorg te verlenen’, zegt een derde van alle 10.096 respondenten.

Vooral in de wijk wordt nog steeds een tekort aan beschermende middelen ervaren: minder dan de helft (41%) zegt dat er bij hun organisatie genoeg van is. In de wijkverpleging ervaart bijna een kwart van de zorgverleners druk van hun leidinggevende om onbeschermd zorg te verlenen.

Driekwart van de respondenten die in het ziekenhuis werken zegt dat binnen hun instelling wel voldoende voorraad is. V&VN-voorzitter Gerton Heyne noemt het ‘schrijnend dat na twee maanden zoveel verpleegkundigen en verzorgenden nog steeds hun werk niet veilig kunnen doen.’

Andere opvallende resultaten

  • Het aanvragen van een test op besmetting met het coronavirus was volgens ruim de helft lastig tot onmogelijk.
  • Slechts een kwart van alle respondenten vindt de richtlijnen van het RIVM goed toepasbaar in de praktijk.
  • De helft van de wijkverpleegkundigen vindt dat de richtlijnen onvoldoende bescherming bieden.
  • Een derde van alle verpleegkundigen en verzorgenden zegt geen invloed te hebben op beleid. Vooral op de ic ervaren verpleegkundigen geen invloed.
  • Ook zijn respondenten bezorgd over de drukte als ook de reguliere zorg weer wordt opgestart.
  • Ook over goede arbeidsvoorwaarden over vakantiedagen en overuren moet snel gesproken worden, vinden diverse verpleegkundigen.
  • ‘Wanneer wordt de waardering zichtbaar op de loonstrook’, vraagt een verpleegkundige zich af.

CNV: pas op voor overbelasting zorgverleners

Start de zorg niet te snel op, waarschuwt vakbond CNV Zorg en Welzijn. Een derde van de zorgverleners is toe aan pauze of in ieder geval een periode met normale werkdruk, blijkt uit een enquête onder meer dan 2000 zorgverleners. Ook uit deze peiling blijkt dat veel verpleegkundigen een grotere emotionele druk ervaren. ‘Opstarten van reguliere zorg moet zorgvuldig en in overleg met de zorgprofessionals zelf gebeuren. Het gevaar dat overbelaste zorgwerknemers gaan uitvallen wordt steeds groter’, aldus voorzitter van de vakbond Anneke Westerlaken.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.