Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

V&VN: ‘Verpleegkundige positief over nieuwe beroepstitels’

70 procent van de achterban van V&VN staat achter de nieuwe beroepstitels: ‘verpleegkundige’ voor mbo-opgeleide verpleegkundige en ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide verpleegkundige.
twee verpleegkundigen lopen door de gang

Volgens een peiling onder 6450 V&VN-leden (1000 reacties) is 76 procent van de verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten positief over de nieuwe beroepsprofielen.

Lees ook: ‘Hbo-verpleegkundige wordt regieverpleegkundige’

Overgangsregeling voor inservice- en mbo-opgeleiden

Uit de peiling bleek wederom dat veel verpleegkundigen zich zorgen maken over de overgangsregeling voor inservice- en mbo-opgeleide verpleegkundigen die zich verder gespecialiseerd hebben. Zij zijn ook het minst positief over de beroepsprofielen en maken zich zorgen over hun positie (mbo of hbo?). Dit zijn ook de groepen die zich volgens V&VN tot nu toe via andere kanalen het meest laten horen.

Lees ook: Inservice-opgeleide blijft ongerust over functie 

Internetconsultatie weer uitgesteld

Het is van groot belang dat de momenteel door VWS te bepalen overgangsregeling, hier duidelijkheid over biedt, aldus V&VN. De beroepsvereniging voerde de peiling uit omdat een internetconsultatie vanuit VWS over de wet BIG steeds op zich laat wachten. De resultaten van de peiling worden nu meegenomen in een advies aan VWS. Op basis van dit advies maakt VWS de wettekst voor de Wet BIG af. Zodra het wetsvoorstel is vastgesteld komt VWS met een internetconsultatie. Daarin kun je niet alleen op de nieuwe beroepsprofielen maar op de hele wet BIG reageren. Het is nog niet duidelijk wanneer deze internetconsultatie precies plaatsvindt. Deze is al een aantal keer uitgesteld. De laatste toezegging van VWS is dat deze ‘na de zomer’ zal zijn.

7 REACTIES

 1. Ik ben zelf mbo-hbo verpleegkundige opgeleid. Volg al langer de ontwikkelingen omtrent het titelgebruik en zoek altijd de antecedenten na van de stuurgroepen die komen met de titels zoals zorgkundige ipv verpleegkundige ed. Blijkt het HBO onderwijs getalsmatig altijd goed vertegenwoordigd te zijn. Dus Henriette kan ik geheel volgen. Daarnaast ligt er een taak voor de MBO raad die zeker vaak afwezig is en niet sterk is in de vertegenwoordiging van het MBO onderwijs gezien alle veranderingen die met elk nieuw kabinet steeds laat vinden (CGO, Keuzedelen). De MBO verpleegkundige was er eerst, toen moest er een plaatsje bedacht worden voor het HBO. Dat is de ontstaansgeschiedenis. Eerst kwam de gedacht de HBO-VP vooral in de management functies in te passen, nu in wetenschappelijk verpleegkundig onderzoek. Maar zorg geven is de grootste vraag en dat salaris van diegene die dat geven zal niet stijgen. Laat V en VN zich daar eerst voor inzetten met hun suggestieve koppen bij kleine onderzoekjes. Dan krijg ik weer waardering voor hun taak als HBO verpleegkundige(die zijn MBO achtergrond niet zal vergeten) .

 2. Lees alle reacties
 3. Helemaal eens met Henriëtte en volgenden, maar niet met Registered Nurse, want die verwoordt precies het arrogante standpunt dat V&VN al jaren inneemt. Goed, zeggen dat V&VN een belangenclub is van het hoger onderwijs is net zo min waar als dat zij de spreekbuis zou zijn van verplegend nederland.
  Maar….er is blijkbaar een begrip ‘regieverpleegkundige’ en dan is het niet handig om deze term te gebruiken voor een hbo-verpleegkundige. Gebruik liever een term die nieuw is en ook de lading dekt van het verschil tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen.

 4. De term “regieverpleegkundige” heeft niets te maken met de huidige vorm van taken van de “regieverpleegkundige”, het gaat straks immers niet om de dagelijkse aansturing van het team. Het wordt enkel een term behorende bij de competenties van de HBO-verpleegkundige, die nu nog “verpleegkundige” genoemd word, waar deze wel degelijk anders zijn opgeleid.

  Daarnaast vind ik het erg ongepast te zeggen dat V&VN niet de spreekbuis van verplegend Nederland is, dat de “het clubje/spreekbuis” enkel een groep vanuit het “hoger onderwijs is” hierbij vat ik op dat je doelt op de huidige HBO-verpleegkundige.

  Ik ben van mening dat als hier problemen mee zijn, je als MBO-verpleegkundige zelf actie moet ondernemen, moet deelnemen aan dit soort onderzoeken, maar zeker niet de HBO-verpleegkundige in een kwaad daglicht moet zetten. Zij zijn juist degene die meewerken aan dit soort onderzoeken, waarbij de MBO-verpleegkundige in jouw scenario dit dus niet doet.

  Het wordt tijd voor een verandering binnen de gezondheidszorg waarbij er gekeken moet worden naar competenties, maar ook diploma’s om mee te komen met het internationale niveau. Als het je niet zint om binnen het nieuwe functieprofiel van de “MBO verpleegkundige” werkzaam te zijn, is het tijd om je verder te specialiseren binnen de HBO opleiding.

 5. Inderdaad een onderzoek dat niet representatief is.
  Ook een MBO opgeleide verpleegkundige kan een zeer geode regieverpleegkundige zijn, en vaak doen ze dat al in de praktijk.
  Niet iedere HBO-v is een geode regieverpleegkundige. ook dat blijkt maar al te vaak in de praktijk.
  Schoenmaker blijf bij je leest!!!

 6. een peiling onder 1000 leden, wat was de respons? Laten we zeggen; meestal zo’n veertig procent, houd je 400 leden over,daarvan was dan 70% positief, dus 280 man/vrouw.Hoeveel verpleegkundigen zijn er in Nederland? Zegt dus niks zo’n peilinkje van een club die zich ten onrechte profileert als spreekbuis van verplegend en verzorgend Nederland, maar eigenlijk een belangenclub van het hoger onderwijs is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.