Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat e-tools kunnen doen bij zelfsturing

Veel zorgteams zijn inmiddels zelfsturend, of druk bezig dat te worden. E-tools kunnen helpen bij deze andere manier van werken. Een aantal praktijkvoorbeelden op een rij.
E-tools verpleegkundige
Foto: Arno Massee
De sturingstool

Buurtzorg Nederland heeft samen met softwareontwikkelaar Ecare een tool op maat gemaakt die teams helpt te sturen op verschillende onderdelen van het werk. De tool TeamInzicht geeft onder andere inzicht in ziekteverzuim, productiviteit en de tevredenheid van teamleden en cliënten. ‘Ook geeft de tool inzicht in incidentmeldingen, waardoor teams kunnen sturen op kwaliteit van zorg. Zie je bijvoorbeeld een toename van medicatiefouten of valincidenten, dan is dat een signaal voor verbeteringsacties’, illustreert projectmedewerker Margo Berends van Buurtzorg. ‘TeamInzicht laat ook zien aan welke doelgroepen de teams veel zorg leveren, waaruit ze kunnen afleiden op welke gebieden meer bijscholing nodig is.’ Daarnaast maakt de tool inzichtelijk hoe iedereen ervoor staat met verlof-, vakantie-, en plus- en min-uren, zodat je met elkaar overbelasting kunt voorkomen en op tijd vrij kunt nemen.

De implementatietool

Teams die gaan starten met zelfsturing en willen weten waar ze staan, kunnen hun uitgangspositie meten op IVZO.net of via de app. IVZO biedt praktische hulp bij het invoeren van zelfsturing, bijvoorbeeld door inzicht te geven in taken die zelfsturende teams op hun bordje krijgen. De app biedt taakondersteuning en heeft als insteek per taak: hoe pak je dit aan? Ook kun je er op een platform kennis en ervaring delen met collega’s en experts in het hele land. IVZO.net is gratis en een initiatief van In voor Zorg.

Ga jij ook naar het congres ‘Zelfsturende Teams in de praktijk’? Meld je nu aan! 

De planningstool

Na invoering van zelfsturing merkte thuiszorgorganisatie Omring dat er qua planning een en ander mis ging. Teams planden zelf de zorg, wat veel tijd kostte en ontevredenheid opleverde bij cliënten en teamleden. De voorkeurstijd van cliënt en medewerker werd bijvoorbeeld niet aangehouden, of er was een verpleegkundige ingepland bij een cliënt die alleen huishoudelijke hulp nodig had. Na invoering van een planningstool (de Multi Route Optimizer) zijn deze problemen voorbij. De tool plant routes automatisch en houdt rekening met zorgbehoeften en voorkeurstijden van cliënt en medewerker. Volgens regiomanager Cathy Zwaag zijn de routes hierdoor efficiënter en is het aantal plan-uren gedaald met 40 procent.

De teaminzichttool

Elkaar feedback geven, moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken: het zijn belangrijke factoren voor een succesvol zelfsturend team. Met een tool als Teamie kun je ontdekken hoe de teamdynamiek in jouw team is en hoe je deze kunt verbeteren. Je krijgt 25 stellingen voorgelegd, bijvoorbeeld over onderlinge omgangsvormen. Aan de hand van de uitkomsten kan het team met praktische oefeningen en tips aan de slag. Teamleden kunnen de scan anoniem invullen. Om te ontdekken in welke ontwikkelingsfase jouw team nu zit, kun je een tool als Team-o-meter gebruiken. Acht thema’s (waaronder communicatie, teamwork en resultaatgerichtheid) geven inzicht in ontwikkelingsmogelijkheden voor jouw team.

Eigen ervaringen?
Werk jij ook met handige tools bij zelfsturing die je zou aanbevelen aan collega’s in het land? Laat het weten in een reactie onder dit artikel.

Zelfsturende teams in de zorg: kun je er ook ongeschikt voor zijn? 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.