De vaccinatiegraad voor griep is ‘extreem laag’ onder verpleegkundigen. En de discussie over de effectiviteit van het griepvaccin is in volle gang. Nursing zocht uit hoe het zit.
De gemiddelde vaccinatiegraad voor Nederlands zorgpersoneel was 13 procent in 2012 en 2013: dat is extreem laag, schrijft de Volkskrant.
Verplichten
De lage vaccinatiegraad is voor staatssecretaris Blokhuis reden om te onderzoeken of het mogelijk is om de griepprik te verplichten. De griepgolf van vorig seizoen duurde volgens het RIVM achttien weken langer dan normaal. Dat leidde tot moeilijkheden in heel het land: verschillende ziekenhuizen kampten met een tekort aan personeel.
Effectief?
De griepprik is ieder jaar weer een bron van controverse. Want beschermt de prik wel tegen de griep? Ja, zeggen voorstanders: bij het juiste vaccin schommelt de effectiviteit tussen de 44 en 60 procent. Maar als zorgverleners de griepprik nemen, is er geen meetbaar effect op de ziektelast bij patiënten. Tegenstanders hekelen dat gebrek aan bewijs. Nursing liet vorige maand beide partijen aan het woord in het artikel ‘De griepprik: waarom zou je hem halen, en waarom niet?‘
De griepprik: waarom zou je hem halen, en waarom niet? is een PREMIUM-artikel, dat tijdelijk gratis beschikbaar is. Wil je onbeperkt PREMIUM-artikelen kunnen lezen, neem dan een abonnement.
Lees Interacties
Werk
De verpleegkundige
Footer
Nursing Vlaanderen
Ga naar Nursing.be
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account