Finn Roset (22) is 3e jaars student Verpleegkunde aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en won in mei de Anna Reynvaan Studentenprijs voor zijn essay over seksueel overschrijdend gedrag bij mannen in de verpleging.
‘Ik houd ervan om met mensen om te gaan. Ik was voetbalcoach voor pupillen, op school was ik tutor; het geeft me voldoening om mensen te helpen en iets te leren.
Toen iemand opperde dat verpleegkunde misschien iets voor mij zou zijn, was ik meteen enthousiast. Dat ik als man van toegevoegde waarde kan zijn merkte ik tijdens mijn eerste stage in het neurocentrum.
Ik zorgde voor een jongen van mijn leeftijd die een ernstig ongeluk had gehad. Hij was van top tot teen verlamd. Ook al kon hij niet praten, ik merkte dat we een klik hadden en hij gaf me het gevoel dat ik het goed deed.
Mannelijke patiënten vinden het vaak leuk om een andere man aan hun bed te hebben. Je hebt toch andere gesprekken, over voetbal bijvoorbeeld. Studiegenoten zijn wel eens benieuwd waarom ik voor het vak gekozen heb – alsof ik als man een extra goede reden moet hebben.
Vreemden reageren met een verbaasd: “O, echt?” als ze horen wat ik doe. Mensen hebben kennelijk nog altijd een stereotype beeld van een verpleegkundige: een vrouw die mensen wast, zoiets.
Als stagiair kwam ik eens samen met een mannelijke collega op de kamer bij een oudere vrouw. Het was bezoekuur en een dochter van die vrouw riep: “Kijk eens mam, 2 jongens! Vanavond een trio!”
Heel vervelend en ongemakkelijk. Het voorval werd de aanleiding voor mijn essay naar seksueel grensoverschrijdend gedrag bij mannen in de verpleging. Dat wordt bij mannen nog sneller dan bij vrouwen afgewimpeld als ‘Niet te serieus nemen,’ ‘Sterk zijn, je moet tegen een stootje kunnen.’
De algehele gedachte is toch dat vooral vrouwen slachtoffer zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maar mannen lopen daar net zo goed tegenaan.
Mannen in de verpleging wil ik extra oproepen hierover te praten. Alleen dan kunnen we het taboe doorbreken, en er iets aan doen.’
In de Nursing Goed Nieuws Show hoor je meer over het Mannen Netwerk Verpleegkunde. Beluister de podcast hier .
Grensoverschrijdend gedrag is zowel voor vrouwen als mannen niet acceptabel. Zelf heb ik dit ook ervaren in mijn opleiding vroeger.
Erg ongemakkelijk en hinderlijk. En ja als man die dit meemaakt wordt al gauw gedacht stel je niet aan je kunt dat als man wel hebben. Maar het gaat om respect en zulk gedarg hindert je in je functioneren als verpleegkundige en als mens.