Stagiaires voelen zich vaak onder druk gezet, bleek onlangs uit een grote enquête. Wat kun je als stagebegeleider doen voor deze aanstaande collega? Nursing selecteerde een paar handige tips.
Zo worden stagiaires nogal eens ingezet om personeelstekorten op te lossen. Of ze krijgen weinig verantwoordelijkheid van de begeleider omdat deze bang is voor mogelijke fouten van de stagiaire. Ook draaien ze op voor de ‘rotklusjes’, zoals po’s spoelen of sputumpotjes schoonmaken. Tegelijkertijd komen ze niet toe aan het uitvoeren van taken. Nursing vroeg experts wat stagebegeleiders moeten doen om hun stagiaires te helpen. Daarover lees je alles in het premiumartikel ‘Koester je stagiaire’.
-
Leren begint met je thuis voelen
Verwelkom stagiaires expliciet, leg hen eerst alle praktische zaken uit, druk hen op het hart dat ze alles mogen vragen, behandel hen als volwaardige medewerkers, nodig hen uit deel te nemen aan de gesprekken tijdens de pauzes.
-
Geef de stagiaire begeleiding op maat
Een vaste mentor per student en uurroosters student-mentor die zoveel mogelijk parallel lopen bieden de beste garantie voor een positieve opbouw van de stage. Maak geregeld tijd voor feedback en verzeker dat elke vraag gesteld mag worden.
-
Benoem wat goed gaat
Bij een stage hoort ook kritische feedback, de student dient te weten waar het nog beter kan. Begin en eindig met wat goed loopt. Bouw bij kritische feedback een positieve component in: ‘Ik zou het op die manier aanpakken omdat….’ ‘Je bent goed bezig, maar werk nog daaraan, dan is het perfect.’
Lees Interacties
Werk
Opleiding en deskundigheid
Footer
Nursing Vlaanderen
Ga naar Nursing.be
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account