Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Wet BIG II: Actiecomité wil wél gesprek met V&VN, maar onder voorwaarden

V&VN heeft het actiecomité BIG II in de overgang uitgenodigd voor een gesprek, maar het actiecomité wil eerst de zekerheid dat het volledige wetsvoorstel BIG II bespreekbaar is.
Foto Arno Massee

Voor V&VN, die de uitnodiging verstuurde, zijn deze voorwaarden voor een gesprek geen bezwaar, zegt V&VN directeur Sonja Kersten. Gisteren zei ze tegen Nursing dat als het over Wet BIG II gaat alles weer open ligt. En dat ze in gesprek wil met verpleegkundigen en dus ook met het actiecomité Wet BIG II in de overgang. Woordvoerder van het actiecomité Niels Jacobs noemt de dialoog met V&VN wenselijk, maar niet op de manier zoals nu is voorgesteld.

Zekerheid

‘Wij kregen de uitnodiging te praten over functiedifferentiatie en wat daar volgens ons voor nodig is’, zegt Jacobs. ‘Maar ons standpunt is en blijft dat de Wet BIG II en de overgangsregeling van tafel moet, en dat functiedifferentiatie niet in de wet vastgelegd moet worden. We willen de zekerheid dat ook daarover gepraat kan worden. Desondanks zijn we blij met de uitnodiging en staan we open voor een gesprek.’

‘Alles bespreekbaar’

Kersten reageert door nogmaals te benadrukken dat de beroepsvereniging met zoveel mogelijk verpleegkundigen het gesprek wil aangaan, open en transparant. ‘Dat alles open ligt betekent dat ook alles besproken kan worden. Daarom hebben we het actiecomité ook uitgenodigd en de uitnodiging voor een open gesprek blijft staan. Daarnaast organiseren we ook regiobijeenkomsten voor leden en niet-leden over functiedifferentiatie.’

Regiobijeenkomsten en peiling

V&VN organiseert op 29 augustus een eerste bijeenkomst in het Haaglanden Medisch Centrum in Den Haag, er is plaats voor ongeveer 150 verpleegkundigen. Iedereen kan zich gratis aanmelden. Het uitgangspunt daarbij is de vraag of verpleegkundigen willen gaan voor functiedifferentiatie, en zo ja hoe dat georganiseerd moet worden, zegt Kersten.  Op basis van de input tijdens de regiobijeenkomsten houdt V&VN een algemene peiling om de voorstellen voor te leggen aan de leden. Deze peiling wordt waarschijnlijk in oktober gehouden.

In de discussie over het wetsvoorstel BIG II laten ook de vakbonden van zich horen: zij waren in juni nog positief over het wetsvoorstel, maar zijn geschrokken van de kritiek en willen antwoorden van de minister.

4 REACTIES

 1. Functiedifferentiatie is een zaak van de organisatie en niet van de V&VN ed. Immers een organisatie weet wat die nodig heeft om goede en doelmatige zorg te leveren en welke functies daarbij passen/nodig zijn.

  Functiedifferentiatie heeft zich al lang genesteld in de zorg, dus daar is een wet niet voor nodig. Maar feitelijk gaat het met Big2 daar niet om; het gaat om beroepsdifferentiatie wat onder hem mom van functiedifferentiatie wordt verkocht. Er ontstaat een nieuw beroep; de regieverpleegkundige.
  Waarom? Niet omdat de zorg daar behoefte aan heeft (anders hadden de HBO-V’s zich al lang als onontbeerlijk in de gezondheidszorg gemanifesteerd), maar omdat de HBO’s na 45 jaar bestaan – nu eindelijk eens uitbetaald willen zien. Het is dus vanwege het feit dat HBO’s zich als onontbeerlijk hebben bewezen, maar het verschil in MBO en HBO moet nu eindelijk eens in klinkende munt uitbetaald worden. Dus moeten zorginstellingen daarop geprepareerd worden; er dient een nieuwe laag verpleegkundige geconstrueerd worden, die van de regieverpleegkundige.

  Het is dus niet dat de zorg/ de organisaties daarom vragen – ook logisch omdat het systeem functiedifferentiatie prima werkt – maar om de HBO te faciliteren in haar bestaan. Maar hoe doe je dat? Door te verwijzen naar de noodzaak ervan in de toekomst: de steeds complexer wordende zorg. Alsof de huidige MBO’ers en HBO’ers daarmee niet uit de voeten zouden kunnen. Zorg is complex geworden en wordt steeds complexer, maar dat is geen statisch gegeven. De zorg zit stikvol dynamiek waarmee organisaties en verpleegkundigen in gezamenlijkheid al dagelijks mee bezig zijn. Er wordt ruimte en geld gereserveerd voor bijscholingen en verpleegkundigen verbreden hun competenties. We hebben SEH’s, IC’s e.d. waar specifiek complexe zorg wordt geleverd en waar de gespecialiseerde verpleegkundigen prima de zorg kunnen geven en aar bijscholing – net als op verpleegafdelingen een must is. Daar hebben we geen HBO-bachelor voor nodig.
  Evenmin voor het initiëren en regisseren van zorg, die conform BIG 2 in handen zou komen te liggen van alleen de regieverpleegkundige. Dagelijks zijn de huidige verpleegkundigen (MBO/HBO) bezig om dit te doen al dan niet gekoppeld binnen het huis van functiedifferentiatie.

  Het argument dat verpleegkundigen op MBO niveau op hun tenen lopen en HBO verpleegkundigen onvoldoende uitgedaagd worden is een fabeltje. Er is simpelweg geen onderzoek hierover bekend, maar wordt door de voorstanders van Big2 te pas en te onpas opgevoerd om de wet te legitimeren. Functiedifferentiatie is een prima werkend instrument om de individuele verpleegkundige op basis van zijn kennis, kunde, ambitie en mogelijkheden door te laten groeien. Natuurlijk is het aan de organisaties om de randvoorwaarden te bepalen (bv. hoeveel van welke functie ben je nodig).

  De Wet BIG2 is niet alleen overbodig maar is een dure aangelegenheid in deze tijd waarin kostenbeheersing van belang is. Daarnaast is het vooral ook een dolksteek in de rug van al die verpleegkundigen die met passie patiëntenzorg leveren op allerlei niveaus naar kennis, kunde en ambitie.
  Het is triest dat uitgerekend de V&VN, onze beroepsorganisatie, meegaat in de hoax over de noodzaak van een Wet Big2. Ik wed dat het haar duur zal komen te staan, want het protest is groot.
  Geschrokken als ze is wil ze pas op de plaats om nog eens naar de overgangsregeling te kijken. M.a.w: ze blijft een voorstander van een wet die vanuit de beroepsgroep niet wordt gesteund.
  Dan blijft er maar een stap over; lidmaatschap opzeggen, op weg naar een nieuwe beroepsorganisatie. Op weg naar de WitteWoede Nu, deel2.

 2. Lees alle reacties
 3. Het blijft bijzonder dat verpleegkundigen hier mee te maken krijgen, daar dit totaal niet GELDT voor andere zorg gerelateerde beroepen zoals fysiotherapie, logopedie, diëtisten, ergotherapeuten etc. Maar het is ook een totale minachting richting een grote beroepsgroep in de zorg waar in het hier en nu schrijnende tekorten zijn, er berichtgeving in media en sociale media is dat werkdruk voor verpleegkundigen in elke sector hoog is door vakantie en tekorten.

  Punt is: een verpleegkundige moet opeens HBO niveau aan kunnen tonen. Wat is de reden dat andere beroepen dit niet hoeven terwijl als je bijvoorbeeld diploma fysiotherapie, logopedie of andere HBO diploma haalt je never nooit niet meer hoeft aan te tonen dat je op niveau werkt maar wel BIG registratie hebt in bepaalde gevallen. Daar geldt dat HBO diploma leidend en richting aangevend is….dat zo minimaal bij verpleegkundigen met HBO-V ook zo moeten. En voor de verpleegkundigen met in service en CZO aangemerkte vervolgopleiding (en dit zijn er heel veel!) veelal op post-hbo niveau ook al geen discussie moeten zijn.
  Verpleegkundigen in service en op MBO 4 niveau met een nader te bepalen duur van werkervaring dient in mijn optiek zeker ook niet aan niveau te hoeven te worden getwijfeld. Daar er veel scholing en bijscholingsmomenten voor deze groep bevlogen beroepsbeoefenaars is.

  1. tekorten verpleegkundigen neemt als maar toe
  2. zo maak je beroep niet aantrekkelijker maar juist vergroot je uitstroom en verklein je de instroom voor nieuwe verpleegkundigen die HARD nodig zijn in elke sector.
  3. daarbij gaat de minister totaal voorbij aan alle andere beroepen in de zorg die hier NIET mee te maken hebben, lachtertje naar de verpleegkundigen toe….totaal geen respect naar een grote dragende en bevlogen beroepsgroep in de zorg, maar dat beseft ZORG NEDRRLAND BV nog niet…

 4. Hier gaat iets niet goed. Of de berichtgeving door Nursing klopt niet of Sonja Kersten heeft het niet helder. De beroepsvereniging V&VN gaat NIET over functiedifferentiatie. De inhoud van functies is een zaak van werkgevers. De beroepsvereniging gaat over de inhoud van het verpleegkundig beroep en heeft inmiddels een kans om een historische vergissing: (verpleegkundige kunnen worden op twee niveaus, en een volstrekt ridicule naam als regieverpleegkundige te accepteren) recht te zetten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.