Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wet legt meepraten verpleegkundigen en verzorgenden vast

Verzorgenden en verpleegkundigen moeten inspraak hebben op beslissingen op de werkvloer, en op beleid dat invloed heeft op hun werk. Dat staat in een initiatiefwet van GroenLinks en VVD.
Twee verpleegkundigen overleggen
Inspraak van zorgverleners is in deze tijd extra belangrijk, omdat demotivatie de belangrijkste reden is om het vak te verlaten (foto: Arno Massee)

Tot 19 november kunnen zorgverleners via een internetconsultatie meepraten over de strekking van deze initiatiefwet. Circa 50 verpleegkundigen en verzorgenden deden dit al, meldt een woordvoerder van GroenLinks.

Een aantal reacties gaat over de (geringe) ruimte en middelen die beschikbaar worden gesteld aan verpleegkundige en verzorgende adviesraden. Dat is nu niet in de initiatiefwet uitgewerkt.

Op basis van deze input kan in de wet worden opgenomen dat adviesraden ook de tijd en het budget (bijvoorbeeld voor scholing) moeten krijgen om hun taak goed uit te voeren en dat de zorgverzekeraars daar budget voor beschikbaar moeten stellen.

Demotivatie tegengaan

Inspraak van zorgverleners is in deze tijd extra belangrijk, omdat demotivatie de belangrijkste reden is om het vak te verlaten: uit exitgesprekken blijkt dat verpleegkundigen en verzorgenden zich niet gehoord voelen door hun leidinggevende. Volgens de meest recente prognoses is er een tekort van 80.000 zorgverleners, terwijl er jaarlijks 118.000 werknemers uit de zorg stappen.

Inspraak is dus noodzakelijk voor de motivatie van zorgprofessionals en voor de kwaliteit van hun werk. Daarom dienden Tweede Kamerleden Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Hayke Veldman (VVD) de initiatiefwet in die de zeggenschap van zorgverleners wettelijk verankert.

Benieuwd naar de achtergrond achter dit wetsvoorstel? Lees dan de uitgebreide toelichting, die veel mogelijke vragen zal beantwoorden (Scroll naar beneden naar ‘Ontwerp toelichting’ en download deze.)

Wet kwaliteit, klachten en geschillen

Het uitgangspunt van deze voorgestelde wetswijziging is dat binnen zorginstellingen niks over de vakinhoud en beroepsontwikkeling van de zorgverlener wordt besloten, zonder deze daarbij te betrekken. Dus ‘niets over ons zonder ons’, de bekende uitspraak van chief nursing officer Bianca Buurman.

Als het aan Ellemeet en Veldman ligt wordt artikel 3 van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) aangepast. Met de voorgestelde wetswijziging zou het begrip ‘goede zorg’ ook gaan over de invloed van zorgverleners op het werk dat zij doen, en op het zorginhoudelijk beleid van de organisatie.

Ellemeet en Veldman begrijpen dat deze manier van werken in sommige instellingen een cultuuromslag zal zijn, maar hopen dat deze juist tot stand komt doordat de inspraak verplicht wordt. Hoe de instellingen het willen inrichten, bepalen zij zelf in samenspraak met de zorgmedewerkers.

IGJ toetst werkgevers

De IGJ zal moeten toezien op uitvoering van de wet. In de jaarlijkse kwaliteitsgesprekken met zorginstellingen bevraagt de IGJ de werkgever, maar ook de zorgverleners op (mede)zeggenschap in de organisatie. Daarnaast krijgt de Raad van Toezicht een rol in het toezicht en de handhaving. Op die manier kan ook intern controle plaatsvinden, is het idee.

Voortgang wetsvoorstel

De initiatiefwet ligt bij de Raad van State. Als zij haar oordeel heeft gegeven, gaat het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer, alwaar de partijen erover stemmen. Soms worden details aangepast. Tot slot gaat het wetsvoorstel naar de Eerste Kamer. Het is niet bekend wanneer de hele procedure is afgerond, de hoop is dat het lukt voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart.

Tot 19 november kun je meepraten over voor jou belangrijke details in het wetsvoorstel. Dat doe je hier >>>

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.