Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap: diabeteszorg rondom operaties kan beter

Er is veel ruimte voor verbetering van de perioperatieve diabeteszorg, concludeert internist Inge Hommel op basis van haar promotieonderzoek.

Dit artikel is verschenen in Nursing magazine oktober 2017

Er is veel ruimte voor verbetering van de perioperatieve diabeteszorg, concludeert internist Inge Hommel op basis van haar promotieonderzoek, waarvoor ze circa 400 zorgdossiers onderzocht in zes Nederlandse ziekenhuizen. Ze constateerde dat dossiers van patiënten met diabetes vaak geen informatie bevatten over de preoperatieve diabetesinstelling. Ook vond in de onderzochte ziekenhuizen maar mondjesmaat controle van bloedglucosewaarden plaats. Verder werd op de verpleegafdeling de bloedglucose niet preventief gereguleerd, maar pas ingegrepen als het misging. De 273 bevraagde diabetespatiënten gaven aan dat ze vertrouwen hadden in de kennis van verpleegkundigen, maar wel vonden dat die hen niet genoeg betrokken bij de besluitvorming. Ook misten ze een duidelijke contactpersoon bij wie ze tijdens hun opname terecht konden met diabetesgerelateerde vragen. Betrokken zorgverleners gaven als problemen aan dat zij duidelijke afspraken over glucosestreefwaarden misten, bang waren om hypoglykemie te veroorzaken en dat hyperglykemie niet altijd duidelijke symptomen heeft. Om de diabeteszorg te verbeteren, testte Hommel in drie ziekenhuizen een op maat gemaakte interventie. Zij ontwikkelde samen met verschillende partijen in het ziekenhuis een multidisciplinair protocol en patiënteninformatie. Ook kregen de betrokken zorgverleners bijscholing over diabeteszorg. Senior verpleegkundigen en diabetesaandachtsvelders waren medeverantwoordelijk voor het invoeren van de veranderingen op de afdeling. De interventie had een bescheiden effect op de zorgkwaliteit: de evaluatie van de preoperatieve diabetesinstellingen was verbeterd en de bloedglucose werd vaker gemeten na de operatie. Een mogelijke verklaring voor de beperkte effecten is dat de interventie nog niet volledig was ingevoerd op het moment van meten.

Inge Hommel.
Improving perioperative diabetes care.
Proefschrift Radboud Universiteit Nijmegen, september 2017


Heb jij ook iets bijzonders meegemaakt, mail dan naar francine.aarts@bsl.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.