Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties33

Minister: ‘Inservice-opgeleide kan onder voorwaarden regieverpleegkundige worden’

Verpleegkundigen met een oud mbo- of inservice-diploma met aantoonbare aanvullende scholing moet de mogelijkheid worden geboden om als regieverpleegkundige te worden ingeschreven. Dat is de belangrijkste uitkomst in het wetsvoorstel van de Wet BIG II dat vandaag openbaar is gemaakt.

Met dit voorstel is er eindelijk antwoord op de vele vragen die er heersen over de herregistratie van inservice-opgeleide verpleegkundigen, een onderwerp dat de afgelopen twee jaar regelmatig de tongen losmaakte. Verder komen in het wetsvoorstel zaken aan de orde als verplicht accreditatiepunten halen voor herregistratie, het toevoegen van het beroep van regieverpleegkundige aan artikel 3 van de Wet BIG en de titels voor mbo’ers (verpleegkundige) en hbo’ers (regieverpleegkundige). Lees hier meer over op de website van V&VN.

Aanvullende scholing

In het wetsvoorstel wordt ervoor gepleit om mbo- en inservice-opgeleide verpleegkundigen met aantoonbare aanvullende scholing te laten herregistreren als regieverpleegkundige (hbo). Dit geldt voor verpleegkundigen met een oud mbo- of inservice-diploma met aantoonbare aanvullende scholing (zoals een FZO-opleiding) dat qua inhoud en niveau gelijk kan worden gesteld aan een oud hbo-diploma. De aanvullende scholing dient in elk geval gecertificeerd te zijn op niveau NLQF-6. Onder een oud-mbo diploma wordt verstaan een diploma van het niveau NLQF-4 dat voor inwerkingtreding van dit  wetsvoorstel is behaald.

Onduidelijk

Sonja Kersten, directeur V&VN is positief over het voorstel, al maakt ze zich nog wel zorgen over het feit dat nog niet helder is benoemd wat er precies wordt bedoeld met aanvullende scholing. Met wélke opleiding mag je je dan precies herregistreren als regieverpleegkundige? ‘We vinden dit voorstel nog te smal, en erg op ziekenhuisopleidingen (FZO) ingestoken. Of aanvullende opleidingen van andere groepen zoals wijkverpleegkundigen of spv’ers hier ook onder vallen, is nu nog niet duidelijk. Hier moet nog wel echt opleidings- en sectorbreed naar gekeken worden. Het is belangrijk dat dit snel gebeurt.’ Dat kan ook, want er loopt momenteel nog een onderzoek gedaan naar welke diploma’s (oud-mbo- of inservice in combinatie met aanvullende scholing) toegang geven tot inschrijving in het register van regieverpleegkundigen. ‘Maar het was natuurlijk beter geweest als het ministerie dit onderzoek al had afgerond voor dit wetsvoorstel naar buiten kwam,’ aldus Kersten.

Voor verpleegkundigen met een hbo- of mbo- achtergrond met aanvullende scholingen is duidelijk wat ze moeten doen om in aanmerking te komen voor het register regieverpleegkundige. V&VN wil benadrukken dat iedereen die zich inschrijft in het register van regieverpleegkundige bij de herregistratie in 2024 aan moet aantonen dat hij of zij competent is in de volle breedte van het nieuwe beroep. V&VN vindt het belangrijk dat iedereen tijdig nagaat of zij hier ook al voldoet of eventueel aanvullende scholing nodig heeft.

Internetconsultatie

Vanaf nu is het mogelijk om op het wetsvoorstel te reageren, de zogenaamde ‘internetconsultatie’. Dat wil zeggen dat belanghebbenden (zoals verpleegkundigen) hier via internet hun mening over kunnen geven. De wetgever (in dit geval minister van Medische Zaken Bruno Bruins) gaat die informatie bekijken en beoordelen. Vervolgens gaat het voorstel naar de Raad van State en als daar alles verwerkt is, gaat het nog voor de zomer naar de Tweede Kamer. Ook via de website van V&VN is het binnenkort mogelijk om een reactie achter te laten op het wetsvoorstel.

33 REACTIES

 1. Ik heb in 2012 de post Hbo opleiding tot palliatieve zorgverpleegkundige afgerond. Dit was toen net een nieuwe opleiding en daardoor nog niet CZO geregistreerd. Terwijl alle competenties gelijk zijn aan de andere CZO opleidingen. Ik hoop dat deze opleiding ook meegerekend wordt als NLQF 6.
  Met vriendelijke groet; Sophie Kuipers

 2. Lees alle reacties
 3. Er zou een goed overzicht moeten komrn vsn alle opleidingen onfer de BIGtegistrertden. Voor herregistrstie weten ze je te vinfen, er worden dsn duidelijke vragen gesteld om in aanmerking te komen. Waarom nu dan niet alles goed in beeld btengen en zorgen dat iedereen weet waar het in zijn / haar situstie over gaat.

  In mijn geval ben ik Z-berpleegkindige met 34 jasr ervaring.
  De laatste 3 jaar, hoofdwacht / vrrpleegkundige en in de avind/weekend en nacht berantwoordelijk voor 365 clienten. Een arts en grdragswrtendchspper als schterwacht.
  Mij lijkt dat kk dan kan aantonen als regieverpleegkundige te functionrren.
  Iemamd die hier helderheid in kan verschaffen?

 4. Er staat in dit artikel: “In het wetsvoorstel wordt ervoor gepleit om mbo- en inservice-opgeleide verpleegkundigen met aantoonbare aanvullende scholing te laten herregistreren als regieverpleegkundige (hbo). Dit geldt voor verpleegkundigen met een oud mbo- of inservice-diploma met aantoonbare aanvullende scholing”. Dit is nu weer volledig fout, er wordt gedaan alsof mbo gelijk staat aan inservice-diploma!!! Dat is natuurlijk niet zo! MBO is MBO, HBO is HBO en inservice is de voorloper van HBO (met minimaal HAVO als instroomeis, dat kun je niet vragen voor een MBO-opleiding). Dit is steeds de fout die gemaakt wordt. Gelukkig zijn er al diverse gesprekken met kamerleden en ministerie van VWS met onze initiatief-groep inservice-verpleegkundigen! Inservice=HBO!! Blijf de petitie tekenen en stuur je brief (zie petitiesite) naar de minister!! Lees tevens het laatste nieuws omtrent ons gesprek van 2 juli j.l. met de minister!! https://petities.nl/petitions/erken-inservice-opleiding-verpleegkunde-a-op-hbo-niveau?locale=nl

 5. lees net de reacties van zijinstromers bij dit artikel:
  https://www.nursing.nl/minister-wil-blik-zij-instromers-opentrekken/
  Daarin staat onder andere het volgende te lezen:
  “Ik ben zo’n zij instromer vanuit het bankwezen. De opleiding die ik volg is intern in het ziekenhuis, duurt 2,5 en daarbij werk ik 36 uur. De enige reden dat de opleiding zelf verkort kan plaatsvinden, is dat ik de rest leer in de praktijk. Uit ervaring kan ik vertellen dat mijn aanwezigheid op de afdeling niet ten koste gaat van de kwaliteit die het ziekenhuis voor ogen heeft. Ik durf zelfs te stellen dat ik als ik klaar ben in die 2,5 jaar minimaal net zo veel weet als een verpleegkundige die de 4 jarige variant heeft gedaan. Waarom ok dat denk? Omdat ik straks start met 2,5 jaar werkervaring”

  Niets ten nadele van deze persoon, die zeer positief overkomt!

  Echter: dit is wel een zeer vreemde ontwikkeling, de inservice opgeleide verpleegkundige van voor 1997 wordt in het wetsvoorstel BIG2 gedegradeerd naar tweede deskundigheids niveau en als het even tegenzit geldt dit zelfs voor de inservice opgeleide met een specialisatie deze verpleegkundigen hebben een schat aan ervaring hebben zich bij en nageschoold en soms vijf en een halfjaar of meer scholing gevolgd.
  VREEMD EN ONWENSELIJK!

 6. Er is nog heelmaal niet nagedacht over “oude” buitenlandse diploma’s en vervolgopleidingen. Dus ook niet over Europees Recht. NL heeft de Bologna overeenkomst in 2010 getekend en komt de gemaakt afspraken niet goed na. Denk er over na om voor de Europese rechtbank tegen NL te klagen…

 7. Terecht als alle Inservice-Verpleegkundige van voor 1997 als niveau 5 worden aangemerkt.
  In de opleiding kwam het leidinggeven en regie nemen bij ons gewoon in de opleiding.
  Nu werd ik voor MTH Verpleegkundige afgewezen. Niet om mijn kennis en kunde, ze wilde me graag in de groep hebben, maar omdat op mijn papier geen niveau 5 staat en dat was helaas wel een harde eis.
  Ook nu heb ik de opleiding voor het indiceren en assessment met goed resultaat gevolgd, maar ook hier geldt dat er op mijn papier nog steeds niveau 4 staat en de zorgverzekeraars eisen niveau 5.
  Ik hoop dat er zorgbreed gekeken wordt en niet alleen vanuit het Ziekenhuiswezen

 8. zo dit is wat ik zocht!
  Ik heb de oude A-inservice opleiding gevold; de laatste lichting in 1997.
  na jaren werkervaring er tussen uitgeweest. Om voor de volgende generatie te zorgen.zeer belangrijk in mijn ogen zouden meer mensen moeten doen.
  4 jaren geleden bericht gekregen voor herregistratie maar dat was te vroeg. Nu is de tijd rijp om weer te starten en werkelijk wat is dat lastig! Ik wil niet meer als verpleegkundige in het ziekenhuis werkzaam zijn simpel omdat dat niet in te passen is. er is een tekort aan verpleegkundigen maar tegelijkertijd is het heeeeel lastig om weer aan de slag te gaan!! er zijn ten opzichte vanNiet iedereen heeft zoveel tijd en geld om eerst de herregistratie te regelen en daarna nog een kostbare opleiding te volgen. ik Moet me eerst herregistreren voor iets wat ik niet wil doen en daarna mag ik me om scholen/bijscholen /nascholen. laat die herregistratie dan een stuk minder kosten dan is de drempel niet zo hoog!

  De aangescherpte regels hebben vooral gevolgen voor zorgmedewerkers zonder werk! Het aantal geregistreerde verpleegkundigen in deze groep daalde van 47.000 in 2013, tot 6000 in 2014.en wat zal het nu zijn? Zonde van al die mooie diploma’s en werkervaring.Ik begrijp best dat je kwaliteit wilt waarborgen misschien kan dat op een andere manier?
  Levenservaring ook erg belangrijk wordt compleet overgeslagen!
  ben benieuwd of mensen zich hierin herkennen.

 9. De inserviceopleiding leidde mensen op voor het eerste deskundigheidsniveau (NRV beroepsprofiel 1988) net als de HBO-V.
  De MDGO_VP opleiding was 2e deskundigheidsniveau. Er zijn MDGO-VP ers die na hun opleiding alsnog de inservice opleiding hebben gevolgd om te kunnen werken op het eerste deskundigheidsniveau, dat zegt wat mij betreft genoeg! De inservice opgeleiden hebben tijdens hun opleiding kennis en vaardigheden opgedaan die de HBO ers niet leerden tijdens hun opleiding en andersom. Klinisch redeneren was de basis van de Inservice opleiding maar werd toen niet zo genoemd (heel bijzonder dat het hbo doet alsof zij dit uitgevonden hebben)!
  Feit is wel dat de ziekenhuizen jarenlang, goede zorg leverden met alleen inservice opgeleide verpleegkundigen (ook complexe en onvoorspelbare zorg) en en dat na de start van de HBO-V, het deze groep in ruim 40 jaar tijd in de praktijk niet gelukt is om duidelijk aan te tonen dat zijn beter zijn “toegerust” voor het (complexe) verpleegkundige vak. Inservice, MBO en HBO verpleegkundigen doen nog steeds hetzelfde werk en weten in de praktijk vaak niet eens welke opleiding iemand heeft gevolgd. HBO-ers zijn niet oververtegenwoordigd in leidinggevende functies of op specialistische afdelingen (daar werken wel veel inservice opgeleiden is mijn ervaring)

  Geen van de “oude” opleidingen komt overeen met het opleidingsprofiel VenV2020.

  Het moet voor een ieder die nu in het BIG register geregistreerd staat als verpleegkundige mogelijk zijn om aan te tonen dat zij op HBO niveau werkzaam zijn!
  Dat is een eerlijke overgangsregeling die recht doet aan de praktijk.

  De keus voor een brede opleiding voor verpleegkundigen om zo in te spelen op de steeds complexer wordende zorg is wat mij betreft een misser!
  Hoe complexer de zorg hoe belangrijker specifieke kennis is!
  Als je een complex medisch probleem hebt wordt je toch ook niet behandeld door de huisarts maar ga je naar een specialist?

 10. Ik vind dat we de zojuist opgeleide collega’s tekort doen! De inservice is niets meer of minder dan een mbo of mbo+ opleiding. De vooropleiding was nl MAVO-D. Met deze wetenschap zijn een hoop collega’s verpleegkundige geworden. Zelfs de huidig afgestudeerde HBO-V ers zijn niets eens niv6 maar 5. Deze dienen, binnen de instelling waar ik werk een extra scholing te volgen binnen een hogeschool!!!

  En met alle respect, maar inservice is een opleiding tot één werkveld, een mbo-bol 4 heeft meerdere werkvelden. Zo ook voor HBO-V.
  Laten we kijken naar het vervolg: Dus wat hebben de inservice-vpk nog naast deze opleiding gedaan? Wat is het niveau van je laatst genoten opleiding. Dat kan bijv een aantekening kindervpk zijn, of een ander CZO erkende opleiding. Dat is wat je aan bagage nog meer hebt en niet enkel het papiertje van 20 jaar geleden! Is je inservice wel je laatste opleiding vraag ik mij wel af wat je weet van EBP? Klinisch redeneren etc?
  Dus inservice, niet zomaar een cadeau geven!!!

  • De instroomeis voor inservice-verpleegkundige was HAVO, een enkele keer werd er in tijden van tekorten iemand met MAVO aangenomen, maar veel ziekenhuizen begonnen daar al niet aan door de grote uitval van deze mensen.
   Inservice stond ook in alle stukken vermeld als verpleegkundige op 1e deskundigheidsniveau en de MBO-er op het 2e deskundigheidsniveau! Veelal was de inservice-opleiding ook gekoppeld aan een hoge school voor de lessen. Inservice-verpleegkundigen hebben het klinisch redeneren uitgevonden. Per deelgebied hebben zij ook veel meer uren aan praktijk en theorie genoten dan de HBO-er. Hebben veel meer kennis van anatomie en fysiologie en alle door specialisten gegeven lessen in alle systemen! Daardoor kúnnen zij ook klinisch redeneren en HBO-ers eigenlijk niet.

 11. soms snap ik die hele discussie niet ; je hebt gekozen voor de zieke mens; vroeger had je zieken verzorgende en verpleegkundigen ; nu is er een scheiding ook in het verpleegkundig zijn ; jongens waar hebben we het over; ga toch naar je werk en zorg voor de zieke mens; wat een geleuterd; we kregen ook vroeger les van artsen; nu wordt je door een ieder maar bij geschoold; probeer dit weer in te brengen dat artsen verplicht lessen dat is echt veel en veel beter voor de kwaliteit. Al die te korten in de zorg ontstaat doordat men niet voor de zieke mens kiest maar voor een titel, bah. Als ik nog een keer moet kiezen kies ik nooit meer voor d zorg door dit gelaterd. Waar is ons mooi beroep gebleven

 12. Sinds 1980 mag ik me verpleegkundige noemen,via inservice a opleiding. Hierna nog inservice b opleiding en spv opleiding oude stijl en de vo opleiding voor spv en onlangs de pohggz opleiding.
  Nu ben ik wel benieuwd of deze opleidingen tot regieverpleegkundige leid. Vind het ook geen ramp als dit niet zo is.

 13. Hoofdpijn krijg ik ervan….ik voel ‘ze’ al zuchten: “nu mogen ze zich “regie verpleegkundige” noemen, en is het nóg niet goed…..
  Ik vind het steeds meer gezeur, en ik begin steeds meer weerstand te krijgen naar de V&VN, die als een schoothondje achter de politieke wil van een overheid die ons vak naar de termen van marktwerking in de zorg herschrijft huppelt, met de tong uit de mond……NEEE, mijn beroepsvereniging IS het NIET, en ik blijf de cola-dop verpleegkundige die ik was; ik ben mijn beroepseed getrouw en weiger om Verpleegkundige A te vervangen door “regieverpleegkundige”. Ook nu weer een schijnoplossing met een nieuwe bak afkortingen en eisen waar we aan moeten doen. Heeft kwaliteitsnormen opstellend Nederland nu nog steeds niet door dat uw taal de mijne niet is, dat ik kwalitatief hoogstaand werk aflever OMDAT ik niet geloof in uw afvinklijsten voor kwaliteit, contrôlemechanismen gebouwd op structureel wantrouwen naar het feit dat medewerkers in de zorg met hart en ziel zelf kunnen denken en bepalen wanneer er een interventie nodig is en wanneer we slecht bijstaan in de weg die zich opent voor zieken en stervenden…..Mijn wens voor het nieuwe jaar is dat beleidsmakend nederland WAKKER wordt en deze onzin, die steeds meer op waanzin begint te lijken STOPT! Is getekend: een ouwe rot in het vak.

 14. Dank Frank en Karin voor het delen van jullie ervaring. Herkenbaar en heel vervelend. Het beeld dat er nu te weinig verpleegkundigen zijn kan worden genuanceerd. Helaas wordt er te veel in een andere doelgroep gezocht, maar dat is niet voldoende om aan de vraag te voldoen. Hoop dat er een werkgevers zijn die beseffen dat leeftijdsdiscriminatie echt niet meer kan. Aan jullie de tip om het te proberen via flexcontracten, want wellicht is dat de beste kans om werkgevers te overtuigen van je capaciteiten.

 15. @Judith, dank voor je alertheid! Bedoeld wordt inderdaad de laatste lichting inservice-verpleegkunde studenten die in 1997 gestart zijn!
  Dus: Alle inservice verpleegkundigen behoren tezamen met de verpleegkundigen met een oud mbo diploma (uitgereikt tot 1987) tot de groep hbo-verpleegkundigen. De groep mbo-verpleegkundigen zijn de MBO-V’ers van ná 1997.

 16. En wij ( inservicevpk) waren wel goed genoeg om de hbo v leerlingen te begeleiden en/ of in te werken . Dat heb ik altijd tegenstrijdig gevonden.
  Bovendien was de toelatingseis voor de inservice opleiding in mijn tijd minimaal mavo -d. Maar in mijn groep zaten alleen mensen met havo of hoger.

 17. @Catharina van Walma: Prima onderbouwing, waar hopelijk serieus naar gekeken wordt!
  Een kleine opmerking. Je schrijft: “In 1997 stopte de Inservice opleiding.” en
  “Alle verpleegkundigen die vóór 1997 hun diploma ‘Verpleegkundige’ hebben behaald, behoren tot de groep hbo-verpleegkundigen.”
  Echter de laatste lichtingen inservice-opgeleide verpleegkundigen, hebben hun diploma tussen 1997 en 2000 behaald en behoren mijns inziens ook tot die groep. Vanaf 1997 werden geen nieuwe inservice opleidingen meer gestart, maar de lopende opleidingen (A-B-Z) werden natuurlijk wel afgerond. Wellicht dat je dit nog kunt aanpassen in je tekst?
  Hartelijk dank en veel succes gewenst!

 18. Ik ben het geheel met bovenstaande eens.
  Ook ik heb als 61 jarige voorheen een inservice opleiding gedaan en me later op vele vlakken geschoold.
  Toen de verblijfsafdeling op de schop ging werd ik ontslagen.
  Ik dacht ik heb heel mijn leven op alle niveaus in de zorg gewerkt dus nieuw werk wordt geen probleem voor deze oude rot.
  Wat schetste mijn verbazing ik wordt nergens meer aangenomen omdat niveau 4 niet zou kunnen indiceren.
  En dat met mijn ervaring binnen het alg. zkh., acute zorg psychiatrie, technisch verpleegkundige thuiszorg, leiding geven in verpleeghuizen etc.

  Nu geen werk, ondanks de vele vacature’s, onbegrijpelijk en dat alleen maar door die tweedeling van verpleegkundigen ( in combinatie met mijn leeftijd).
  Uit de markt “geprezen” door de komst van niveau 5 verpleegkundigen met de daaraan gekoppelde ” theoretische” verschillen van taken.
  Daarnaast zie je ineens ook dat de verpleegkundige bijna qua arbeidsvraag gelijk gesteld gaat worden met de I.G.
  Kijk maar eens naar de vele vacature’s in de thuiszorg.

  Ik kan nog 6 jaar werken, maar door de in latere instantie gemaakte verpleegkundige niveau’s, kom ik niet meer aan de bak.
  Alle bijscholingen en titels op instellingsniveau ten spijt.

  • Ik heb zelf een soortgelijke ervaring. Ik wilde (en wil) graag in de thuiszorg werken, maar dan zou ik geregistreerd worden als verpleegkundige niveau 4 (heb inservice-opleiding, IC en dialyse aantekening). Toen ik vroeg wat het verschil in werkzaamheden is voor een verpleegkundige niveau 4 of 5 werd mij gezegd: je doet precies hetzelfde werk, inclusief indiceren (!), alleen mag je de indicatie niet accorderen. Ik wil hier best scholing voor volgen, graag zelfs, maar accepteer niet dat ik een schaal lager ingedeeld zou worden dan een verpleegkundige op niveau 5. Ik heb bedankt voor de eer.

   • Terecht met de IC Opleiding en Dialyse Opleiding hebt u een hbo niveau, geen twijfel mogelijk

 19. ONDER VOORWAARDEN?, de Inservice opgeleide verpleegkundigen hebben formeel een hbo-status, net zo als de huidige HBO-V’ers!

  Ik zal dit onderbouwen:
  >Het beroepsprofiel 1988 verscheen. De MBO-V was inmiddels gestopt (1982) en overgegaan in de MDGO-vp met de beroepstitel Verpleger/ Verpleegster. Alle verpleegkundigen (hbo, inservice en ook de mbo’ers die vóór 1987 waren opgeleid) werden 1e deskundigheidsniveau (hbo-niveau) en de verplegers/ verpleegsters werden 2e deskundigheidsniveau (mbo-niveau).
  >In 1993 verscheen de wet BIG, waarin alle verpleegkundigen (1e deskh.niveau) art.3 geregistreerd zijn, gebaseerd dus op het beroepsprofiel uit 1988!
  >In 1997 stopte de Inservice opleiding en ook de MDGO-vp. Er zijn vanaf die tijd 2 opleidingen tot verpleegkundige: de HBO-V en opnieuw de MBO-V!
  >In het daarop volgende beroepsprofiel in 1999 is verzuimd om de wederom ontstane tweedeling verpleegkundigen (hbo niveau en de nieuwe mbo) niet te differentiëren, er kwam één ongedeeld beroepsprofiel voor verpleegkundigen!
  Dat betekent dat vanaf 1999 alle verpleegkundigen, dus ook de nieuwe mbo-verpleegkundigen, bij-geregistreerd zijn in de wet BIG art.3!
  >In 2012 heeft men met de voorgestelde beroepsprofielen voor de Verpleegkundige (hbo) en Zorgkundige (mbo), getracht om de tweedeling er weer uit te krijgen, echter dit kon niet rekenen op steun, ook een verpleegkundige op mbo-niveau wilde men behouden.

  >Nu met de nieuwe beroepsprofielen voor Verpleegkundige en Regieverpleegkundige zullen er twee niveaus verpleegkundigen met elk hun eigen register art 3. komen.
  In de contouren van de overgangsregeling in de eindrapportage ‘Toekomstbestendige beroepen binnen de verpleging en verzorging’, worden de inservice opgeleiden bij het mbo gerekend, dit wordt nergens onderbouwd! De stuurgroep heeft de minister wel aangegeven dat de positie van de inservice opgeleide verpleegkundigen speciale aandacht verdient (brief aan minister d.d. 17 dec 2015).
  Het maakt weer een hoop los. Het pijnpunt zit, mede blijkens uit de petitie: ‘Erken inservice op hbo-niveau’, bij al die verpleegkundigen die destijds tot het 1e deskundigheidsniveau behoorden. Dat zijn dus de inservice opgeleiden en ook de ‘oude’ mbo’ers van vóór 1987. Ze zijn veelal de ‘oude rotten’ in het vak en velen naderen hun pensioen-leeftijd. Deze verpleegkundigen moeten we in deze tijd van krapte en op te stellen noodplannen niet frustreren maar koesteren!

  Alle verpleegkundigen die vóór 1997 hun diploma ‘Verpleegkundige’ hebben behaald, behoren tot de groep hbo-verpleegkundigen. De mbo-verpleegkundigen zijn de MBO-V’ers van ná 1997.
  Dit dient de uitgangspositie voor de twee niveaus te zijn, van daaruit kan dan uniform per groep (mbo of hbo) de bijscholingsvereisten vorm krijgen om in in het register voor Verpleegkundige respectievelijk Regieverpleegkundige ingedeeld te kunnen worden. De enige juiste en ook meest praktische insteek!

  LAAT OOK VAN JE HOREN VIA DE INTERNETCONSULTATIE OVER DE NIEUWE WET BIG, het is de laatste mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de nieuwe Wet en de overgangsregeling, dit kan tot uiterlijk 17 februari 2018: https://www.internetconsultatie.nl/bigii

 20. Ook ik ben blij met deze oplossing. Ik ben een in-service verpleegkundige en werk al ruim 20 jaar op een HBO functie. Het lijkt mij dat er zeker gekeken moet worden naar werkervaring en aanvullende cursussen vanuit een bedrijf. Zo zijn wij verplicht 4 HBO cursussen te doen voor onze functie.. Mocht mijn bedrijf sluiten dan zou ik een probleem hebben met het vinden van een baan omdat ik de in-service opleiding heb.
  HBO-V verpleegkundigen zijn theoretisch absoluut goed opgeleid, maar praktisch een stuk minder.

 21. Ik ben blij dat er een oplossing wordt aangedragen voor een eindeloos lopende discussie. Wat ik wel bijzonder vind is dat er verpleegkundigen zijn die eerst MBO-V hebben gedaan, vervolgens meerdere jaren HBO-V (met veel intensievere leerstof en praktijkexamen eisen) ineens gelijkgeschakeld wordt met iemand die een MBO-V heeft gedaan, terwijl hier wel degelijk verschillen inzitten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.