Minister Bruno Bruins (Medische Zaken) besprak de wetswijziging met coalitiepartijen VVD, CDA en D66 en oppositiepartijen SP, GroenLinks en PVV. De PVV vroeg de minister om duidelijkheid over welke gedragingen uit het privéleven voortaan volgens de wetgeving meetellen in tuchtzaken en welke niet. ‘De kapstok is wat betamelijk is in relatie tot de uitoefening van het beroep’, aldus Bruins. Hij noemde voorbeelden van een huisarts die zijn vrouw had vermoord, kinderpornobezit bij zorgverleners die met kinderen werken, geweldsdelicten en medicijnhandel in de privésfeer. Verkeersboetes en te hard rijden hebben die relatie met het beroep volgens het wetsvoorstel dus niet. De minister benadrukte dat de wetswijziging concreet inhoudt dat betamelijkheid een tweede tuchtnorm wordt, naast de al geldende norm van goede zorgverlening.
Direct verbod
Ook het opleggen van een direct verbod op het uitoefenen van beroepsactiviteiten is onderdeel van het wetsvoorstel. Volgens minister Bruins is deze ‘last tot onmiddelijke onthouding van beroepsactiviteiten’ (LOB) er voor situaties waarin meerdere patiënten ernstig letsel hebben opgelopen en de Inspectie vermoedens heeft dat de zorgverlener ongeschikt is voor het beroep of regels overtreedt. De LOB kan worden opgelegd in de periode dat verder onderzoek plaatsvindt naar de betreffende zorgverlener.
Betalen voor indienen klacht
Het wetsvoorstel bouwt een soort ‘zeef’ in om te bevorderen dat ‘alleen de goede zaken terecht komen bij het tuchtcollege’. Zo krijgen voorzitters van regionale tuchtcolleges straks de bevoegdheid om zelfstandig te beslissen of een klacht moet worden behandeld of niet en gaan tuchtklachtfunctionarissen klagers adviseren over het al dan niet indienen over een klacht. Daarnaast zijn er plannen om klagers 50 euro griffierecht te laten betalen voor het indienen van een tuchtzaak. De zeef is volgens minister Bruins nodig om de overbelaste tuchtcolleges ruimte te geven. D66 en de SP zijn bang dat dit drempelverhogend zal uitpakken. Hierop is ook vanuit artsen kritiek geuit.
Da’s dan lekker. Wordt ik gestraft voor een overtreding en krijg ik als bonus ook nog een straf via het tuchtrecht er bovenop.Hoe duidelijk wil je hebben dat we als verpleeg- en zorgkundigen tweede rangsburgers zijn???
Dit lijkt me toch wel teveel aan corrigerende maatregelen!
En de V&VN vind het jammer dat we bij een maatregel niet meer openlijk aan de schanpaal worden genageld. Lekkere steun uit deze zelfbenoemde beroepsgroep!!!
Wij moeten overal voor zorgen, maar wie zorgt er voor ons??????