Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetsvoorstel Zorg en Dwang aangenomen

Verzorgenden en verpleegkundigen mogen vrijheidsbeperkende maatregelen bij psychogeriatrische cliënten in principe niet toepassen, tenzij hij of de omgeving ernstig nadeel ondervindt. Dat zegt de nieuwe wet Zorg en Dwang, die vorige week door de Tweede Kamer is goedgekeurd.
Wetsvoorstel Zorg en Dwang aangenomen

Volgens de nieuwe wet Zorg en dwang voor personen met een psychogeriatrische aandoening of een verstandelijke handicap mag een zorgorganisatie alleen onvrijwillige zorg toepassen als er geen alternatieven zijn. Vervolgens moet een zorgvuldige afweging worden gemaakt door een multidisciplinair team. Het gaat om zware én lichte maatregelen, zoals onrustbanden, beperking van de bewegingsvrijheid, bedhekken, de rolstoel op de rem, een dichte buitendeur, vaste bedtijden en geen keuze in maaltijden. Gedragsbeïnvloedende medicatie valt niet onder de regels van onvrijwillige zorg, wanneer die gegeven wordt voor een gediagnosticeerde psychische stoornis volgens de gangbare richtlijnen. Lees hier meer.

Wet nog niet van kracht

Afgelopen donderdag heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel Zorg en Dwang goedgekeurd. Kennisinstituut Vilans, voor kennis en informatie in de langdurige zorg, heeft een handreiking gemaakt waarin de belangrijkste aandachtspunten van de wet Zorg en Dwang worden toegelicht. Daarmee kan een vertaalslag van de wet naar het eigen beleid en naar de zorgpraktijk gemaakt worden. Het woord is nu aan de Eerste Kamer. Pas als deze de wet aanneemt, en de wet is gepubliceerd in de Staatscourant, is de wet van kracht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.