Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

WHO: Eén H1N1-prik is voldoende

Eén vaccinatie tegen de Mexicaanse griep moet voldoende bescherming bieden tegen de infectie. Dat heeft Marie-Paule Kieny, hoofd van het vaccinonderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, maandag tegen journalisten gezegd.

‘Al de gegevens die wij hebben gezien tonen aan dat één dosis voldoende is,’ zei Kieny.

Meer vaccins dan verwacht
Volgens Kieny worden de vaccins tegen de Mexicaanse griep in veel grotere mate geproduceerd dan aanvankelijk werd gedacht. “De beschikbaarheid van het vaccin zal hoger zijn dan wat ooit werd gevreesd,” zei zij. Vaccins die aan de WHO worden geschonken, zullen in zo’n honderd ontwikkelingslanden worden verspreid om zorgpersoneel daar tegen de ziekte te beschermen.

Voldoende bescherming
Eerder hebben fabrikanten van vaccins al laten weten dat één griepvaccinatie voldoende bescherming tegen de Mexicaanse griep zou bieden. Omdat de griep door een nieuw virus wordt veroorzaakt, werd eerder gedacht dat twee inentingen noodzakelijk zouden zijn. Hier heeft bijvoorbeeld viroloog Ab Osterhaus halverwege september nog voor gepleit.

Donaties aan ontwikkelingslanden
Kieny liet verder weten dat ongeveer honderd ontwikkelingslanden vaccindonaties uit het buitenland zullen ontvangen. De eerste leveringen zijn mogelijk al in november. Eerst zal zorgpersoneel worden ingeënt en daarna andere kwetsbare groepen. Het gaat om ongeveer twee procent van de bevolking. Farmaceutische bedrijven als Sanofi-Aventis en GlaxoSmithKline hebben toegezegd tientallen miljoenen doses vaccin aan ontwikkelingslanden te leveren. Ook een groep van rijke landen onder leiding van de Verenigde Staten heeft beloofd tien procent van de door hen aangekochte vaccins aan dergelijke landen af te staan.

Door: redactie Nursing

8 REACTIES

 1. Goh… interessant artikeltje over een nog interessanter rapport, en dat nog wel in de Telegraaf:
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/5713135/__Kritiek_op_macht_farmaceuten__.html?p=33,1
  Mexicaanse griep ‘loze pandemie’
  Groeiende kritiek op macht farmaceuten
  door René Steenhorst
  STRAATSBURG – In Europa groeit de kritiek op de macht die geneesmiddelenbedrijven hebben uitgeoefend bij het uitroepen van een wereldwijde uitbraak van Mexicaanse griep. Het parlement van de Raad van Europa vindt dat experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die uiteindelijk een pandemie van Mexicaanse griep uitriep, zich te veel hebben laten leiden door farmaceutische ondernemingen met directe belangen bij vaccins en andere geneesmiddelen tegen het H1N1-virus.
  De Raad van Europa, waarin 47 Europese landen zitting hebben, wil dat later deze maand een onderzoek en een spoeddebat worden gehouden naar de opmerkelijke knieval van de WHO voor de geneesmiddelenindustrie. De Duitse parlementsvoorzitter van de raad, Wolfgang Wodarg, noemt het uitroepen van de ‘loze pandemie’ één van de grootste medische schandalen van deze eeuw. “Het uitroepen van een alarmerende pandemie mag nooit worden beïnvloed door medicijnverkopers”, stelt hij. De tekst van een ontwerpresolutie die tijdens het aanstaande spoeddebat waarschijnlijk de steun krijgt van veruit de meeste van de 47 landen, ademt eveneens die uiterst kritische geest. De resolutie stelt onder meer dat miljoenen gezonde mensen wereldwijd nodeloos zijn blootgesteld aan onbekende neveneffecten van griepvaccins die onvoldoende waren getest.

 2. Lees alle reacties
 3. 1. De Mexicaanse griep (griep A/H1N1) is besmettelijk maar zou niet gevaarlijker zijn dan een ‘gewone’ seizoensgriep. In Nieuw-Zeeland en Chili, waar de winter net achter de rug is, zijn er maar heel weinig doden van de Mexicaanse griep geteld. En dit zonder inenting.[a]
  2.De hoog aangeschreven Cochrane Collaboration, een soort onafhankelijke gezondheidszorg-waakhond, trekt onthutsende conclusies omtrent de doeltreffendheid of de tolerantie van griepvaccins op basis van een overzicht van 40 jaar onderzoek: (a) bij mensen van 65 jaar en ouder wordt de werking bijzonder klein genoemd; (b) bij jonge volwassenen in goede gezondheid ontbreken de bewijzen van hun werkzaamheid; (c) bij kinderen: de beschikbare gegevens maken het niet mogelijk om de tolerantie van de verschillende soorten vaccins te controleren; (d) bij medisch personeel bestaat er geen geloofwaardig bewijs dat hun inenting een invloed heeft op de griepcomplicaties van de mensen die door hen verzorgd worden.[b]
  3. Een Canadese studie die 12 miljoen gevallen onderzocht heeft, zou tot de voorlopige conclusie leiden: wie dit of vorig jaar tegen de ‘gewone’ griep ingeënt is, zou dubbel zoveel kans hebben om de Mexicaanse griep op te lopen. Bij een mutatie van het Mexicaansegriepvirus zou het dus kunnen dat wie tegen de Mexicaanse griep ingeënt is, meer kans loopt om ziek te worden. Deze studie moet bevestigd worden.[c]
  4. De vaccins tegen de Mexicaanse griep zijn inderhaast geproduceerd en hebben geen grondige klinische langetermijntests ondergaan. Hun werkzaamheid en hun veiligheid zijn niet bewezen, in het bijzonder wat het risico betreft op ziekten die zich langzaam ontwikkelen.
  5. Het Mexicaansegriepvaccin in flacons van tien doses bevat kwik (thiomersal) als bewaarmiddel. Thiomersal wordt ervan verdacht aan de basis te liggen van gevallen van autisme. De Amerikaanse kinderartsenvereniging AAP (60 000 leden) heeft in 1999 gevraagd het uit vaccins te verwijderen. [d] [e]
  6. Dit vaccin bevat ook een adjuvant, squaleen, dat de immuunrespons sterk verhoogt. Squaleen is van nature in ons lichaam aanwezig en is onschadelijk als het via de voeding binnenkomt. Maar als het wordt ingespoten, wordt vermoed dat het auto-immuunreacties kan opwekken (zoals multiple sclerose, amyotrofische laterale sclerose, fibromyalgie) of dat het bepaalde neurologische en reumatische klachten kan veroorzaken. [g] [h] [i] In de Verenigde Staten blijft het gebruik ervan in griepvaccins door de FDA verboden.[j].
  7. Het squaleen in het miltvuur (antrax)-vaccin wordt ervan verdacht het Golfsyndroom te hebben veroorzaakt bij meer dan 25% van de Golfoorlogveteranen (met duidelijke aanwezigheid van antilichamen tegen squaleen). Het squaleengehalte in het Mexicaanse-griepvaccin is veel hoger. Door het gebruik van squaleen kan de dosis antigenen laag gehouden worden zodat sneller veel vaccins geproduceerd kunnen worden [k]
  8. Volgens een Europese beslissing van 15/09/09 zullen de fabrikanten en de artsen die dit experimentele vaccin zullen toedienen, niet burgerlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden. Als het vaccin bijwerkingen vertoont, zal je dus geen klacht kunnen indienen.
  9. Er bestaan veel andere natuurlijke middelen om ons immuunsysteem te versterken en infecties en complicaties van de griep te voorkomen of te beperken. Van veel substanties is de doeltreffendheid wetenschappelijk aangetoond. Daartoe behoren vitamines C, D en E, sommige aminozuren, mineralen, polyfenolen en sommige essentiële oliën… De overheid verzuimt haar plicht om de bevolking volledig te informeren door hierover te zwijgen.
  Een collectief van artsen en juristen stelden deze tekst samen.
  http://www.asanat.org

 4. Bericht voor Bram,
  De meeste vaccins worden eerst op de proefkonijnen van de ontwikkelingslanden uitgeprobeerd. Het zal ook al z’n tol hebben geëist, maar deze halen de krantenkoppen niet! Gewoon verder doen niets aan de hand.
  En er word zeker afval gedumd van de welvaartslanden in de ontwikkelingslanden, meer naar TV kijken zou ik zeggen. Dan zou je meer op de hoogte zijn van deze schandalen. Zorgwekkend zou ik zeggen!!!!!
  De ziektelast van de mensen in ontwikkelingslanden komt
  deels door de ondervoeding en deels door het stukmaken
  van hun gezondheid die dienst deed als proefobject.
  Ver van onze bed schow!!!

 5. Osterhaus blijft voor zover ik weet achter z’n eerdere standpunt staan. Het onderzoek waar de WHO zich op baseert is uitgevoerd op gezonde mensen. Maar er is genoeg reden om aan te nemen dat de veel kwetsbaarder risicogroepen (de groep die wordt gevaccineerd) de extra bescherming van de tweede prik nodig hebben.(bron: http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1302109.ece )
  Zo tegenstrijdig zijn die verhalen allemaal niet en er is ook geen sprake van ‘dumpen’ van afval oid in ontwikkelingslanden. De ziektelast van influenza is daar ook duidelijk geworden, waar men eerder dacht dat het meer een probleem van gematigde klimaten was.

 6. wAT IS DAT!
  NU GAAN ZE (OPNIEUW) GEBRUIK MAKEN VAN DE ONWETENDHEID VAN DE MENSEN IN ONTWIKKELINGSLANDEN, VERMITS HET IN DE ONTWIKKELDE LANDEN NIET LUKT. JA DAAR GAAT EIGENLIJK VEEL VAN HET GEVAARLIJK AFVAL VAN DE ONTWIKKELDE LANDEN NAAR TOE. WAAR IS DE WETENSCHAP IN
  GODSNAAM MEE BEZIG. TIJD OM TOT DE JAREN VAN VERSTAND TE KOMEN.

 7. Kun je wel nagaan hoe degelijk de testen zijn uitgevoerd; niet dus! Iedere keer andere verhalen. Ik heb sterk de indruk dat de tegenvallende interesse in de vaccinatie en de “tegenvallende” pandemie nu de oorzaak is van vaccin-overschotten die nu vervolgens als een soort groots gebaar van het westen in die arme armen van het armste en minst kritische zorgpersoneel ter wereld verdwijnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.