Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijkverpleegkundige is hoogopgeleid in nieuw beroepsprofiel

Een wijkverpleegkundige is eerst en vooral een verpleegkundige en beschikt dan ook over een hbo-opleiding. Dat staat in het nieuwe beroepsprofiel voor wijkverpleegkundigen Expertisegebied wijkverpleegkundige dat gisteren is gepresenteerd door beroepsvereniging V&VN.
Wijkverpleegkundige met cliënt

Het nieuwe beroepsprofiel voor de wijkverpleegkundige is uitgewerkt door wijkverpleegkundigen zelf en vormt een verdere concretisering van de beroepsprofielen Verpleegkundigen en Verzorgenden 2020 (V&V2020). In het Expertisegebied wijkverpleegkundige worden de competenties van de wijkverpleegkundige besproken, gebaseerd op de systematiek van de CanMEDS (Canadian Medical Education Directions for Specialists). 

Toekomstgericht
Volgens het document is herbezinning op de wijkverpleegkundige functie essentieel gezien de huidige ontwikkelingen in de zorg en in de maatschappij. ‘Vanaf 2013 zal de AWBZ niet meer worden uitgevoerd door de zorgkantoren maar door de zorgverzekeraars. Patiënten worden steeds eerder uit het ziekenhuis ontslagen en moeten thuis verder herstellen van de ziekte, al dan niet met de hulp van (nieuwe) medische technologieën die specialistische kennis en vaardigheden vereisen. Om de kosten beheersbaar te houden, is het belangrijk zoveel mogelijk zorg thuis te leveren. Tevens moet er een omslag plaats vinden van de huidige benadering gericht op zorg en ziekte naar een meer preventieve benadering gericht op gedrag en gezondheid, met meer aandacht voor preventie en voor zelfmanagement’, staat beschreven in het Expertisegebied wijkverpleegkundige. Dit alles maakt het politieke en maatschappelijke klimaat gunstig voor ‘een herleving van de wijkverpleegkundige in de rol van een hbo-verpleegkundige met een hoge mate van autonomie die een schakelfunctie vervult tussen burger, mantelzorger en de diverse professionals.’ 

Opleidingen
Het nieuwe beroepsprofiel moet ook de basis vormen voor onderwijscurricula. ‘We merken dat opleidingen niet goed aansluiten bij de huidige praktijk. En door het slechte imago is het moeilijk om aan wijkverpleegkundigen te komen’, zegt projectleider Mariska de Bont van V&VN Eerstelijnsverpleegkundigen. ‘Dit profiel kan bijdragen aan de verbetering van het imago. Op dit moment bekijken we wat de beste manier is om het toe te passen in de opleidingen.’ De voorzitter van het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde (LOOV), Caroliene van Mierlo, reageerde tijdens de presentatie enhousiast: ‘Het Expertisegebied wijkverpleegkundige goed richting voor opleidingen hbo verpleegkunde. Wij leiden studenten op voor alle zorgsectoren. Wanneer deze studenten van de hbo v komen, moeten zij aan de hand van ervaren wijkverpleegkundigen verder worden opgeleid tot wijkverpleegkundige.’

Lees het nieuwe beroepsprofiel voor de wijkverpleegkundige: ‘Expertisegebied wijkverpleegkundige’.

Bekijk ook de berichten in het Dossier V&V2020.

Beeld: ANP, Roos Koole
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.