Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Wijkverpleegkundige: zorg voor cliënt in vervuild huishouden is ingewikkeld

Zorgverleners in de wijkverpleging vinden de zorg aan cliënten in een vervuild huishouden ingewikkeld. Dat blijkt uit een knelpuntenanalyse van het NIVEL, in opdracht van V&VN.
Kakkerlak
Het werk van de wijkverpleging is niet goed uitvoerbaar bij cliënten in een huis waar veel stof, vuil en/of ongedierte aanwezig is. Foto: Fotolia

Het blijkt onder meer dat het de wijkverpleging ontbreekt aan kennis over de mogelijke onderliggende problematiek van cliënten met een vervuild huishouden. Vaak gaat het om complexe en meervoudige problematiek, die soms al jaren speelt en zijn oorsprong heeft in de jeugd van cliënten. Het kan bijvoorbeeld gaan om psychiatrische stoornissen, maar ook om verslaving, rouw, schulden of een combinatie van verschillende problemen.

Niet hygiënisch

Verder blijkt dat het werk van de wijkverpleging niet goed uitvoerbaar is bij deze cliënten thuis. Het kan een uitdaging zijn om veilig en hygiënisch zorg te verlenen, zoals wondzorg in een huis waar veel stof, vuil en/of ongedierte is. Of iemand helpen douchen, als de douche niet of nauwelijks bereikbaar is, deze heel vies is en er geen schone handdoeken zijn.

Extra tijd

Ook is vaak extra tijd nodig bij mensen met een vervuild huishouden. Een enkelvoudige indicatie, voor bijvoorbeeld medicatietoediening, is niet voldoende. Het kost meer tijd om de zorg te verlenen, omdat eerst het vertrouwen van de cliënt gewonnen moet worden. Daarnaast is het nodig om de achtergrond van de vervuilingsproblematiek uit te vinden, zodat daar actie op ondernomen kan worden. Daar moet dan wel extra tijd voor geïndiceerd zijn, wat niet altijd het geval is.

Machteloos

Een vervuild huishouden roept vaak veel emoties op bij de wijkverpleging, zoals ‘angst’ en ‘jezelf vies voelen’. Ook spelen er gevoelens van machteloosheid: verzorgenden en verpleegkundigen in de wijkverpleging maken zich zorgen over de cliënt en zijn of haar situatie, maar weten niet wat ze eraan kunnen doen.

Bekijk de volledige knelpuntenanalyse op de website van V&VN.

3 REACTIES

  1. Hallo allemaal, fijne dag! Wat een waardige organisatie is de vrijmetselarij, ik ben een van de agenten die door de hogepriester zijn gestuurd om zoveel mogelijk van degenen die geïnteresseerd zijn in het zien van de lite te brengen en lid te worden van de vrijmetselarij, ik ben een zakenman Ik heb nu bedrijven over de hele wereld globe, om mijn verhaal kort te houden ik was ooit zoals jij die dit bericht leest, ik kon mijn familie niet eens voeden wat voor soort leven dat was om te leven ik leefde in armoede totdat ik een kans zag om lid te worden van de grote vrijmetselarij familie en ik waagde mijn kans en ik ben nu vier jaar lid en ik geniet ervan om lid te zijn van de familie, en het goede deel ervan is dat we onszelf niet in iets demonisch betrekken, en jij niet’ je hoeft er niet bang voor te zijn, de vrijmetselarij is geen oplichterij, ze laten je bedrijf/carrière groeien deze en nog veel meer andere voordelen, dus als je geïnteresseerd bent, e-mail; info.masonic.oregon@email.cz Of WhatsApp; +31687329133

  2. Lees alle reacties
  3. Met ontzettend veel plezier doe ik mijn werk maar de meest nare ervaring is 4 nachten die ik door heb gebracht in een zeer vervuild en doorgerookt huis bij een verwarde cliënt met borderline en kanker in een ver stadium. Haar 14 jarige zoon was uit huis geplaatst en de 16 jarige dochter leefde op sigaretten en energiedrank. . Er waren 6 poezen die op een late avond door iemand dood in de verwaarloosde tuin waren gelegd tot groot verdriet van de dochter.Ik wilde graag ook voor haar voorzichtig een beetje zorgen maar dat was zij duidelijk niet gewend.
    Liefde en warmte was niet iets wat in dit gezin voorkwam. Mijn hart huilde voor deze kinderen maar wat was ik opgelucht toen de vrouw overleed en ik er niet meer naar toe hoefde.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.