Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijkverpleging Utrecht: weer slechts vier voorkeursaanbieders

Na de aanbestedingsronde voor Zorg in de Wijk in Utrecht blijkt dat weer vier voorkeursaanbieders een contract krijgen. Zij zijn niet meer verantwoordelijk voor het budget van zorgaanbieders zonder contract.
pilot utrecht
Foto: Free Images

Dat schrijft Zorgvisie. Een van de nieuwe eisen is dat de voorkeursaanbieders in totaal een marktaandeel moeten hebben van minimaal 65 procent, daarna stopt de contractering. In Utrecht viel de keuze op vier grote aanbieders: Careyn, AxionContinu, De Rijnhoven en Buurtzorg, die samen minstens 65 procent halen in de stad. Zij moeten heel Utrecht kunnen bedienen. In Amsterdam, Almere, Hoogeveen en Hollandscheveld is het project al ingegaan onder de nieuwe voorwaarden. Utrecht volgt in 2019, net als Zwolle, Ommen en Hardenberg.

Meer keuze

In tegenstelling tot eerder zijn de aanbieders nu dus gecontracteerd voor de hele stad en is er niet meer één voorkeursaanbieder per wijk. Daardoor heeft een klant volgens Zilveren Kruis meer keuzemogelijkheden. In het geval van Utrecht kan een verzekerde bij Zilveren Kruis kiezen uit vier aanbieders in plaats van een. Als er onderaannemers bij komen dan kan deze keuze worden uitgebreid.

Meer voorkeursaanbieders?

Zilveren Kruis zegde al in mei toe de opzet aan te passen vanwege de grote hoeveelheid kritiek die de pilot met name in Utrecht kreeg. Zilveren Kruis zou meer voorkeursaanbieders contracteren dan de vier in de eerste periode. Directeur Zorginkoop Olivier Gerrits formuleerde het volgens Zorgvisie als volgt: ‘Nadat vorig jaar de gecontracteerde zorgaanbieders aangaven ondanks de hindernissen door te willen na de driejarige pilot, zijn we op basis van de knelpunten en verbetermogelijkheden aan de slag gegaan. Zo contracteren we meer aanbieders per wijk en stappen we over van populatiebekostiging naar een maandtarief per klant.’ Meer voorkeursaanbieders zijn er echter niet gekomen.

Uitspraak aangevochten

Zorgaanbieders zonder contract hebben het ondertussen moeilijk. Zilveren Kruis voerde voor elke nieuwe indicatie van een niet-gecontracteerde zorgaanbieder in de wijk een zogenoemde ‘machtigingseis’ in. Ook moest de rekening van zorgaanbieders voortaan naar de cliënt worden gestuurd, die daarvan slechts 75% vergoed kreeg. Voorheen kregen zorgverleners hun rekeningen rechtstreeks door de zorgverzekeraar uitbetaald, via een zogeheten ‘cessie’. Stichting ZorgRecht, een club van thuiszorg-ZZP’ers, spande hier een rechtszaak tegen aan. Op last van de rechter moest Zilveren Kruis zijn nieuwe beleid stop zetten. In hoger beroep kreeg de zorgverzekeraar alsnog gelijk en sinds 1 september is de machtiging weer verplicht. Ook trad het cessieverbod weer in werking. ZorgRecht startte daarop een bodemprocedure, in een laatste poging de maatregelen van de zorgverzekeraar aan te vechten.

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.