Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Wil jij meer of minder werken? Verpleegkundigen reageren verdeeld

Ruim 8.500 bezoekers van Nursing.nl lazen het interview over grotere contracten voor verpleegkundigen. Op de vraag of zij ook meer uren willen werken reageren lezers verdeeld.
Foto Arno Massee

Meer praten over contractuitbreiding is in het belang van zowel zorgverleners als zorginstellingen, is de belangrijkste conclusie van een recent verschenen rapport. Nursing vroeg in een interview om uitleg en vroeg verpleegkundigen of zij een groter of juist kleiner contract willen.

Voorwaarden

Sommigen willen best meer uren werken, maar alleen met goede voorwaarden. Hoeveel tijd voor jonge kinderen overblijft heeft veel invloed op hoeveel uren mensen willen werken, bleek uit het rapport, en zo ziet deze verpleegkundige het ook: ‘Ik zou best van 24 uur naar 28 uur willen gaan. Maar dan met 1 of 2 vaste vrije dagen in de week. Met 2 jonge kinderen is het anders haast niet te doen qua opvang.’

Een andere lezer is vanwege de geboorte van haar tweede kindje juist minder gaan werken, van 24 uur naar 20 uur. ‘Zo heb ik thuis meer rust en quality time nu de kids nog zo klein zijn en nog niet naar school gaan.’

Zij zou over een aantal jaren wél weer meer willen gaan werken. Ook dat sluit aan bij eerdere conclusies: in welke levensfase mensen zitten speelt mee bij welk contract ze willen.

Wordt Baas in eigen Baan, adviseert Pieterbas Lalleman. Hij is docent, onderzoeker en flexverpleegkundige in de wijk. Lees zijn gastblog over de kansen voor verpleegkundigen.

Meer uren niet altijd mogelijk

Er zijn ook lezers die al bij hun werkgever hebben aangegeven meer te willen werken, maar daarop geen bevredigend antwoord kregen. Op de Facebook-pagina van Nursing schrijft iemand dat hij alleen een groter contract kan krijgen als hij een korte dienst van 3 uur extra per week gaat werken.

Een verpleegkundige in opleiding in de thuiszorg wil graag een contract voor 36 uur, maar maximaal 28 uur is mogelijk. Velen zijn het eens met de lezer die benadrukt dat grotere contracten in de thuiszorg alleen werken als je bijvoorbeeld van 5 uur op een dag naar 6 uur kan. ‘Anders moet je perse 7 dagen werken.’

‘Geen groter contract’

Ook verpleegkundigen die juist minder willen werken reageerden, en ook die er zeker géén uren bij willen. ‘Door de enorm hoge werkdruk en onderbezetting ga ik echt niet meer werken, nu kan ik nog bijtanken met 24 uur’. En: ’28 uur en als ik iets extra’s wil kijk ik of dat kan met mijn planning thuis. Er komt geen uur meer bij op mijn contract.’

Positief geluid

Complimenten voor werkgevers zijn er ook: een lezer die 15 uur werkt zegt dat ze het enorm getroffen heeft met haar rooster en zorgorganisatie. Ze heeft 3 jonge kinderen en kan deze zelf voldoende aandacht geven, mede dankzij goede afspraken met haar werkgever.

Nadelig?

Weer een ander vraagt zich of grotere contracten niet juist nadelig zijn voor zorginstellingen. ‘Want hoe vang je die uren op als er ineens een personeelstekort is?’

Terug naar 8 uur?

Er wordt door meerdere lezers gepleit voor de terugkeer van diensten van 8 uur in de thuiszorg. Zij zien dat als dé oplossing om jongeren voor de zorg te behouden.

2 REACTIES

  1. Ik werk 16u p. w bij een organisatie en bij de andere als oproep en bepaal zelf dan mijn werktijden en dagen en wil dat zo houden! Ik wil niet dat een werkgever mijn werktijden gaat bepalen, is dat wel zo ben ik weg!! Baas in eigen rooster en werk.

  2. Lees alle reacties
  3. Om 28u ipv 24 u te werken (met jonge kinderen al helemaal) loont noch in zorg noch in onderwijs. Met 24 u dienstverband is netto salaris zelfs hoger dan met 28u (na aftrek van belasting en exrta oppaskosten).
    Dus bij 4u meer gaan werken ben je helaas én dief van je eigen portemonnee én een slechte zorger voor jezelf.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.