Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zelfroosterende collega’s zijn tevredener

Verpleegkundigen en verzorgenden die gezamenlijk hun rooster mogen samenstellen zijn tevredener dan hun collega’s die dit niet doen. Dat blijkt uit een onlangs verschenen onderzoek naar roosteren in de gezondheidzorg door beroepsvereniging Verpleegkundigen &Verzorgenden Nederland.
Zelfroosterende collega’s zijn tevredener
Foto: Arno Massee

Zelfsturende teams zijn een trend binnen de gezondheidszorg, zelfroosterende collega’s daarentegen zijn nog een zeldzaamheid. Verpleeghuizen nemen hierin het voortouw.

Onderzoek V&VN

Van de 640 respondenten in het onderzoek van V&VN gaven slechts 40 personen – ofwel 6,5 procent – aan dit te doen. Bijna driekwart van hen toont zich hierover tevreden. Het minst tevreden zijn collega’s die hun roosters door de centrale planner laten maken. Dit gebeurde in 169 gevallen. Daarvan gaf 60 procent aan dit graag anders te zien. In de open vragen konden verpleegkundigen aangeven wat volgens hen verbeterd kon worden. Veel collega’s geven aan meer gesloten diensten te willen draaien. Ook willen ze dat er meer rekening wordt gehouden met hun wensen. Een verpleegkundige laat weten dat ze liever het rooster door een eigen teamlid laat maken dan door een roosteraar. Deze laatste werkt alleen volgens protocollen en wettelijke richtlijnen. Een teamlid daarentegen is op de hoogte van wensen en privéomstandigheden van haar collega’s.

In Nursing mei werd uitgebreid aandacht besteed aan het zelf-roosteren. Neem een abonnement op Nursing.

1 REACTIE

  1. Ik maak ook de roosters, als eigen teamlid, dit gaat prima, we maken gebruik van een wensagenda, hier wordt zoveel mogelijk rekening mee gehouden! Doordat je zelf in verschillende diensten hebt gewerkt, voel je goed aan wat prettig werkt. En natuurlijk voorwaarts roosteren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.