Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelfmoordgedachtes bij mantelzorgers van mensen met dementie

Uit onderzoek van het VUmc blijkt dat veertig procent van mantelzorgers voor mensen met dementie kampen met symptomen van ernstige depressie. Vijf procent denkt weleens aan zelfmoord of zelfbeschadiging.
overspannend.jpg
Twee op de vijf mantelzorgers had bij ten minste één meting symptomen hadden van een ernstige depressie. - Foto: AdobeStock

VUmc-wetenschapper Karlijn Joling en collega’s onderzochten  de hoe vaak mantelzorgers suïcidale gedachten hebben, meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NtvG). Het gaat om mensen die voor thuiswonende familieleden van gemiddeld 75 jaar oud zorgen die de diagnose ‘dementie’ hebben. Twee jaar lang herhaalden de onderzoekers iedere drie maanden een screening, waarbij twee op de vijf mantelzorgers bij ten minste één meting symptomen hadden van een ernstige depressie. Van hen dacht 12 procent herhaaldelijk aan zelfbeschadiging, zelfmoord of een doodswens. Dit gebeurde meestal in het tweede jaar. Mantelzorgers met dergelijke gedachten verschilden van niet-suïcidale lotgenoten: zij hadden ernstigere symptomen van depressie en angst, voelden zich ongelukkiger en eenzamer en ervaarden minder controle, minder steun van familieleden en meer gezondheidsproblemen.

Veel mantelzorgers vinden dat verzorgenden te weinig met hen communiceren en samenwerken. Met deze tips ben je goed op weg. Naar 5 tips >>

De onderzoekers pleiten voor een langer durend onderzoek naar de momenten waarop mantelzorgers extra aandacht nodig hebben. De onderzoekers vonden geen verband tussen suïcidaliteit bij de mantelzorger en opname in een verpleeghuis of overlijden van de patiënt.

Tijdschrift voor Verzorgenden is hét vakblad voor verzorgenden in de vvt. Het staat vol achtergrondinformatie en praktische tips, die direct toepasbaar zijn op de werkvloer. 
Klik hier voor een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.