Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelfstandige verpleegkundige: ben jij geschikt om te zzp’en?

Steeds meer verpleegkundigen kiezen ervoor om te gaan zzp’en. Overweeg jij dit ook, maar vraag je af of dit wel bij je past? Zzp-expert Lex Tabak van Solopartners benoemt een paar eigenschappen die je moet hebben om te kunnen zzp’en.
administratie
  • Je moet tegen onzekerheid kunnen: ‘Ook al lijkt er momenteel voldoende vraag te zijn naar zzp’ers, het blijft een tak van het beroep die een zekere vorm van onzekerheid met zich meebrengt. Je krijgt niet de garantie dat er altijd werk voor je is, dus daar moet je wel tegen kunnen.’
  • Je moet ondernemerschap in je hebben: ‘Sommige verpleegkundigen willen graag zzp’er worden zodat ze zich helemaal op het zorgverlenen kunnen storten. Maar als zelfstandige moet je óók werk maken van ondernemerschap. Je moet voldoen aan een aantal zaken die volgens de Belastingdienst zeggen dat je zzp’er bent. Je zult bijvoorbeeld reclame moeten maken voor je activiteiten, in de vorm van een website of door te netwerken. En je moet ook praten als een ondernemer. Als je bijvoorbeeld aan een klant vraagt: “Wanneer wordt mijn salaris gestort”, in plaats van “Wanneer wordt mijn factuur betaald?”, dan zal de Belastingdienst zich wel achter de oren krabben.’
  • Je moet solistisch kunnen werken: ‘Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor de zorg die je levert. Want volgens de kwaliteitswet ben je een zelfstandige zorgaanbieder. Daarnaast heb je ook te voldoen aan de regels die de Belastingdienst stelt voor zelfstandig ondernemerschap. Je kunt je niet verschuilen achter een werkgever, of wijzen naar collega’s. Als je niet bereid bent om verder te kijken dan alleen jouw vak, dan is het zzp’erschap wellicht niet iets voor jou.

Kijk voor meer info op www.solopartners.nl of www.lextabak.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.