Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuismedewerkers dit jaar vaker gevaccineerd tegen griep

Het aantal ziekenhuismedewerkers dat zich heeft laten vaccineren tegen de griep is dit jaar bijna het dubbele van vorig jaar. Dat blijkt uit een meting van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).
Injectiespuit
Beeld: Arno Massee

Vorig jaar liet gemiddeld 13 procent van de ziekenhuismedewerkers zich vaccineren, dit jaar is dat gemiddeld 24 procent. Hoewel dat bijna een verdubbeling is, vindt NVZ-bestuurder Arno Timmermans het percentage nog niet hoog genoeg. ‘We zijn er uiteraard nog niet. 24% is mooi maar we zien volgend jaar graag een nog hogere vaccinatiegraad’, meldt hij op de website van NVZ. ‘Uiteindelijk willen wij als ziekenhuizen natuurlijk goede en tijdige zorg aan onze patiënten leveren, ook tijdens de jaarlijkse griepperiode’.

Elk jaar is er weer veel discussie over de griepprik: werkt-ie wel of niet, of krijg je er juist griep van? Nursing zocht het tot op de bodem uit.

Campagne Voorkom Griep

Volgens NVZ is de stijgende vaccinatiegraad te danken aan de campagne Voorkom Griep. Prikploegen gingen met prikkarren langs om collega’s op de afdelingen te vaccineren en ziekenhuizen gaven meer uitleg over de werkzaamheid van het griepvaccin. In oktober vorig jaar lanceerde NVZ deze campagne in samenwerking met de academische ziekenhuizen (NFU), de specialisten (FMS) en verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN).

Griepepidemie

Dit jaar verloopt de griepepidemie – die al zes weken gaande is – tamelijk mild, meldt de NOS. De problemen in de ziekenhuizen zijn daarom minder groot dan zoals in het griepseizoen van 2017/2018. Toen lagen er veel patiënten met griepcomplicaties in de ziekenhuizen, en waren er tegelijkertijd veel ziekenhuismedewerkers ziek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.