Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuispersoneel meldt misstanden niet altijd

Eenderde van de medewerkers in ziekenhuizen, waaronder verpleegkundigen, heeft situaties meegemaakt die bij de Inspectie van Gezondheidszorg (IGZ) gemeld hadden moeten worden.
prik

Dat blijkt uit een enquete van CNV Publieke Zaak onder 463 van hun leden werkzaam in het ziekenhuis. Bijna veertig procent van de respondenten werkt als (gespecialiseerd) verpleegkundige of verzorgende. Aanleiding voor het onderzoek is de bacterie-epidemie in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.

 

Medicatiefouten
Situaties die genoemd worden zijn bijvoorbeeld een onnatuurlijke dood als gevolg van een val uit bed, verkeerd wasmiddel gebruikt voor instrumentarium, brand door technische problemen, verkeerd volgen van protocollen met ernstige afloop. Ook medicatiefouten (soms met dodelijke afloop), fouten bij bloedtoediening, slordige omgang met dossiers, uitvallen van het alarmeringssysteem, niet of verkeerd registreren van belangrijke zaken en verkeerde laboratoriumuitslagen met fatale afloop worden volgens de respondenten niet altijd gemeld bij de IGZ.

 

Onverantwoorde zorg
Bijna de helft van de incidenten is terug te voeren op personeelstekorten, zo blijkt uit de enquête. Ook onverantwoord optreden van een specialist of het disfunctioneren van een collega worden genoemd. In 17,6 procent van de gevallen was sprake van besmetting met een gevaarlijke (resistente) bacterie. Volgens de vakbond maakt het onderzoek duidelijk dat misstanden niet alleen in het Maasstad Ziekenhuis voorkomen, maar in veel meer ziekenhuizen.

 

Angst
Dat misstanden niet gemeld worden heeft volgens CNV Publieke Zaak te maken met de angst van medewerkers. Ze zijn bang voor de reacties van collega’s en leidinggevenden. Respondenten geven in de enquête aan dat misstanden soms door directies en Raden van Toezicht in de doofpot worden gestopt vanwege de goede naam van het ziekenhuis. Ook weet tachtig procent van de respondenten niet wat de rol van de Raad van Toezicht is als het om misstanden gaat.

 

Anoniem melden
Om te zorgen dat misstanden wel gemeld worden, pleit CNV ervoor om de huidige klokkenluidersregeling uit te breiden met de mogelijkheid om anoniem te melden. ‘Veel medewerkers geven aan makkelijker misstanden te durven melden als dat anoniem kan’, zegt voorzitter Eric de Macker. ‘Ze worstelen hiermee. Hun professionaliteit zegt dat ze zaken moeten melden, maar de omgeving zorgt ervoor dat ze dit niet aandurven. Van fouten moet geleerd worden, daardoor wordt de zorg alleen maar beter.’ Ook wil de vakbond onderzoeken hoe de rol van de Raden van Toezicht hierin verbeterd kan worden.

 

Auteur: Redactie TvZ
Bron: CNV Publieke Zaak

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.