Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ziekenhuiszorg ondermaats voor mensen met dementie’

De zorg in het ziekenhuis voor mensen met dementie is ondermaats. Dat concludeert Alzheimer Nederland naar aanleiding van onderzoek onder mantelzorgers.
Foto: Adobe Stock

Slechts 4 van de 10 mantelzorgers beveelt hun ziekenhuis aan voor mensen met dementie. Dit, terwijl naar schatting 1 op de 3 ziekenhuisbedden wordt bezet door iemand met dementie. Gemiddeld liggen mensen met dementie 11 tot 14 dagen in het ziekenhuis. ‘Het onderzoek is helder,’ vindt Alzheimer Nederland. ‘Ziekenhuizen zijn onvoldoende ingesteld op mensen met dementie. Actie is noodzakelijk.’

Medicatie en vrijheidsbeperking

In veel ziekenhuizen wordt onvoldoende rekening gehouden met het feit dat een patiënt dementie heeft, zo blijkt uit het onderzoek. Klachten worden niet herkend; medicatie en vrijheidsbeperking worden te snel toegepast bij gedragsproblemen. Dit kan leiden tot langzamere genezing, complicaties, heropnames of zelfs achteruitgang in de gezondheid.

Toename van dementie

Volgens Alzheimer Nederland is ‘de juiste zorg op de juiste plek in het ziekenhuis nog ver te zoeken voor mensen met dementie in het ziekenhuis. Daar moet snel iets aan gebeuren, want het aantal mensen met dementie neemt de komende jaren alleen maar toe, ook in het ziekenhuis.’

Hoe maak je een ziekenhuisopname minder ingrijpend voor mensen met dementie? Alzheimer Nederland geeft verpleegkundigen adviezen in een recent gepubliceerd onderzoeksrapport.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.