Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Speciale verpleegkundige begeleidt patiënt bij griep

Ziekenhuizen en vvt-instellingen in de regio Utrecht gaan samenwerken om onderbezetting door griep te voorkomen. Dat doen zij door het opleiden van ‘ketenverpleegkundigen’ die patiënten tijdens het griepseizoen kunnen volgen van ziekenhuis naar verpleeghuis.
ketenverpleegkundige
De ketenverpleegkundigen ondersteunen de uitstroom van oudere grieppatiënten naar vvt-instellingen (foto: Arno Massee).

Dat meldt Zorgvisie. De ketenverpleegkundigen worden in een pilot opgeleid door het St. Antonius Ziekenhuis, Zorgspectrum en de verpleeghuizen van AxionContinu en Careyn, instellingen uit de regio Utrecht.

Griepgolf

De instellingen werven de ketenverpleegkundigen als voorbereiding op de aankomende griepgolf. Die zorgde het afgelopen seizoen voor een beddentekort. Ziekenhuizen moesten operaties afzeggen en patiënten, vooral kwetsbare ouderen, doorsturen naar andere zorginstellingen. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg sprak de hoop uit dat zorginstellingen in de toekomst beter voorbereid zijn op dit soort piekmomenten. Een van zijn oplossingen was een soepele uitstroom van oudere grieppatiënten van ziekenhuis naar verpleeghuis of wijkverpleging.

Winterunit

De ketenverpleegkundigen ondersteunen die uitstroom. Ze beginnen met werken op de ‘winterunit’ in het St. Antonius: een aparte afdeling voor oudere patiënten met griep en andere aandoeningen, die vervolgzorg in een vvt-instelling nodig hebben. Als de zorgvraag in het verpleeghuis groter wordt, ‘verhuizen’ de verpleegkundigen mee met de patiënten. Zo zorgen ze voor een betere doorstroming in de zorgketen en helpen ze bij het tegengaan van piekdrukte bij een griepgolf.

Succesvol

Intussen zijn er acht ketenverpleegkundigen geworven. Het St. Antonius is vooralsnog tevreden met dat aantal. Het succes van de pilot ligt volgens het St. Antonius in de ervaring die verpleegkundigen opdoen in beide instellingen. Zij zijn na afloop van de pilot verzekerd van een vast dienstverband bij het St. Antonius of ZorgSpectrum.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.