Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zilveren Kruis wint hoger beroep tegen thuiszorg-ZZP’ers

De rechter heeft op 10 juli bepaald dat Zilveren Kruis toch extra maatregelen mag inzetten bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders.
Foto: rcfotostock

Zilveren Kruis heeft de hoger beroepzaak gewonnen tegen stichting ZorgRecht, een club van thuiszorg-ZZP’ers. Dat meldt vakblad Zorgvisie. Deze uitspraak betekent dat de zorgverzekeraar toch extra maatregelen mag inzetten bij niet-gecontracteerde zorgverleners. Het gaat dan om de machtigingseis en het cessieverbod, twee maatregelen die het zorgverleners zonder contract moeilijker maken om te werken. Wanneer Zilveren Kruis de maatregelen weer in gaat voeren, is nog niet bekend.

Nieuwe cijfers

In de zaak in hoger beroep kwam de zorgverzekeraar met nieuwe cijfers. Volgens Zilveren Kruis dienen niet-gecontracteerde thuiszorgaanbieders vaker onrechtmatige declaraties in dan gecontracteerde zorgaanbieders. Dat concluderen zijn na controle van dossiers. Ook stellen ze dat ongecontracteerde zorgaanbieders 2,5 keer zoveel zorguren declareren dan zorgaanbieders met contract. Dit onderbouwt de zorgverzekeraar met een bevestiging van accountantskantoor KPMG.

Teleurstelling bij ZorgRecht

Stichting ZorgRecht is teleurgesteld en zegt dat de maatregelen van Zilveren Kruis ertoe kunnen leiden dat ‘tienduizenden mensen hun boterham kwijtraken.’ Woordvoerder Joyce de Bruijne zegt in een reactie aan Zorgvisie: ‘We laten onze achterban niet in de steek. We onderzoeken nu de mogelijkheid om in cassatie te gaan.’

Machtiging en cessie

Zelfstandige wijkverpleegkundigen en andere kleine thuiszorgaanbieders zonder contract verenigden zich eind vorig jaar in stichting ZorgRecht. Eind februari wonnen zij een kort geding tegen Zilveren Kruis, omdat deze steeds strengere regels stelde aan zorgaanbieders zonder contract. Sinds 2018 hadden niet-gecontracteerde zorgaanbieders van alle nieuwe klanten en voor elke nieuwe indicatie een aparte machtiging nodig van Zilveren Kruis. Een andere maatregel was dat de rekening van zorgaanbieders voortaan naar de cliënt gaat, die daarvan 75% vergoed krijgt. Voor die tijd kregen zorgverleners hun rekeningen rechtstreeks door de zorgverzekeraar uitbetaald, via een zogeheten ‘cessie’. De rechter haalde in februari een streep door zowel de machtigingseis als het cessieverbod, maar dat wordt nu weer teruggedraaid.

Lees hier de volledige uitspraak van het Gerechtshof Arnhem/Leeuwarden van 10 juli 2018.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.