Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zo word je zichtbaar voor de media: zes tips

Hoe kun jij ervoor zorgen dat de verpleegkundige beroepsgroep zichtbaarder wordt in de media? Zes tips van journalisten.
Arno Massee

Recent bleek uit Amerikaans onderzoek dat verpleegkundigen weinig zichtbaar zijn in de media. Als ze al aan het woord komen, dan gaat het vaak over hun persoonlijke ervaringen en niet over bredere onderwerpen zoals de gezondheidszorg of verpleegkundig onderzoek. De onderzoekers interviewden tien gezondheidszorgjournalisten en vroegen hen ook hoe verpleegkundigen zelf kunnen zorgen dat ze vaker in de media komen. Zes tips van de journalisten:

E-mail een journalist als je een artikel over de gezondheidszorg leest waarin de stem van een verpleegkundige ontbreekt. Bied aan dat je kunt helpen om verpleegkundigen te vinden voor toekomstige artikelen.

Nodig een journalist uit voor een kopje koffie als die aan een conferentie of congres deelneemt, en bespreek ideeën voor mogelijke artikelen met hem of haar.

Zeg tegen een journalist die jou interviewt dat je verpleegkundige genoemd wilt worden in het stuk. Uit het Amerikaanse onderzoek bleek dat artsen wel bij hun titel genoemd werden, maar verpleegkundigen vaak niet. In Nederland worden verpleegkundigen in algemene media nog regelmatig verpleegster, verpleger of zelfs zuster genoemd.

Vraag je beroepsvereniging, opleiding of werkgever om een lijst te maken van verpleegkundigen die deskundig zijn op een bepaald gebied, zodat ze die kunnen delen met journalisten. V&VN heeft zicht op de deskundigheidsgebieden van verpleegkundigen die het woord in de media willen en kunnen doen.

Train je mediavaardigheden met een cursus of workshop, bijvoorbeeld als die wordt aangeboden door je beroepsvereniging, opleiding, werkgever of een andere organisatie. Beroepsvereniging V&VN biedt ambassadeursprogramma’s voor verpleegkundigen, met verschillende workshops zoals hoe om te gaan met de media en hoe vertel je een boodschap. Vakbond NU’91 is recent een programma opinieleiderschap gestart.

Neem contact op met media die over onderzoek schrijven als je betrokken bent geweest bij een studie en bied je expertise aan.

Bron: Journalists’ experiences with using nurses as sources in health news stories, The American Journal of Nursing, oktober 2018.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.