Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Zorgorganisaties bieden gratis opleiding tot wijkverpleegkundige

De Hogeschool van Amsterdam biedt vanaf september een gratis duale hbo-opleiding tot wijkverpleegkundige aan dertig studenten. Zes zorgorganisaties betalen de kosten. De partijen willen hiermee het vak wijkverpleegkunde een boost geven.
Foto Arno Massee

Tegelijk gaan de studenten werken bij een zorgorganisatie. Ze krijgen een marktconform salaris. De opleiding, Wijkverpleegkundige zorg duaal, is een initiatief van de Hogeschool van Amsterdam en zes zorgorganisaties in Noord-Holland. Deze zorgaanbieders doen mee: Omring, Evean, Cordaan, De Zorgcirkel, Amstelring en ViVa!Zorggroep. Zij betalen het collegegeld en het salaris. Elke zorgorganisatie selecteert vijf studenten.

‘Vak wijkverpleegkundige boost geven’

De zorgorganisaties betalen het collegegeld van de studenten omdat de nood heel hoog is, zegt Corine Latour, opleidingsmanager Verpleegkunde aan de Hogeschool van Amsterdam. ‘De organisaties vertelden ons dat ze veel moeite hebben vacatures voor wijkverpleegkundigen te vullen. Ook uit onderzoek van docent Margriet van Iersel blijkt dat studenten nog steeds veel liever in het ziekenhuis werken dan in de wijk. Met deze opleiding hopen we het vak van wijkverpleegkundige een boost te geven.’

Uitdagend

Volgens Latour wordt het vak van wijkverpleegkundige steeds aantrekkelijker. ‘Doordat mensen steeds langer zelfstandig wonen, doen wijkverpleegkundigen meer verpleegtechnische handelingen. En niet alleen bij ouderen, wat studenten vaak denken, maar ook bij jongere mensen met complexe aandoeningen. Bovendien wordt er in de wijk steeds meer autonomie gevraagd.’ Latour hoopt dat de studenten die de opleiding gaan volgen ambassadeurs worden voor werken in de wijk. ‘Dat zij ervaren hoe uitdagend het vak is, en dit beeld kunnen overbrengen op andere studenten.’

Ongeveer 71 procent van de studenten kiest het liefst voor een ziekenhuisstage, 5,4 procent voor een thuiszorgstage, blijkt uit onderzoek van Margriet van Iersel. Nursing interviewde haar over de beeldvorming over wijkverpleegkunde.

Salaris

Studenten gaan werkend leren: in hun eerste jaar lopen ze 28 uur per week stage bij de organisatie, in hun tweede tot en met het vierde jaar 32 uur. Daarvoor krijgen ze een salaris behorend bij schaal 40 van de CAO VVT: 1940,07 euro bruto op basis van een fulltime dienstverband. Gezocht worden mensen met minimaal een havo- of mbo4-opleiding, of jongeren die de 21+ toets hebben gehaald. Volgens Latour hebben de zorgorganisaties afgesproken dat studenten niet verplicht zijn na hun opleiding bij dezelfde organisatie te blijven werken. ‘Als ze na hun opleiding toch voor een andere werkgever kiezen, hoeven ze ook niets terug te betalen.’ Latour vindt dat de organisaties hun nek uitsteken. ‘Ze doen met deze duale opleiding veel moeite studenten aan zich te binden.’

Solliciteren

Solliciteren kan hier: bij Omring, Evean, Cordaan, De Zorgcirkel, Amstelring en ViVa!Zorggroep.

3 REACTIES

  1. Uiteraard is dit een prima initiatief, we hebben deze toekomende collega’s hard nodig.
    Erg nieuw is dit echter niet. Onze organisatie betaalt al jaren de opleiding van al onze leerlingen, ook van de hbo-leerlingen. Voor hen dus een gratis opleiding, de kosten voor ons. Van Nursing vind ik het opvallend dat er niet is onderzocht of deze wijze van aanbieden van een opleiding om leerlingen te werven wel inderdaad zo nieuw is als het nu lijkt. Het artikel komt bij mij nu over als een verkapte wervingsactie voor deze organisaties.
    Monique van Eijk

  2. Lees alle reacties
  3. Om het vak wijkverpleegkundige ‘een boost” te geven, is het wellicht tijd eens andere foto’s bij dergelijke artikelen te plaatsen. Het beeld blijft zo dat het gaat om elastieke kousen aantrekken en veters strikken??!!
    Over beeldvorming gesproken……………..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.