Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zzp’er worden? Dit moet je voor elkaar hebben

Steeds meer verpleegkundigen zetten de stap en gaan werken als zzp’er. Nursing zet de zaken op een rij die je als verpleegkundige op orde moet hebben.
Overleggen met andere zorgverleners moet nu vaak telefonisch: tijdrovend en foutgevoelig. Foto: Arno Massee

Als je denkt van alle regeldruk verlost te zijn door heerlijk in alle vrijheid voor jezelf te beginnen: vergeet het. Staat de zaak eenmaal op de rails, dan is het te overzien, maar voor startende ondernemers is de hoeveelheid regels en administratie overweldigend. Om een idee te krijgen (de lijst is niet volledig):

  • Inschrijving Kamer van Koophandel.
  • AGB-code. Nodig om als verpleegkundige via een pgb te declareren. Daarvoor moet je het Kiwa-keurmerk aanvragen.
  • De kwaliteitswet, voluit Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz), benoemde in 2015 voor het eerst zelfstandige verpleegkundige als aparte categorie. Daarmee valt deze onder het toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De inspectie ziet een zzp’er als ‘zorgaanbieder’. Dat betekent: net als elke zorginstelling een kwaliteitssysteem hebben. Je moet beschikken over een klachtenregeling en een eigen zorgdossier.
  • Verpleegkundigen in de thuiszorg hebben te maken met ingewikkelde financieringsstromen: de gemeente (voor wmo-zorg), zorgkantoren (voor pgb via de Wet langdurige zorg) en de zorgverzekeringswet voor de wijkverpleging.
  • Zit je dienst erop, dan wacht de administratie. Je moet urenstaten opstellen, rekeningen sturen, bonnen verzamelen en facturen inkloppen en o ja, de jaaropgaaf voor de belastingdienst.
  • Ook acquisitie doe je zelf (marketing, website maken en bijhouden enz.)

Verzekeringen

Eén verzekering is verplicht: de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Heb je die niet, dan kun je aangeslagen worden voor fouten en alle financiële ellende die daaruit voortvloeit. De rest: verzekeren tegen ziekte en ongevallen, sparen voor werkloosheid of pensioen; dat regel je allemaal zelf – of niet. Als zzp’ers verzekerd zijn tegen ziekte, kiezen ze meestal voor een wachttijd van een paar maanden, anders wordt de premie onbetaalbaar. Dat betekent dat je voor de eerste maanden wel een spaarpotje moet hebben.

Belastingdienst

Onder het vorige kabinet is de jacht op schijnzelfstandigen geopend. Om die beter te kunnen opsporen, is de Wet DBA in het leven groepen. In plaats van duidelijkheid bracht deze echter vooral verwarring. Minister Koolmees van Sociale Zaken beloofde daarom rust tot 2020: géén naleving, geen boetes. Maar pas op, want met of zonder Wet DBA; de controles op de belastingaangifte van zelfstandigen gaan gewoon door. Als de Belastingdienst oordeelt dat je geen ondernemer bent, moet je de fiscale aftrekposten met terugwerkende kracht terugbetalen. Zorg dus als zelfstandig ondernemer dat je de zaken goed op orde hebt en dat je overduidelijk geen werknemer bent. Houd in de gaten dat je meer opdrachtgevers hebt, draag eigen bedrijfskleding, doe niet mee aan werkoverleg of bijscholingen van de opdrachtgever. Weet je niet het helemaal zeker? Doe dan de Ondernemerscheck op de Belastingdienst.

 en recente uitspraak van de Hoge Raad bracht veel onrust. Karel Hoenderdos leest het arrest in de eerste plaats als een waarschuwing aan zpp’ers om op te letten met wie ze in zee gaan.

Werken voor een bemiddelingsbureau

Het werken via een bemiddelingsbureau kan makkelijk zijn, maar pas op. Voor de Belastingdienst telt of je meerdere opdrachtgevers hebt. In het verleden zijn bemiddelingsbureaus én medewerkers beboet vanwege een verkapt dienstverband. Hoe meer je uitbesteedt aan een bureau (facturering, tariefbepaling, acquisitie, planning) en hoe meer wat je doet lijkt op uitzendwerk, des te meer kans op naheffing. Een bureau mag dus alleen bemiddelen. Ook vanuit de Kwaliteitswet komen beperkingen, zegt zzp-expert Lex Tabak van SoloPartners. Neem niet alle systemen van de bemiddelaar of opdrachtgever over. ‘Jij bent immers de zorgaanbieder, dus je moet je eigen zorgdossier hebben en een eigen klachtenregeling.’ Het beste, zo tipt Lex Tabak, is een mooie mix van eigen klanten aangevuld met klussen voor een of meer bemiddelingsbureaus.

Brancheverenigingen

Gelukkig hoef je niet alles zelf uit te zoeken. Brancheverenigingen als ZZP Nederland (afdeling zorg) en SoloPartners helpen hun leden op weg met informatie, verzekeringen en collectieve regelingen. ZZP Nederland is bezig zorggroepen op te zetten, lees daarover meer op hun website.

 Lees het volledige artikel Werken als zzp’er, vrijheid, meer geld, maar ook hoofdbrekens , waarin alle plussen en minnen op een rij worden gezet.

 

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.